Fettisdag 16 februari

Så var den ursprungliga rätta semmeldagen här! Starten på fastaperioden. Dagen för Fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semla eller hetvägg. Semla är nog vanligaste namnet, kommer från latinets semila, som betyder fint mjöl.


Dagens semla från Örnsbergs bageri & konditori, test två (första testen här!).

Redan efter jul brukar semlorna dyka upp i konditoriets fönster. Det är olika år från år hur länge jag lyckas stå emot lockelsen. (Finns några fler semmeltester tidigare här i bloggen, som detta inlägg med tidningslänkar.) Men idag blir semlan lovlig för alla (katoliker, protestanter och icke troende) och under fastan sju veckor framöver kan man gott tillåta sig en tisdagssemla (så har det varit sedan länge). Semlorna har en nära koppling till den katolska fastan, så varför inte skicka en tanke till Vatikanen och påven nästa gång du äter en semla?  

               
                Å så lyfter vi på locket och vad hittar vi då där...? 



Smakmässigt en god semla, estetiskt har den en del att önska (kolla första bilden).
 
Den här andra gången (eller är det tredje..?) konstaterar jag att det är rikligt med mandelmassa i semlan, ett plus. Kanske lite för mycket, när det rinner ner på bullen? Men med riktigt fin konsistens, med små mandelbitar i massan. (Har inget minne av de små mandelbitarna vid första ätningen i januari.) Grädden smakar bra och mängden är precis lagom för bullens storlek. Själva bullen har tydlig kardemummasmak, utan att man behöver få som små gruskorn av själva kardemumman knastrande mellan tänderna, det ser jag som ett plus.
Betyget blir oförändrat 7 (av 10). En värdig semla på Fettisdagen! Mäktig och god, precis som jag vill ha en semla. Bra att Örnsbergsbagarn finns så nära.   

Erik

Kommentarer:

1 Anna Stilla:

Jag har faktiskt glömt att man ska äta semlor idag. I Polen äter man munkar istället och jag ville överraska min familj med ett fat doftande munkar. Men de överraskade mig vid middagsbordet med frågan "och varför har vi inga semlor?" Men jag kanske ska göra munkar imorgon. Bättre sent än aldrig... Vi får se.

2 Fia:

På mitt jobb slog cheferna på stort och bjöd alla på semlor. Smarrigt! Årets första semla för min del.

Kommentera här: