Bakverk från Uppsala.


Läser du på påsen på fotot ovan och känner ett sug, för din egen skull läs inte mer. Kan orsaka ett kraftigt sötsug!

Är jag på annan ort (bor själv i Stockholm) så varför inte besöka ett konditori och testa vad de har? Det brukar jag göra. Rekordet var nere i Jönköping då jag först smakade en tårtbit på ett kondis och sedan köpte en hel tårta att ta med på tågresan tillbaka upp till Stockholm. Utan större problem smällde jag i mig denna tolvbitarstårta under resan (fick lite [betoning på lite] hjälp av två vänner). Fast senare på kvällen kom en kraftig mättnadskänsla och jag tror all grädde (eller vad det nu var) fick bukspottkörteln att jobba övertid så att grabbarna i körteln nästan gick ut i vild strejk. När det gäller sötsaker, speciellt kakor och bakverk och smaskiga efterrätter, verkar jag ha extra möjligheter att få ner det i magen. ;-)   
Tillbaka till gårdagen. Så blev det även igår i Uppsala, att ett konditori uppsöktes. Fann på Güntherska hovkonditoriet vad expediten bakom disk sa var en potatisbakelse. Måste ju testas! Kan den vara lika god som de små bakelserna på kondiset i Gröndal? Dessa var lite större också, mmm.


Ser väldigt bra ut, snålvattnet började rinna medan jag fotograferade.

Men ack vilken besvikelse när jag angrep bakverket väl hemkommen igen. Detta var inte alls vad jag kallar potatisbakelse. Här var det vaniljkräm i och botten var sockerkaka, påminde lite om en prinsessbakelse. Vad var detta? Lite smörkräm får det vara (väldigt mycket smörkräm i dessa Uppsalaskapelser!), men detta...
Stor besvikelse, först.
Visst, det smakade lite arrak som det ska. Fast lustigt nog, ju mer jag åt ju bättre tyckte jag om denna bakelse. Inte alls så tokig, men ingen potatisbakelse enligt mitt sätt att se på saken. Det ska vara annat under "potatisskalet".


Här syns smör- och vaniljkräm tydligt.

Så över till den giftgröna skapelsen! Flera som kommenterat på Ordlös onsdag har undrat över detta bakverk.

           
            Denna giftgröna "mazarin" ser ut som om den skulle smaka mint, men det gör den inte! Den smakar choklad och sockerkaka.

Expediten på hovkonditoriet sa att den heter Studentskan. Hmm, giftgrön bakelse, undrar hur genustankarna gått hos konditorn... Finns kanske obesvarad kärlek till en student i botten till namnet. Eller ett före detta äktenskap som tog slut abrupt? Det kanske bara är namnet på en gammal bakelse som funnits länge? Uppsala har ju inhyst många studenter under årens lopp sedan år 1477 (äldsta universitetet i Norden).
Hur som helst är Studentskan riktigt god! Så jag satt nöjd vid kvällskaffet och ganska mätt också...

              
             Samma studentska naggad i kanten, chokladsmeten syns tydligt. Mums!
             (Obs! Inte samma foto som på dagens fototema.)

En avslutande fundering. Varför står det hov framför konditoriet? Betyder det att Kungen under en av sina Eriksgator smitit in på kondiset och ätit en bit tårta eller så? Eller kan det vara vem som helst från hovet som ätit något bakat på Güntherska, hovet är ju ganska stort, många människor, många som servar Kungafamiljen.
Har de någon gång fått förtroendet att baka tårtor till Slottet och då fått detta lilla tillägg?
Bara en liten fundering...
Erik

Kommentarer:

1 Bosse:

Du är en fullkomligt hejdlös mat- och godispornograf :-)

Kommentera här: