Om Skogås.


Hur hamnade jag i förorten Skogås när jag for runt på nätet för några dagar sedan? Det började när jag skrev ett inlägg om Olle Adolphson och hans visor. Ett filmklipp på YouTube hade med ett vykort från Skogås. Inlägget finns här, var inte så länge sedan jag skrev det.

Jag sökte via Google lite mer efter förorten Skogås och då fann jag ett lustigt inlägg från bloggen "Stationsvakt" som berättar att förorten Skogås inte syntes på Google Street View i början. Det var precis i starten och nu finns det med, skriv Skogås centrum i rutan och sök, så kan du börja kika runt där på gatunivån om du är intresserad!

Helt klart är "Stationsvakt" en småintressant bloggare som tar foton från miljöer som även jag är bekant med från yngre år när jag själv bodde i Skogås!
Tycker det är roligt att läsa en del och Johnny Söderberg som killen bakom bloggen heter tar en massa intressanta bilder. Johnny har ett Flickr-konto och där ligger en hel del bilder. En del från Skogås och Trångsund och också mycket från Farsta. Jag lånar några av hans bilder.



Fäbodvägen i Skogås. Gammal lokal som rivits. (Foton: Johnny Söderberg) Klicka bilderna större!

Här är en kommentar som en annan gammal Skogåsbo, Mats Hammarberg skrivit under en av bilderna som Johnny lagt in på Flickr. Han skriver mycket, en del kul läsning!
Just i den där byggnaden på Fäbodvägen (som nu rivits) fanns det en herrfrisör i en del av lokalerna då.
Dit fick jag gå för att bli klippt på senare delen av 60-talet. Undrar när frisören stängde/flyttade bort från sina lokaler, själv bytte jag frisör långt tidigare. 

Lustigt det här. Det går att gräva vidare på olika sätt, som när jag hittade Mats kommentar, men det är ändå ganska glest med lite äldre information om Skogås. Bilder är också svåra att hitta. Denna typ av "närhistoria" är inte så enkelt att få fatt i ute på nätet.
Kanske går det att finna mer, information kan ju ligga bland kommentarer eller på annat sätt vara lite gömda.

Mats har publicerat den enda bilden jag hittat på Vretskolan i Skogås, en mindre och tyvärr ganska suddig bild. Jag har letat men hittar inget eget foto på skolan.


Vretskolan. (Foto: Mats Hammarberg)

Jag gick själv i fjärde klass i Vretskolan. Sedan flyttade hela klassen till den helt nya Skogåsskolan med vår klasslärarinna Kerstin Nilsson. Jag minns henne som en mycket bra lärare. Fröken Nilsson bodde själv i Trångsund, vi hade klassfest hemma hos henne en gång. Klassen hade bra sammanhållning och höll ihop in i högstadiet.



Bussen som gick från Skanstull, Ölandsgatan ut till Skogås. Bussen vände ganska nära Vretskolan.

Det var bland annat därför valde jag Åsö tekniska gymnasium på Södermalm (vid Skattehuset) och inte Huddinge gymnasium efter grundskolan. Från Skogås var det enkelt att ta bussen direkt in till Skanstull. Åsö tekniska gymnasium var en stor skola med över tusen elever, även flera hundra vuxenstuderande. Jag gick där på Åsö på 70-talet. Jag trodde väl aldrig att skolan skulle läggas ner. För tyvärr finns inte det tekniska gymnasiet kvar längre, men skolbyggnaden används numera som grundskola.

Skogås har förändrats en del sedan jag själv bodde på Fäbodvägen märker jag när jag kliver runt via Google Street View och noterar förändringen även på några foton jag sett. Då (när husen var nya) var det betsat trä på balkonger och husfasader längs Fäbodvägen (kanske för att ge känsla av just en fäbod, jag vet inte), det har senare bytts till tåligare material, tror plåt. Trät blev dåligt redan efter några år medan jag bodde där, så den renoveringen behövde kommunala bostadsbolaget Huge göra. Flera gator i förorten för tankarna till äldre tider, Härbre-, Loft- och Stintavägen och så Fäbodvägen där jag själv bodde.


Ner mot idrottsplatsen i Skogås.

Skogås var fortfarande under uppbyggande på 60-talet, en ny förort. Då var Östra Skogås bara sommarstugor ner mot Drevviken och det var som en liten idyll, en kontrast mot hyreshusen i (västra) Skogås. Huddinge kommun valde att köpa loss många av sommarstugorna som låg på området för att kunna bygga mer bostäder i området. Jag flyttade ifrån Skogås innan de börjat bebygga på östra sidan. Senaste gångerna jag har varit där ute kändes det som att järnvägen skapade en rätt tydlig gräns. Lägre hus, mycket radhus på östra sidan, känns lite trevligare än västra sidan. Åldermässigt skiljer det också en del mellan husen på västra och husen på östra sidan om järnvägen. 


Skogås när inte så mycket ännu fanns i förorten. Ett vykort från 6o-talet.



Ganska nära Skogås centrum och pendeltågsstationen, nutid. (Foto: Johnny Söderberg.)

Skogås centrum invigdes under 60-talet och då fanns där två mataffärer, ett Konsum och så Kipplers som sedan blev ännu en ICA-butik. Vidare en fiskaffär och en kombinerad porslins- och leksaksaffär. De hade en rätt stor hylla eller avdelning med plastmodeller och jag byggde ihop flera olika modeller, det var bilar, flygplan och båtar. Tog jag bussen in mot Skanstull så fanns ju Wintzells hobby på Östgötagatan på Söder (numera affär på Regeringsgatan vid Gallerian) som hade mycket modeller.



Enklare kamera, en Instamatic. Lustiga filmrullar som bara kunde laddas på ett sätt.

I fotoaffären i Skogås centrum köpte jag min första kamera, en Kodak Instamatic i en gul ask. Men jag förevigade inte min vardag efter kameraköpet. Kameran låg mest kvar hemma, jag tänkte inte alls på att ta foton. Det var inte ofta kameran användes, lite tråkigt kan jag tycka nu.


Foton tagna med Instamatic (Klicka bilderna större!).

Dels ett foto från skolresan till Gotland i femte klass. Jag och klasskamraten Anita på var sin hästrygg, tror vår lärarinna Kerstin Nilsson tog fotot på oss och gotlandsrussen. Så ett porträttfoto på min farfar och farmor och mamma och pappa stående. Kan det bli stelare, tänker jag nu när jag ser fotot? Farmor Fanny tittar i alla fall rakt på mig. Det var lustiga kvadratiska foton jag fick tillbaka efter framkallningen (inte som med vanlig 35 mm film, som sedan gav 10x15 cm bilder).

Den där klassresan vi gjorde var rolig vad jag minns. Kvällståget ner till Nynäshamn och så färjan över till Visby. Vi var bara där ett par dagar, men det kändes stort för mig då. Vi bodde i en stugby norr om Visby, de enda besökarna. Det var tidig vår, så säsongen hade inte börjat på allvar ännu. Vattnet i Östersjön var fortfarande för kyligt för bad. Tror det bara var vår fröken Nilsson som höll koll på oss under resan. Vi var en mycket snäll och städad skolklass (för det mesta)! Följde någon förälder med på skolresan (vilket det säkert gjorde) så har jag inget minne av detta. Vi gjorde flera olika utflykter, Lummelundagrottorna gjorde intryck på mig.

Nåja, tillbaka till förorten.


Skogås centrum.

Förorten Skogås har sitt centrum. Det har förändrats en del sedan det byggdes och invigdes på senare delen av 60-talet. Då hade torget mitt i centrum inget täckande tak och Pressbyrån i centrumet var först i landet med att testa en butik. Blev en del smygtittande i tidningarna där mellan hyllorna i pressbyråbutiken. De hade också en vanlig kiosk med lucka! Granne med biblioteket låg Skogås ungdomsgård, där var jag en hel del efter plugget.



Det finns säkert anledning att återkomma mer till Skogås! Vi får väl se om någon hittar till detta inlägg och skriver någon kommentar?


Erik

Kommentarer:

1 Fia:

Visst är det roligt att så många bilder från några årtionden tillbaka har fått återkomma i ny form. Det är fler och fler som digitaliserar sina gamla bilder och bjuder på trevliga privata minnen. Det är extra roligt om det är platser man själv känner till, så att man kan se hur allt har förändrats.

2 Johnny:

Kul. :)

3 Erik Semlan:

Visst är det så Fia. Men ibland finns det inte så mycket att få fatt i. ;-)

Roligt att hitta någonting ibland. :-)

Få se om det går att få fram mer från Skogås?



Tack Johnny för "lånet" av några bilder.

Finns få som tar foton i Skogås, kul att du tillhör de som gör det. :-)

4 stella:

Skogås är inte vad det varit. Mycket är annorlunda på gott och ont. Fast jag har väl inte bott så länge. Flyttade in i Skogås 1988. Kul att du skriver om Skogås. Jag som du har bott på röda Fäbodvägen

5 Erik Semlan:

Snyggt bildspel. Kul att du hittade inlägget Stella!

De där fåglarna i Skogås centrum är gjorda av konstnären Staffan Brattström. Fåglar verkar vara hans specialitet.

Det är svårt hitta information om Skogås på nätet, en lite bortglömd sovstad kanske?

6 Lennart Kalderén:

Härlig text om det Skogås som växte upp på 60-talet. Vi bodde på östra sidan ("Gamla Skogås") i en ombyggd sommarstuga, en av dem som Huddinge kommun köpte upp. Som sjuåring hade jag skolväg över den obevakade Nynäsbanan till Vretskolan, upp till 6:an, sedan Skogåsskolan i två år innan avflyttning. Härligt vykort du har från Loftvägen. Buss 742 vid vändplan Österleden har man väntat på många gånger efter fredagskväll på fritidsgården med massor av pingis. (Byggnaden bakom, eller det som blev kvar, härbärgerar taxiföretaget min pappa var med och byggde upp på den tiden.)

Skolorna växte upp en efter en, liksom höghusen. Innan centrum invigdes fanns Kiplers i en mindre, provisorisk butik mellan nuvarande pastorsexpeditionen och Fäbodvägen.

Vretskolan började jag i 1965, efter ett tag kom Skogåshallen, grusplanen med tennisbanor av asfalt, där man vevat vilt med Tretorn-rackets.

Många kompisar fanns det, många finländare inte minst. De gamla persontågen gick på Nynäsbanan fram till 1971 eller så, ganska sällan men mycket charmiga. Förutom buss 742 fanns 744 till Huddinge med en seg omväg över Högdalen. I dåvarande östra Skogås fanns de gula bussarna med 3:an från Skanstull ned till "Böljas torg", ned mot Badudden. Något mer svenskt än Badudden kanske man får leta efter, simskola i kallt sommarvatten och Igloo Cola från kiosken, men solen den lyste alltid över somrarna på den tiden.

Tack för att du återupplivade minnena!

/ Lennart Kalderén

Svar: Tack för din trevliga kommentar.
Erik

7 Rose Ask:

Åh vad fint beskrivet, flyttade till Skogås,Loftvägen 1963 och bor faktiskt fortfarande kvar.
Tack för detta
/Rose Ask

Svar: Trevligt, kul att du uppskattade vad jag skrev. Ha det gott.
Erik

8 Nalle Skjönsberg:

Helt underbara bilder. Flyttade som fyraåring 1964 till Loftvägen och 1975 till Vallhornsvägen. Gick i flera olika skolor, Vretskolan, Beatebergsskolan och Skogåsskolan. Hoppas få se fler härliga bilder.

Kommentera här: