Bakgatigt fönster


Denna fredag är det ledigt från veckans fönster, Susanne har tagit påskledigt och det är därför inget tema. Fast så här på långfredagen kan dessa ganska opersonliga och småtråkiga fönster från en bakgata i Stockholm passa bra tycker jag. Så jag väljer att publicera fönster helt frivilligt mest för att jag bara vill och jag är också tveksam till att dessa fönster någonsin kommer att få sitt tema så att jag kan visa fotot.

Vet inte ens om de finns! Kan något fönster vara bakgatigt?
 
 
Just denna bakgata har några glest placerade gatlampor som hänger högt över gatans asfaltbeläggning. Undrar hur mycket ljuset slår in i lägenheterna och stör de som bor där?


Men i alla större städer finns typiska bakgator som allt som oftast är tysta och helt utan folkliv. Sådana gator där man sällan väljer att promenera för att utbudet av affärer är obefintligt eller i alla fall väldigt skralt och ofta kan bakgatans trottoarer vara smala. Bakgatan öppnar inte upp stora famnen, inte heller brukar de vara ljusa utan ofta är de ganska mörka. Solen når inte ner till gatuplanet och på kvällar och nätter kan de vara dåligt belysta. Därför väljer en del stadsbesökare att undvika bakgatorna. Det gör sällan jag, tycker bakgator kan vara betydligt mer spännande än de populära och kända gatorna i olika städer.

Men man anar människorna som bor där i husen längs bakgatan. Ut ur något öppet fönster strömmar musik. Kring någon port kan man tydligt känna dofterna från nyligen tillagad mat. Kanske ramlar ett par inbegripna i någon livlig diskussion ut ur någon port och stör tillfälligt gatans lugn innan de stänger in sitt gräl i någon bil som sedan snabbt kör iväg.
En katt smyger fram på trottoarkanten längs bilraden. För att undvika onödig mänsklig kontakt kryper katten in under någon parkerad bil när jag passerar.
 
Ibland väljer jag att avvika från de vanliga bullriga affärsgatorna och istället söka mig till bakgator där spåren från stadsbon ofta finns, även om de är något diskreta till karaktären. Ibland kan de vara svåra att se och därtill fästa på bild.
 
 
Så här finns det äldre fönstertemat "runt" att beskåda!
 
Här har du mitt förslag på runt fönster.
 
 

Helt klart kan bakgatehusen passa till 
 
Tycker du fönsterfotot ser lite dystert ut, så har jag ett mer "påskigt" foto. ;-)
 
 
Ett detaljfoto på en människoskapelse, även om delarna är maskintillverkade.
 
 
Så här på långfredagen kan inlägget bli mitt 49:de bidrag till utmaningen "#blogg100". Nu har jag bara 51 inlägg kvar att skriva. ;-)
 
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Fia:

Jag tror att det kan vara väldigt mysigt i lägenheterna med de små alkoverna. Ljuset brukar falla in så fint när det kommer från fler håll.

2 Anneli - A'la Foto:

Jag måste erkänna att jag inte ser vad det sista "påskiga" fotot föreställer så jag vet inte hur och varför det är påskigt men jag gillar din berätteles om bakgatiga fönstren och framför allt bakgatorna! Låter väldigt gemytligt när du beskriver det! :)

En fortsatt glad påsk önskar jag dig!

3 Marit Johansson:

Helt klart väldigt, stockholmsbakgatiga fönster :)

4 Monica o Jacob:

Mysigt med burspråk skulle
vilja ha minst en på huset:-)
Härlig gul påskfärg
Ha det bra;-)

5 BP:

Inget fel på bakgator. Vi brukar också utforska lite mera undangömda gator i de städer vi besöker. Där är mera genuint och inte centralt, där de "riktiga" människor bor som maken min brukar säga.
Din gula dörr med "kycklingnäbb är ett suveränt foto. Totalt lyckat!

Svar: Det är ingen dörr och det är ingen container heller. Men gult är det.
Erik

6 Freja:

Jag och sonen hamnade på en bakgata i London för några år sedan, det var inte charmigt alls utan ganska otäckt. Några ungdomsgäng snurrade runt oss och följde efter oss ett tag, då var mamman inta glad att hon drog med sin son till sådana ställen. Vi hittade snabbt ut i myllret igen och kunde andas ut... Gillar den härligt påskgula containern(?). Jag är oxå med i blogg100, det går bra än så länge!

Svar: Visst kan bakgator ibland kännas mer eller mindre otäcka. Speciellt om man är i ett främmande land så är kanske bakgator inte det första man väljer att gå på.Bra att ni snabbt hittade tillbaka till huvudgatan utan problem, men säkert var det en otäck upplevelse.
Men i en stad som jag är bekant med, då kan en bakgata ibland erbjuda intressanta fotomotiv och lite annorlunda upplevelser. :-)
Erik

7 Maskeradgalningen:

Bra skrivet, fängslande. Ska i fortsättningen gå på fler bakgator.

8 Scaniatjejen:

Du har lyckats få mig nyfiken på bakgator, härligt inlägg! Undrar om vi har några såna i Sundsvall eller om man måste till något större ställe? Glad och fin färg på sista bilden, verkligen påskigt (lika påhittat ord som bakgatigt möjligen=D).

Kommentera här: