Helgbilden


Så bra jag kikade förbi bloggaren Marit och blev påmind. Jag höll så när på att glömma bort den fina tävlingen som hon har den här veckan!
Men nu ska vi se... det blir några väldigt olika bilder från helgen. Ja eller kanske ett par foton och dessutom några bilder från en gammal skrift. Du förstår nog bättre när du läser vidare.
 
 
En fin blomgrupp som har några "systrar och bröder" i bostadsområdet.
 
Först en fin blomgrupp som jag ofta passerar. Blomlådan står precis vid vändplan och markerar på sitt sätt infarten till kvarteret. Det får bli min helgbild denna vecka ihop med tallriken nu när det också är en tävling.
 
 
 

Angående tävlingen och matkassen från Coop.
Nu i helgen åt vi en köttfärslimpa. Den innehöll vitlök, oliver och svamp utöver köttfärsen och var riktigt god. Det var första gången vi lagade till köttfärslimpan enligt ett nytt recept, men den kommer säkert att tillagas fler gånger. Har en god vän som brukar laga till en köttfärslimpa ibland när jag kommer på besök, men det är en helt annat limpa. Undrar hur många recept det finns?
 
 
Se här, en portion köttfärslimpa.
 
 
Här har köttfärslimpan just kommit ut ur ugnen.
 
 
De andra bilderna här under är från en gammal liten skrift som svärföräldrarna sparat och som kom fram nu i helgen när vi besökte lägenheten och fortsatte städa ut efter svärföräldrarna. Lägenheten håller på att fixas till och ska också tömmas. Ett arbete som tar betydligt mer tid än först beräknat. Men så får det bli, ingen idé att stressa.
 
Inser att det inte alls är så enkelt numera, ja jag menar "om kriget kommer"... som skriften handlar om. Publikationen, informationshäftet spreds 1961 när kalla kriget pågick för fullt och ett tredje världskrig var en möjlig framtid. Men vi skulle bevara vårt lugn. All nödvändig information fanns att läsa i "vägledningen för Sveriges medborgare".
 
 
Under skriften ligger ett debattinlägg från DN som jag läste nu i helgen där C. Bildt skriver om Putin och Ukraina och vikten av att rösta i Europavalet.
 
 
Har ännu inte bestämt mig kring "Europavalet". Fick nu i början av veckan röstkortet, så nu kan jag poströsta. Men var sker poströstningen när inget Postkontor finns kvar i vårt land?! Var finns vallokalen om jag röstar på valdagen den 25 maj?
En hel del att ta ställning till. Men åter till gammal information, tar ett par sidor till!
 
 
 
En sida där det talas om skyddsrum, rum som inte längre finns.
 
Om dessa skyddsrum handlar denna del av Hemliga svenska rum (finns på YouTube). Kan kanske vara intressant att se, det tar mindre än en kvart att titta på denna del. Kan nämna att du också kan se fler hemliga rum om du kollar in någon annan film på höger kant av YouTube-sidan! I filmen visas också just denna skrift som svärföräldrarna sparat. Tydligen gavs den ut så att alla hushåll i Sverige fick ett exemplar. Undrar hur många som finns kvar?
 
Tar en annan sida från "Om kriget kommer". Ursäkta om jag tjatar. ;-)
 
 
Här ska familjen ta till rymmen från kriget... noterar pappa som bär sina handskar, mamma bär det lilla barnet.
 
 
 Packningen verkar vettig som man ska ta med "om kriget kommer". Men kolla vad som ska packas också, sjukförsäkringsbesked och fackföreningsbok!
Världen ser annorlunda ut idag mot hur det var då, år 1961.
 
Kanske återkommer jag till denna trycksak i något annat inlägg. Få se hur det går framöver borta i Ukraina. Men nu till något trevligare.
 
För Konsum finns i alla fall kvar och denna helg ingår det en tävling om en matkasse från Coop.
Här på Coop går det att beställa mat, att handla online.
 
Nu är det bråttom, jag är ute i sista minuten men tror jag hinner. ;-)
 
Detta är alltså mitt bidrag till helgbilden (om än inlämnat först på onsdagen).
 
 
Även dagens bidrag till #blogg100. Detta är bidrag nr 68.
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Hanna:

Köttfärslimpan såg riktigt god ut, om jag får skippa oliverna, som jag inte är så förtjust i. Det är kul med olika recept, jämföra och se om någon annans smakar bättre osv.

Intressant att läsa om "Om kriget kommer". Jag som är född "så sent som" 1975 kommer i håg de här broschyrerna samt id-brickorna på kedja som låg i en ask i byrålådan. 1990 flyttade familjen från hus på landet till nybyggd lägenhet i stan och jag tror att den byggnaden vi flyttade in i var en av de sista som fick ett skyddsrum, men det hände ju mycket under just de åren också. Frågan är vad som skulle hända om hotet blev verklighet i dag, skulle Sverige ha någon chans...

Svar: Det blir säkert svårt att hitta lämpliga rum åt alla medborgare. Så många skyddsrum som är borta och nya görs ju inte.Fast man blir väl bara en våt fläck om bomben skulle falla. Spelar ingen roll var man befinner sig om det skulle ske, fast hoppas att det aldrig sker.
Undrar hur en modern "Om kriget kommer" skulle se ut?
Erik

2 Inger Maryissa:

Men oj, vilken fin blomgrupp med videkissarna !
verkligen vacker helgbild
Och köttfärslimpan verkar mycket god.....jag blev nu sugen på att göra en själv

Intressant det du berättar om informationshäftet från 1961 och om flyglarmet,
och anvisningar om hur utrymmning skulle gå till
Jag har ett svagt minne av detta och om jag inte minns fel så fick alla också en bricka att bära runt halsen med personuppgifter
tror jag har dem här hemma bland de saker jag hämtade i min mammas lägenhet

Svar: Visst fick vi det. Minns jag inte fel fick jag en ny "tag" när jag gjorde lumpen på Gotland.
Men de prylarna antar jag finns i en låda i källaren.
Erik

3 elstiffo:

"Om kriget kommer", jag tror jag har ett exemplar, hoppas jag."Har en god vän som brukar laga till en köttfärslimpa ibland när jag kommer på besök", humor :-), we love The Limpa!

Svar: Kul att du noterade vinken till B.Blev väldigt irriterad för att jag missade Quarnevalen i lördags, får skylla på vädret.
Erik

Kommentera här: