Skogås och ett skojigt tips!


Fick ett intressant tips om en speciell Facebook-grupp "Du vet att du är från Trångsund/Skogås om du..." som kretsar kring personer som har/haft ett förflutet i förorterna Trångsund/Skogås.
Förorterna ligger söderut från Stockholm, längs Nynäsvägen på väg ut mot NynäshamnSödertörn.
 
Riktigt kul när man som jag letar lite äldre foton från förorten och annan relevant information. Jag har ju själv bott i Skogås under mina ungdomsår (tonåren)! Märker när jag söker information och kollar att Wikipedia fått med en del information om Skogås! Tycker det finns betydligt mer information där nu än när jag kikade sist. Trevlig utveckling! Själv har jag väldigt få foton från ungdomstiden. Inför en skolresa skaffade jag en Instamatic-kamera. Men det blev inte alls mycket foton taget med den kameran, bara vid enstaka fester och speciella tillfällen. Vardagen blev det aldrig att jag fotograferade, men på den tiden var det få som "slösade film" på vardagsfoton. De få foton som togs då har jag inte kvar, tyvärr. När det gäller bilder kan kanske Facebookgruppen vara till hjälp. Jag flyttade själv från Segeltorp till Skogås i mitten av 60-talet. Båda förorterna ligger i Huddinge kommun, men i helt olika delar av kommunen.
 
Jag tog mig igenom hela mellanstadiet och högstadiet i Skogås. Skogåsskolan stod färdig när jag började femte klass, så ett läsår blev det Vretskolan som låg alldeles nära där jag bodde på Fäbodvägen. Vår klassfröken Kerstin Nilsson följde med från Vretskolan till nybyggda Skogåsskolan när klassen bytte skola. Finns onekligen många olika minnen från denna uppväxttid, även om många namn tyvärr suddats bort ur minnet med tiden. Det hände en hel del där i Skogås, några "äventyr" har jag försökt berätta om på bloggen. Här har du mitt blogginlägg från i våras om Skogås. Då var det ganska dåligt med information om Skogås. Kanske dyker lite olika namn upp i denna FB-grupp som jag känner igen, har redan sett en del kul bilder.
 
Om jag upprepar mig så får du tåla det... ;-)
 
Utsikt från Vallhornsvägen. I förgrunden syns lite av Skogåsskolans låga mellanstadiebyggnader (foto från Susanne Nordlund).
 
Det var en bloggare, Lennart Kalderén (han är kommunalpolitiker i Söderort, i Salem) med egna minnen från Skogås, som tipsade mig om gruppen, tack för det tipset. Jag skrev ett längre inlägg om Skogås i våras som jag nämnt. Fick några trevliga kommentarer då, få se denna gång vad som händer.
 
Här under ett härligt foto från gamla Skogås, sommarstugeidyllen på östra sidan om järnvägen. Så såg det fortfarande ut under 60-talet när jag flyttade dit. Första sommaren cyklade jag mycket runt bland sommarstugorna och också ner till badplatsen vid Drevviken. Jag blev vid flera tillfällen bjuden på saft och bulle av någon vänlig sommarboende när jag cyklade runt där. Men Huddinge kommun började köpa upp tomtmarkerna, stugidyllen försvann och området förändrades totalt under 70-talet och består numera till stora delar av olika typer av radhus och lägre bebyggelse ner mot sjön Drevviken. Östra Skogås har inte alls samma typ av flerfamiljhus och höga bebyggelse som Skogås på västra sidan om järnvägen består av.
 
 

Lennart har under detta foto på gruppsidan på Facebook skrivit en text:
"Mitt paradis hette Skogås" - Gunnar Friberg (1933-1986) var en flitigt läst motorjournalist som tillbringade somrarna i "Gamla Skogås". Jag hittade en artikel från typ 1980 där han beskriver denna sommaridyll. Det började med avstyckningar från Rickardsviks gård på 1930-talet, av ägarinnan fru Ninni Engwall och hennes svärson Harald Wretman. Badviksvägen hette då Ringvägen. Böljas sommaraffär låg vid "Böljas torg" (Badviksvägen/Batterivägen) där folk fick köa halva lördagarna för att handla. Telefon och el fanns knappt. "Solen lyste nästan alltid" är ett citat jag gärna ställer upp på. Sedan kom elen, bussen, bilarna och vägbeläggningen. "Och så fick Myndigheterna reda på att det fanns ett paradis i Skogås, och på bara några år var området exproprierat och slaktat", skriver Gunnar Friberg, lite bittert i sin beskrivning av 1940- och kanske 1950-talet i Skogås.
 
Skogåsskolan med högstadiet (foto: Holger Ellgaard).
 
Hela Skogås förändrades med åren och själv började jag på Åsö tekniska gymnasiet inne på Södermalm. När jag flyttade från Skogås under 70-talet så flyttades också mitt fokus. Inte så konstigt kanske. Få av mina gamla skolkompisar i Skogås höll jag kontakten med, tyvärr kan jag nu tycka när jag blivit äldre.
Ganska kul när jag hittade Johnny med sin blogg "Stationsvakt", ibland med lite bilder från Skogås. Här med ett kul inlägg om centrumskylten, hoppas de fixat till den sedan inlägget skrevs?! Julbocken i Gävle som brann har Johnny skrivit ett blogginlägg om här, läs gärna hans tankar. Tar med ett foto till från Skogås, från centrum runt 1980, men då hade jag redan flyttat från förorten.   
 
Ungdomar i Skogås centrum (foto från 79-80 från Gun Paulström).

Det finns även en del skojiga äldre bilder från Skogås och Trångsund på FB-sidan. En del material är på tok för nytt för att riktigt intressera mig, olika personers minnen från betydligt senare år, långt efter min egen tid i söderförorten Skogås, men en del intressant har jag redan funnit på denna FB-sida. Noterar även att det dykt upp ett par hemsidor kring förorten Skogås också, en av dem verkar vara under uppbyggnad. Sidan fanns här om dagen, men kan inte nås idag?! Jag ska kolla mer, garanterat. Speciella år där i Skogås, jag var ju tonåring! Världen öppnade upp sig en massa under de där tonåren. Minns hur man i Skogåsskolans alla högtalare fick höra om att Kennedy blivit skjuten i USA, vill minnas att jag var ute på rast just då när nyheten sändes i radion.
 
Ett annat litet kuriosa tips på bilder som finns på Flickr, där Mats Hammarlund lagt upp några bilder från Skogås i sitt lilla album/set. Mats har också kommenterat och berättat om Skogås till en bild som Johnny Söderberg tagit, den finns också på Flickr.
Udda och småkul med Mats gamla Skogåsbilder från Härbrevägen. :-)
 

Alltid trevligt dela information och minnen med andra som bott i Skogås och kanske gått på Skogåsskolan och "hängt i centrumet", där ungdomsgården låg på övre våningen. En del av mina barndomsår väcks till liv på nytt när jag på detta sätt kan hitta lite information och en och annan suddig bild. Blir säkert anledning att återkomma till förorten Skogås flera gånger med nya blogginlägg.
 
Kikade precis in på Facebook-sidan och märker att det är full fart där med centrumfiranden med Hep Stars i Trångsund och andra kommentarer, undrar vilket år det var? Skojigt är det!
 
 
Erik

Kommentera här: