Uppfinning


Oj, tänk vad det finns en massa olika uppfinningar! Carina som håller i Tema fredag tänker själv på grammofonen och musiken och hur helt nya uppfinningar numera förmedlar musiken. Från den gamla stenkakan till vinyl-skivan och senare till cd och nu digitala mp3-filer i datorn eller mobilen.
Numera finns det väldigt få skivaffärer, men förr kunde en skivaffär (med så kallade stenkakor) se ut så här!
 
Interiören i en skivaffär i USA år 1921. Lyssnarbås bakom skivorna till vänster.
 
Passar på att visa detta gamla foto från en skivaffär från förr. Men nog om skivor och skivspelare eller de äldre grammofonerna. Det var Sinneskattens eget val av uppfinning, jag väljer en annan uppfinning!

Bara jag vaknar och börjar min dag så stöter jag på en massa uppfinningar. Varje morgon laddar jag mig kaffebryggare med vatten och kaffe och sätter på den för att få mina koppar kaffe för att vakna ordentligt. Sedan tar jag ut smör och pålägg från kylskåpet och rostar ett par mackor i brödrosten. Kanske kokar jag även ett löskokt ägg i kastrullen på elspisens snabbplatta. Redan har jag använt ett antal olika uppfinningar som underlättar min vardag!
När jag tänker lite närmare på saken inser jag vad många olika uppfinningar jag stöter på en vanlig dag.
Vilken uppfinning ska jag välja till temat?
 
På detta resecentrum nära Umeå är det bekvämt med alla rulltrappor. Rulltrappan är en uppfinning som jag ofta använder. Ungefär lika gammal uppfinning som Carinas val, lite äldre. Tekniken är i stort den samma som när uppfinningen kom.
 
 
Bekvämt använda rulltrappor, men en del väljer ändå trappan.
 
 
En hel del rulltrappor finns det i Umeå Östra resecentrum.
 
 
Du kan klicka bilden större. (Sprängskiss från SL).
 
 
Det får bli mitt val av uppfinning, rulltrappan (mycket mer information här!), till Sinneskattens tema denna vecka.
 
 
Du hittar flera uppfinningar här hos Sinneskatten!
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Eva Trillian:

Jag kommer ihåg vad min farmor tyckte om rulltrappor... eller egentligen mest om de som använde dem ;) Lat var ett av orden som ingick i den beskrivningen ;)

2 Maria:

Här där jag bor finns det bara ett ställe i stan där man kan åka rulltrappa, och det är på H&M. En går upp den andra ner :)
Vi har ju precis som du skriver en massa uppfinningar runt omkring oss och som vi använder dagligdags, fast vi tänker nog inte på att det är just uppfinningar.
Ha en bra dag!

3 Anonym:

O, jag minns första gången jag åkte rulltrappa! Det var förstås i Stockholm där jag var på ett kort besök. Vilket äventyr att berätta för kamraterna hemma!

4 Anitas Blogg - Malta:

Vilken härlig bild på den gamla skivaffären ! Ja, tänk vad många uppfinningar man stöter på i vardagen varje dag som man normalt inte reflekterar över. Rulltrappan är ju en perfekt uppfinning. Själv brukar jag oftast trapporna. För motionen ;-) Trevligt inlägg till temat med fina bilder och tänkvärda intressanta rader. P.s Jag är inte den anonyma denna gång ;-) Trevlig helg !

Svar: Ha ha, kul ps. :-) Jag använder rulltrapporna ganska ofta, men går också ibland.
Erik

5 Elizeth:

Har man mycket att bära på kan det vara trevligt med en rulltrappa. Här omkring finns dock inga sådana så jag får åka iväg några mil om jag vill åka rulltrappa... :)

6 Pumita:

Jag tänkte: Du menar väl inte att du tog den där bilden 1921?! ;) Nej, det gjorde du inte som tur var, haha. Rulltrappa är en smart uppfinning, inte minst med tanke på cyklar och barnvagnar och annat men visst blir man lite slö också. Borde ta chansen och få vardagsmotionen många gånger. Vi sitter så mycket ändå.

P.S. Tyvärr, jag dansar varken argentinsk eller finsk tango. =)

7 Pysselfarmor:

Ja jisses det är många uppfinningar man använder på en dag. Och "uppfinningen" internet är ju inte precis lastgammal :-))
Jag hade internet i slutet av 1980-talet och tänk då fick man köpa en tjock bok med alla internetadresser! Jisses att jag inte sparade den! Det brukar mina söner påminna mig om ibland.

Ha en skön helg!

8 Anki-itte:

En bra uppfinning, men jag använder trappor, blir ofta yr i huvudet av rulltrapporna.

9 Anni:

Tänk så många uppfinningar man tar för givet och hur irriterad man blir när de inte fungerar! Som att gå i en stillastående rulltrappa - steghöjden är helt fel!

När jag ser din första bild påminns jag om barndomens små bås där man kunde provlyssna vinyl - undrar var det kan ha varit någonstans?

10 carina:

Tom i vår lilla "by" finns det en rulltrappa, fullkomligt onödig men den finns!

11 Marit Johansson:

Gillar verkligen den gamla skivaffären, tänk vad det har förändrats. Jag är för ung för att minnas stenkakor, men tillräckligt gammal för att ha haft en hel del vinylskivor i min ägo. ABBA var då favoriten :)

Svar: Kul att du gillar bilden, då var det bara 78-varvare i affären, gamla sköra "stenkakor" som ofta sprack i bitar om man råkade tappa skivan i golvet. Vinylen tål betydligt mer.
Erik

Kommentera här: