Flytande


Ett passande tema är onekligen "flytande" som Helene valt denna vecka till Måndagstema.
 
Man kan få se lite olika flytande farkoster på Riddarfjärden när man går längs kajerna så här en sommardag i stan. Jag kan inte låta bli att bjuda på några olika foton från en stadspromenad.
 
 
 
 
Jag passar också på att bidra med lite länkar, lite tips på olika båtresor i det här inlägget.
Annars går det ju också bra att bara titta på bilderna.
 
 
Det går att hyra en kajak på flera ställen i Stockholm och sedan paddla runt på vattnet. Ett lite annorlunda sätt att se mer av Stockholm är just från vattnet. Finns flera hyrställen, här är några listade på sida i SvD och på den här hemsidan hittar du några hyrställen till (visitstockholm).
 
Stockholm har ju många singlar och en lite annorlunda variant på "singel-träff" är den att träffa andra singlar under en tur på vattnet, paddlande en kajak! De skrev om det i tidskriften "Paddling" nyligen. Tänk vad de kommer på för kul varianter, du kan läsa mer här om singelpaddlingen varje onsdag.
 
 
 
 
Det finns en del båtturer som gör utflykter in i Mälaren också, utöver alla Waxholmsbolagets båtar som går ut bland öarna i Stockholms skärgård, där ganska många båtar startar från kajen vid Grand Hotell. Här finns lite information om Waxholmsbolagets båtar och turer i en pdf.
 
Det är också Waxholmsbolaget som sköter Djurgårdsfärjan, som fanns med i detta inlägg, också det ett måndagstema (den gången var temat transporter)!
Finns även några dagsutflykter med ångbåt ut bland skärgårdsöarna, läs mer här!
 
På Mälarsidan kan du bland annat ta båten ut till Drottningholm från kajen nära Stadshuset. Den trafiken håller Strömma Kanalbolaget i, här finns mer info. Även in i Mälaren finns det längre båtutflykter, som till ön Björkö/Birka!
 
 
 
 
Så blir mitt bidrag denna måndag. Den stora tegelbyggnaden som syns på alla mina foton är det gamla Münchenbryggeriet som ligger vid Söder Mälarstrand.
 
Kan inte låta bli att tycka att det ibland vore fiffigt om det gick att använda de gamla roddarmadamerna som förr trafikerade stadens vatten. Carl Michael Bellman har diktat om dessa roddardamer i "Stolta stad", här en version. Att kunna komma tvärs över Riddarfjärden går tyvärr inte utan egen båt och från Stadshusets trädgård tar det en bra stund att komma runt och över till Münchenbryggeriet landvägen. Se fotot här ovanför! Tänk om man kunde kliva i en mindre båt och bli förd över till andra sidan, enkelt och kvickt. Här kan du läsa om dessa roddarmadammer och här finns en betydligt äldre text om samma "vattenresor".
 
Nu får det räcka, jag stoppar nu, inlägget kan ju svälla ännu mer. Lätt hänt när man är stolt över staden.
 
 
 
 
 
Här finns många fler bidrag
 
Erik

Kommentarer:

1 Rantamor:

Det där med singelpaddling lät ju som kul, tänk att det finns så mycket för singlar idag, man kan träffas på alla olika forum, så man kan ju tycka att ingen borde gå ensam.
Men det finns ju dom som faktiskt trivs ensamma också alla kanske inte vill vara tvåsam som en annan.
Mycket flytande var det allt hos dig.

Tjingelingen.

2 Della / Var Dag ett Äventyr:

Det var mycket information. Det tackar vi för. Och läckert ljus i bilderna.

3 Stare Ström/Kråkvinklar:

Du har många varianter på flytande saker! Trevligt. Stockholm är en fin sommarstad!

4 Beppan:

Intressant läsning och fina bilder på flytetygen. Ska fördjupa mig mer i det där med roddarmadamer - ngt jag aldrig hört talas om!

5 Gärdsmygen:

Stockholm har en hel del att erbjuda! Kul idé med singelpaddlingen!

6 Hanna:

Stockholm är otroligt vackert och det är verkligen en stad du ska vara stolt över. Kul med lite tips om vad man kan göra flytandes, för vatten finns det ju gott om.

7 Marit Johansson:

Det är ju så vackert i stockholm med allt vatten inne i stan.. jättefina bilder!

8 Mona:

Fina bilder från vår vackra huvudstad. Att ta en båttur är ett trevligt sätt att upptäcka en stad på.

9 Monica o Jacob:

Härliga bilder av ett Stockholm på vatten, nästan så man ser tvättmadamerna med sina klappträn. Påminner mej om att jag ska läsa Fogelströms romansvit om Stockholm igen.
Ha en skön kväll;-)

Kommentera här: