Eldorados osäkra framtid.

 
Läser en oroande kommentar i DN/Kultur, finns tyvärr bara i pappersutgåvan torsdag 21 juni på sidan 7. "Med Eldorado försvinner en unik musikradiokonst". Vad är detta för något? Ska de sluta med "Eldorado"?!
 
Programmet "Eldorado" tillhör mina radiofavoriter. Ett program som Kjell Alinge håller i, med en spännande ljudmix varje vecka. Ofta dyker det upp härliga melodier som kittlar mina öron. Eller en artist som via Eldorado får mig att vilja höra mer! Passar bra att lyssna på via nätet, då väljer jag själv tillfälle när jag kan lyssna.
Eldorado har jag bloggat om förut, här kan du se ett inlägg och här har du ett annat.
 
Kjell Alinge (SR-foto: Nisse Nilsson)
 
 
Det är Martin Nyström DN som skriver om ett internt brev som P2-chefen Elle-Kari Höjeberg skickat ut. I det interna mejlet meddelas att kanalen (P2) efter årsskiftet skall få en tydligare profil och att "Eldorado"skall försvinna ur tablån. Är det möjligt, ska de slänga ut Eldorado från radion? Snälla Höjeberg, gör inte så! Stoppa inte detta utmärkta program från att fortsätta sända ut sina intressanta ljudmixar. Ofta vidgas mina öron under Eldorado-sändningen och jag hör intressanta kopplingar mellan ljud och musik och då och då små betraktelser från Kjell Alinge själv. 
 
 
       
Bilder från bloggen på Eldorado-sidan på SR.
 
Här en sida från Eldorado-bloggen, protokollet berättar.
I radions arkiv med äldre Eldorado-program finns nu bara en sändning kvar. Snart försvinner den också. Arkivet sparar bara program i en månad och nu har Eldorado tagit sommarlov, återkommer först vecka 33 (i mitten av augusti). I den sändningen från 7 juni säger Alinge "I musiken är slumpen en liten hankatt, mjau" och sedan följer en mix där vi bland annat får besöka Broadway i New York.
 
 
Det finns en hemsida Radiogodis där du kan lyssna på några äldre Eldorado-program som mp3-filer, kan ses mera som ren radiohistoria kanske. Eventuellt blir sommaruppehållet för långt och då kan du ta till den här sidan med äldre program. Tomas Widén är en kille som verkligen gillar radio, speciellt från 80-talet, kolla in arkivet här. Men helt klart en rolig sida att lyssna runt på. Det finns många andra radiosändningar, som Eldorado Max med Pontus Enhörning och Stefan Wermelin. Radiogodis är en rolig och välmatad hemsida! Högst upp på sidan och i slutet (längst ner) har du flera roliga länkar värda ett besök!
 
Radio Eskilstuna finns det också en del trevlig musik, ett exempel är en tvådelad speciel kring Johan Lindells musik (här är del ett). Han spelades onekligen en del i Eldorado. Trevligt att lyssna på Mattias Nyströms intervju med Johan Lindell (här har du del två)! Länge sedan jag lyssnade på Johan Lindells musik, riktigt trevligt att lyssna på honom igen. Här har du Johans hemsida, med mycket musik att lyssna på!
 
 
Men tillbaka till programmet Eldorado.
I ett annat lite äldre Eldorado-program från i maj läste Tomas Tranströmer sin dikt "En konstnär i norr" där det talas om en lucka som ibland öppnas till "ett märkvärdigt sipprande ljus direkt från trollen". Spännande lyssna till Tranströmer i denna ljudmix, han passar riktigt bra. Tyvärr finns det inte längre kvar i SR:s arkiv.
 
Jag håller med Martin Nyström när han tycker det är ett riktigt dåligt beslut av Höjeberg och en förlust för alla oss som älskat denna centrifugala musikradiokonst. En konst med rötter i ett 1960-tal (Alinge gjorde sitt första program som ung gymnasist redan 1963) då den svenska musikradion öppnade sig just för det som Tranströmmer talar om - trollskogar och stjärnhimlar. Och vågade, likt all stor musik, vara mångtydlig.
 
Kanske måste det till en kampanj för att kunna behålla Eldorado i programtablån? Kanske dags tala om för radiochefen Elle-Kari Höjeberg att det finns lyssnare som vill ha kvar Eldorado.
 
Elle-Kari Höjeberg, radiochef.
 
 
 
 Tror att Kjell Alinge ritat av figuren Dick Tracy eller är det Thomas Birnik som är Eldorados ljuddesigner som syns på teckningen?
Dick Tracy hade säkert löst problemet med framtida förändringar för Eldorado. Hur ska man få en radiochef att ändra framtida tänkta beslut? Bra att DN/Kultur skriver om det. Tror att radiochefen finns på Facebook, kanske dags starta en grupp för framtida fortsatta Eldoradosändningar, starta en sida på Facebook? Eldorado finns på Twitter ser jag på hemsidan.
 
Få se om jag kommer åt att lösa Melodikrysset vecka 25, men det kanske går bra även på Midsommardagen. Melodikrysset sänder som vanligt varje lördag. Du får ha en skön fortsättning på helgen!
 
Erik

Kommentarer:

1 ElStiffo:

"Tydligare profil", fy fan !

Svar: Precis. Hoppas chefen tar sitt förnuft till fånga och låter Eldorado få fortsätta.
Erik

2 ElStiffo:

Aha, kan man svara nu, hur kom du på det? :-)

Svar: Jag har det som alternativ bland kommentarerna. Tillhör de nya bloggfunktioner som jag gillar. Perfekt när ett svar är på sin plats, som nu. :-)Har inte du fått den nya varianten ännu?
Erik

Kommentera här: