Kragar

 
 
Dessa pallkragar har börjat dykt upp både i trädgårdsprogram i tv:n och ute i verkligheten.


Visar på några pallkragar som säkert ska fyllas med både mer jord och framför allt med olika gröna plantor vad det lider. Tar ett annat fototema efter Carinas "Tema fredag" som också finns varje fredag, fredagstema som Birgitta håller i.
Pallkrage har dykt upp som ett nytt "modeord" bland folk med gröna fingrar. Tidigare fanns pallkragarna tillsammans med lastpallar och hörde ihop med godshantering. Fast det är kanske bara jag som missat dessa träramar i rabatterna, kanske har de funnits där i många år. Men jag tycker att de plötsligt har dykt upp i dagstidningarnas trädgårdsbilagor. Bland flera har Scaniatjejen bloggat om pallkragarna, se här! Just denna vår snackas det pallkragar i de flesta av alla odlingsprogram!
 
Förstår att de som skaffat pallkragarna valt att vänta, nu när det är frostnätter och vi har backat rent vädermässigt och bjuds på mer aprilväder än majdito. Nu när valborgsbrasor brunnit och demonstrationståg tågat förbi skulle väl vädret vara både varmare och soligare än vad det är just nu? Hoppas det snart blir varmare igen.
 
 
 
 
Alla dessa vita blommor som verkar ha flytt rabatterna och invaderat gräsmattan, de ser ut precis som prästkragar men är troligen någon annan blomma. Kanske vet du vad det är? Prästkragen är väl ingen vårblomma? Prästkragar brukar ju kunna ingå i blomkransar som man binder och har i håret när man dansar runt Midsommarstången.
 
Människoskapade är dessa pallkragar hur som helst.
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Monica o Jacob:

Dessa små som ser ut som prästkragar såg jag nyss utanför akuten på Danderyd när jag körde dit mor, vet inte vad dom heter och har aldrig sett dom förut.
Pallkrage ja det är högsta mode;-)
Ha en skön helg

2 Violen på Brandholmen:

Pallkragar ser man lite varstans nu för tiden, säkert en modefluga som har en del fördelar!
Vi har en del små vita blommor i gräsmattorna här men jag vet inte heller vad de heter men de lyser upp fint!

3 Lottisen:

Pallkragar har blivit populärt här i Frankrike ocksà, finns i olika versioner, här kallar man det "carré potager" (kôksträdgàrd i rutor). Hoppas värmen snart kommer tillbaka!

4 Mia Ahlstrand:

Blommorna heter Tusensköna men kallas också Bellis! Har hela gräsmattan full här hemma :)

5 Maskeradgalningen:

Underbart att det äntligen går att plantera och så. Vi satte jordgubbs-, smultron- och smulbärsplantor härom dagen. Det är alltid speciellt att kunna plocka sina egna.

Tusenskönor heter blommorna.

6 Eva Trillian:

Gôtt att få chansen att odla även om man bor i lägenhet - ja, frö de som vill alltså :) VI bor i hus på "landet" och odlar inte i alla fall ;)

7 Freja:

Tusensköna tänker jag när jag ser dem, de är söta! Våra grannar åt båda håll har haft pallkrageodlingar i flera år, själv har vi pallkragar (ärvda av förra ägaren) runt vår kompost, annars inga planteringar alls, bara gräsmatta. Det blir enklast så...

8 BP:

Oj vad du kan och vet! Har aldrig hört talas om eller sett dessa pallkragar i samband med trädgårdsarbete. Måste bero på att jag sällan tittar på sådana program på tv än mindre sätter min fot hos Plantagen...
Men tack för inlägget - nu vet jag vad som är inne om man påtar i trädgården;-)

9 Fröken Christina:

Pallkragar är perfekta om man odlar i sandig jord (läs som jag). Det är lättare att bygga uppåt än att gräva upp all jord ;).Fast de är ju knappast vackra för det. Bellis flyttar med myror tror jag och därför sprider de sig fort. De är rätt söta tycker jag :).

10 Fia:

Jag tror precis som någon redan har skrivit att det kan vara Tusensköna. De kan vara vita, eller gå i en lätt rödaktig ton.
Jag vet att det var ganska vanligt i Nynäshamn med omnejd att använda pallkragar för odling redan för ganska många år sedan. Där kan det vara svårt att få jorden att ligga kvar ibland på bergiga tomter eller på ganska mager mark, och det fanns relativt många företag, så det var gott om pallkragar. Många använde det för att få en bra odlingsbädd med stadiga kanter. Vet att min mamma hade jordgubbar och kryddväxter i en sån odlingsbädd på en bergskant.

Svar: Du bevisar att inget är nytt under solen. Kan tänka mig att användandet av pallkrage inom odling säkert hänger ihop med behov och tillgång till dessa pallkragar, precis som hur tomtmarkerna var beskaffade. Tack för ditt uttömmande svar.
Erik

11 Nett:

Dessa lastpallar och pallkragar används till så mycket idag, så intresset är stort. Även för kabeltrummor. Så de är eftertraktade även inom inredning :)

Svar: En kabeltrumma kanske funkar som bord?
Erik

Kommentera här: