Minne


Jag skrev om några egna minnen som var kopplade till musik nyligen. Minnen kan väckas till liv även när man återser en plats som man inte besökt på flera år. Kanske bra om platsen är sig ganska lik och inte förändrats för mycket sedan förra besöket, då kan ett återbesök väcka liv i "slumrande" minnen.
 
Foton kan onekligen vara till hjälp när minnen återberättas. Nu har Sinneskatten valt "minne" som fototema denna fredag. När övergår en upplevelse till att bli ett minne? Blir det ett minne redan senare samma dag eller sker det först efter en viss tid? Vad är ett minne, blir det något absolut när minnet återberättas i skrift eller varierar det mycket? Finns det några kollektiva minnen eller måste de vara personliga? Hur ser du på minnen? Kanske är nostalgi bara ett positivt synsätt på en del äldre minnen? Frågorna verkar kunna bli hur många som helst och då berör jag inte alls en del varianter på minne. ;-)
 
 
Böcker fyllda med äldre serier som kanske kan väcka liv i några minnen.
 
 
Mimmi och Musse i en söt gif. © Disney.
 
Eller varför inte en ovanlig doft eller smak som triggar något minne, en egen upplevelse från förr som man snudd på  glömt bort. Det finns somliga som kan koppla ihop minnen till speciella, namngivna kakor (kanske du förstår hur jag tänker och på vem?). Det finns en del som skriver ner sina minnen när de är färska, skapar olika dagboksanteckningar som de sedan kan gå tillbaka till och få hjälp att minnas. Jag tillhör själv inte denna grupp som regelbundet för minnesanteckningar, fast jag säkert skulle kunna ha nytta av dylika dagböcker när jag försöker minnas något speciellt från förr.
Här några äldre målningar som påverkats på ett udda sätt. Vad tycker du, får man göra så här?
 
 
Kanske känns tavlan igen? Svar finns lite längre ner.
 
 
Ännu en tavla lite omgjord...
 
Det är Serena Malyon som "Tilt-Shiftat" äldre Van Gogh målningar.
 
 
Ett målat självporträtt på Van Gogh i ny form.
 
Lustigt vad modern bearbetningsteknik kan göra med målningarna tycker jag. Undrar om konstnären själv skulle gilla vad Serena Malyon gjort med ny teknik på de gamla målningarna när hon använt "Tilt Shift" på dem?
 
 
Metoderna för att väcka liv i minnen kan onekligen variera. Att ta fram och att bläddra i något äldre fotoalbum kan också väcka minnen.

 
Fotoalbum fulla med foton. Många minnen för de inblandade.
 
 
På Skansen kan onekligen minnen få föda. Mannen på fotot, med eget "arbetsminne" från liknande verksamhet, poserade för oss besökare som tittade in i affären. :-)
 
 
Många äldre minnen samlade här, både hos den äldre mannen och i lådorna.
 
 
Minnen kan vara väldigt flyktiga, precis som överblommade maskrosor.
 
 
 
 
Mitt bidrag till minne spretar kanske lite, men så får det bli.
 
 
Du hittar många fler bidrag här hos Sinneskatten!
 
 
 
• Kategori: FredagstemaTaggar: Disney-serier, Van Gogh, fotoalbum, maskros, minnen; • Kommentarer (9)
Erik

Kommentarer:

1 Mia Ahlstrand:

Wow så mycket minnen! Visst är det så att vi minns saker när vi ser/hör/doftar något speciellt. Jag som är sommelier kan tycka att ett vin doftar tex blåbär, när jag säger det tänker du på din mormors blåbärssaft ute i bersån och tycker inte alls det doftar blåbär.

2 Violen på Brandholmen:

Vilken genomarbetad serie av minen du har ästadkommit! Riktigt roligt att läsa om dina tankar runt bilderna! Tack för en trevlig stund!

3 Anemonen:

Wow faktor på ditt inlägg idag. Vilket fint kåseri om minne. Visst kan det var olika saker som du beskriver det. Dofter förknippar jag ofta med minnen. Känner jag en speciell doft t ex Old Spice rakvatten kommer minnet av far fram direkt för det använde han när jag var ung. När jag känner doften av nybakat kommer minnet av granntanten fram Ja många är minnena och det är väl fint tycker jag. Vad vore vi utan våra minnen som vi kan berätta för kommande generationer. Som släktforskare tycker jag att det är toppen att hitta gamla släktingar som kan berätta minnen för mig om familjen. Ha en fin helg.

4 Lena och Tommy:

Tänkvärt och fint inlägg du bjöd på idag. Både dofter och smaker kan ge minnesglimtar från förr. Och fotoalbum är ju ett bra exempel på minnen. Finns väl inget roligare än att sitta och bläddra och minnas tillbaka. Nu i vår moderna tid har ju de flesta sina bilder på dator. Men vi framkallar fortfarande många kort och sätter i fotoalbum för framtiden!

5 Hanna:

Oj, en massa spännande bilder att titta på. Finns många minnen att plocka fram när det behövs, får hoppas man får behålla dem länge, det är förskräckligt när minnet börjar svika.

6 Pialotta:

Spretar lite, allright, men jag gillar dina ord här... handelsmannen i sin butik påminner mig om min morfar :) Alldeles underbart att se disneys böcker :) Minnen om nåt du Erik :)

7 Mona:

Wow, här sprutar det av kreativitet! Jag tycker förändringarna av målningarna är ganska fräcka.

8 carina:

Häftigt bidrag!

9 Jah Hollis:

Ja, det var filosofiskt och fotografiskt om minnen. Upplevelser blir väl minnen rätt snabbt, som mitt bidrag kanske. Sedan glömmer man ju det mesta, detaljerna löses upp i en större bild, om det inte är någon exceptionellt som inträffat.
För övrigt har jag själv några av Kalle Anka-albumen i din bild, men att förändra Van Goghs bilder med fotografi tycker jag bara visar att hans original står sig mot det mesta. Ha en fin helg!

Kommentera här: