Grannen

 
Denna torsdag måste jag gilla att jag "hittat" det hus där de spelat in balkongscenerna med Hirdwall och Haber.
Kanske behövs det en liten förklaring, lugn det kommer längre ner.
 
 
Det röda tegelhuset mitt i fotot har de balkonger där de filmat "viktiga scener" i Beckfilmerna.
 
 
...........  
 
 
En viss lycka att finna detta bostadshus som varit med i många svenska filmer. Visserligen alla i samma serie, men ändå måste det vara rätt hus. Scenerna i filmerna är onekligen smått vanebildande. En på sitt sätt viktig roll, efter vad jag vet fortfarande namnlös, kallas bara grannen.
 
 
 
Bilden på grannen Ingvar Hirdwall är lånad från autografjägaren Sara som har sin hemsida.
 

"Sover aldrig på nätterna, det är för amatörer" som grannen i Beck-filmerna uttrycker det i en balkongscen.
 
Man kan onekligen tycka mycket kring alla Beckfilmerna och deras kvalitéer eller avsaknad av densamma, men det är alltid en fröjd att se grannen (Ingvar Hirdwall) samtala med Martin Beck (Peter Haber) från var sin balkong eller när de träffas ute i trappuppgången.
 
 
 

I vissa av polisfilmerna i serien är nog de små scenerna där Hirdwall är med det enda som är riktigt bra i filmerna. Här hittar du en uppräkning av Beck och även tidigare filmatiseringar av polisfilmerna om Martin Beck.
 
-Ska vi ta en stänkare? brukar också ofta förekomma i dessa små dialoger. Lite av ett bevingat uttryck. Kan tänka mig att Hirdwall själv är ganska trött på folk som frågar just detta när de ser Ingvar ute på stan. Men han har väl vant sig. Det är ju också ett bevis på att han är populär. Populär var han också så fort regissören Lars Molin skulle göra en ny film. Ofta fick Ingvar spela en av huvudrollerna, som i Mjölkpallen och i Potatishandlaren.
Här har du en kort intervju med Hirdwall.
 
Hur som helst, bland alla små biroller i olika filmer måste Ingvar Hirdwalls granne vara det absolut bäste birollen som hittills skapats på svensk film. Jag har i alla fall svårt komma på någon annan som fungerar lika bra. Hirdwall själv fyller dessa små scener med stort skådespel. Delikata små nyanser i utspelet, det måste vara lätt för Peter Haber med en sådan motspelare. De två har även spelat mot varandra på Stadsteatern, så de känner varandra från förr.
 
Du vet väl att balkongerna återfinns i ett hus i Hornstull på Södermalm?
 
 
Balkongscenerna är filmade i det vänstra tegelbruna huset vid Hornstulls strand.
 
 
 
 
 
Ibland serverar Hirdwall sköna "one-liners", men också i dialoger med andra medverkande i filmerna vid några tillfällen. Men oftast bara tillsammans med grannen Beck, gärna med något stärkande i glaset.
 
Angående tv-utbudet berättar grannen; Jag såg en japansk musikal igår. Den var dubbad till indiska, man satt som nitad.
 
Eller scenen när grannen åker med Beck och Gunvald Larsson i hissen och grannen frågar Gunvald
-Har du körkort? och Gunvald svarar Ja, hur så?
Tryck på bottenvåningen då'rå! replikerar grannen snabbt.
 
 
"Beck-huset" fotograferat igår eftermiddag från Liljeholmen.
 
 
 
Manusförfattarna Rolf och Cilla Börjlind har även börjat skriva deckare.


Vilken tur att Rolf och Cilla Börjlind skrev in denna karaktär i manuset redan till de första filmerna med Beck och att alla snabbt förstod vilken lyckträff det blev med Ingvar Hirdwall som grannen.

 
Avslutande vy med Cementa i Liljeholmen och badhuset på Hornstulls strand (med "Beck-huset").
 
Detta foto tog jag ifrån Liljeholmsbron.
 
 
 
Peter Haber och Mikael Persbrandt kommer att spela sina invanda roller i åtta nya polisfilmer i serien Beck.
 

Läste nyligen att Mikael Persbrandt ska spela den tuffe polisen Gunvald Larsson i ytterligare åtta polisfilmer i Beckserien. Antar att även Peter Haber spelar sin roll Martin Beck igen, något annat vore ju konstigt.
Håller helt klart på att slå något slags rekord om filmserien inte redan gjort det. Innan de planerade nya filmerna finns det redan 26 polisfilmer om Beck och hans kriminalare. Men det är bara filmerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt i de två ledande rollkaraktärerna! Före dess gjordes det flera filmer med helt andra skådespelare som fick spela Beck.
 
 
 
Beck och originalförfattarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö bakom romanserien om Beck.

Allt började med en serie deckare kallade "roman om ett brott" där kriminalaren Martin Beck var ledargestalten som fick olika mordfall på sitt bord. Dessa böcker blev snabbt populära. På sin tid var deckare med viss samhällskritik instoppat i boksidorna väldigt ovanligt, så böckerna om Martin Beck blev banbrytande.
Först blev det några olika skådespelare som fick gestalta Martin Beck på film.
 
 
Den amerikanska filmaffischen.
 
En av de tidigaste filmatiseringarna var "The Laughing Policeman" som kom redan 1973 och där handlingen i en av romanerna, den skrattande polisen, förflyttades till USA. Fast kanske ska man inte räkna in filmer som den med Walter Matthau till filmserien Beck. Men vi har ju filmerna med Gösta Ekman som Martin Beck, de filmerna följde böckerna som Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev ihop, tio olika "roman om ett brott" blev det i boksviten. Sex olika blev en serie filmer där Gösta Ekman spelade Beck. Det var där som det började, det var tyskt produktionssamarbete och några tyska skådespelare fick därför vara med i några av filmerna. Detta grepp har sedan upprepats i några av Beck-filmerna.
 
 
Carl-Gustaf Lindstedt spelade Martin Beck i Bo Widerbergs filmatisering av "Mannen på taket" från 1976.
 
 
Jag har ingen större förhoppning att dessa nya Beck-filmer skulle ha fantastiska filmiska kvalitéer. Jag skulle faktiskt bli mycket förvånad om några nya regissörer förmådde skapa mer än god actionunderhållning. Men med ett habilt filmhantverk och några berättartekniskt enkla grepp lär det i alla fall kunna bli underhållande polisfilmer med ringrävarna i huvudrollerna. Publik lär säkert även de kommande nya filmerna få och säljas till andra länder lär de också göra. Beck verkar även ha hittat en publik i USA. Antar att producenter och Persbrandt knåpat in behövlig extratid, fem månaders paus i produktionen har ju domstolen indirekt bestämt.
 
Ursäkta, nu blev det lite långt inlägg igen. Hoppas du står ut med detta? Nu är det ju bara tio inlägg kvar.
 
 

 

Detta är även dagens bidrag i utmaningen #blogg100. Kommit till nummer 90, så nu bara tio kvar.
 
 
 
 
• Kategori: #blogg100, filmprylar; • Taggar: #blogg100, Beckfilmerna, Carl-Gustaf Lindstedt, Ingvar Hirdwall, Mikael Persbrandt, Peter Haber, polisfilmer; • Kommentarer (12)
Erik

Kommentarer:

1 Violen på Brandholmen:

Oj så mycket arbete du har lagt ner! Jag nöjer mig med att säga att det var roligt att läsa ditt inlägg och få se BALKONGERNA!

2 Freja:

All den information på grund av ett foto på ett hus, härligt! Själv får jag erkänna att även om jag hört talas om "grannen" så är "Mannen på taket" med Karl-Gustav Lindstedt den enda Beck-film jag sett... Jag är inte helt korrekt allmänbildad...

Svar: He he, utan att vilja vara "petimillimeter" men Carl-Gustaf ska det vara. ;-)
Erik Kling

3 BP:

Det var då riktigt intressant! Beck filmerna är den enda (svenska) kriminalserien jag följt. Den var bra, mycket bra i mina ögon, som ju helst följer engelska deckare.
Så himla kul att du visade huset och lägenheten ur serien. Du är verkligen bevandrad i det mesta måste jag säga.

4 Marja:

Kul att få se vilket hus det är. Skall kanske leta upp det när jag kommer till Stockholm nästa gång. :)

Svar: Inte så speciellt ett av många bostadshus med fin utsikt från balkongerna, men i närheten har du en spännande del av Hornstull.
Erik Kling

5 SigridfraEnget:

Beck är en höjdare! Svensk krim helt och hållet. :-)

6 Hanna:

Hehe, roliga klipp med grannen. Tänker på mina grannar som bor på våningen under, två gubbar som snackar skit när de är ute på balkongerna samtidigt. Annars är jag ganska trött på Beck, TV4 har ju kört filmerna till leda, de måste ha långkörar-rabatt eller nåt...

Sk*tsnygg bild från Liljeholmsbron!

7 Fia:

Oj, vilket genomarbetat inlägg! Jag har alltid tyckt att det är så roligt med grannen som återkommer i alla filmer.

8 Monica o Jacob:

Älskar Sjöwall/Wahlöös romaner om ett brott, ett tag läste jag dom varje sommar när jag pressade på balkongen.
Nu var det en massa år sedan kanske dags igen denna sommar:-)
Nä inga musikaliska hundar däremot satt en hel kull och ylade när Jacob letade ringsignaler på mobilen, dom var sååå söta;-)
Ha en skön helg

9 Maskeradgalningen:

Hirdwall! Jag kan inte låta bli att le när jag ser de där glasögonen.

10 Nett:

Några Beckfilmer har man sett :) Min arbetskollega och hennes man är med i nån av dem, såg nyligen om "levande begravd" (de är med i den filmen).

Jovisst har vi konstnärer i Borås, denna skulpturen är donerad till Borås så jag tror inte att det gavs något annat i utbyte.

Ha en trevlig helg!

11 Eva Trillian:

Gillar att du gillar :) Grattis till balkonfyndet!
Själv har jag inte sett en endaste Beck-film ;)

12 paula i pörtet:

Jag är också full av beundran över ditt fina inlägg! Åsikten om Beck-filmerna är för min del att då de är såpass många så är en del riktigt bra och andra mindre bra...
Gläds dock åt att de ska filmas in nya avsnitt, skådisprestationerna blir bara bättre!
Jo tack jag firar både här och där, vinkvink

Kommentera här: