Semlor från stan

Salut sköts vid tolv idag på Skeppsholmen (saluten hördes över stan), kul att bli uppskattad och firad på namnsdagen, he, he.
Då passar det bra att också synda lite och njuta av semlor på en torsdag. (Tar varje chans som ges för att få en semla eller två... :-)

         
        Tre vanliga semlor och en karlsbadersemla (dvs lite annorlunda bakad deg).

Samma pris, trettio kronor för en semla, dessa är dock köpta mitt i city, kommer från Sergelbageriet (granne med Åhléns varuhus, tunnelbaneplanet).
Sergelbageriet har valt det klassiska utseendet, med det lilla trekantiga locket som ger en grop mitt i bullen för mandelmassan. För att få lagom mängd grädde till bullen blir denna semla högre än den med rakt, större platt lock.

 
Ser vacker och stolt ut, denna semla.

Rikligt med florsocker på semlan är alltid ett plus. Bullens ugnsgräddning är perfekt, fin färg och konsistens. Kan direkt nämna att semlor med denna höjd och där mandelmassan ligger i mitten passar bra som hetvägg (dvs semlan serverad i ett djupt fat med uppvärmd mjölk, kanske lite kanel i mjölken). Denna metod behöver vi egentligen inte numera, förr i tiden var det för att bullen var så torr och hård att den behövde suga i sig lite mjölk för att alls kunna ätas och att semlan med varm mjölk också mättar mer.
Men när semlan är så här pass hög är den ganska olämplig att äta "torr". Tar man tuggor från semlan går det inte att undvika att få grädde i ansiktet. Efter några tuggor har grädden valt att stanna kvar både på nästippen och på andra ställen i ansiktet. Servetter behövs, rikligt av dem när höga semlor äts! 
Hur smakade då denna semla från centrum i stan, från Sergelbageriet? Själva bullen smakade perfekt, inte så kraftig kardemummasmak, vilket passar mig (inte heller några grova kardemummakorn i degen, tack för det). Saftig bulle som behövs, eftersom man knappast når in till mandelmassan i mitten på en gång, utan de första tuggorna blir "bara" grädde och bulle.

       
       Mandelmassan är ganska lös, så den börjar rinna ut när man når "hålet" i mitten.

När jag får en tugga med både mandelmassa, grädden och bullen njuter jag. Det är inget fel på denna semla, den har bra smak och mandelmassan har lite små bitar av mandel i sig och det finns tillräckligt mycket. I det närmaste en perfekt semla! Möjligen blir det lätt kladdigt, när semlan äts torr (se fotot här ovan, där mandelmassan börjat rinna ut). Mandelmassan är ganska lös och så centrerad, så både i början och de sista tuggorna blir "bara" bulle och grädde. Tur att bullen är så saftig och god som den är!
På en tiogradig skala får Sergel-semlan betyget 8, väldigt nära den perfekta semlan! 
(Men karlsbadersemlan var en besvikelse, något fel med bullen, stämde inte alls i smaken, kändes söt på fel sätt. Där blir betyget bara 6 av 10.) 
Erik

Kommentarer:

1 Eleonora:

Hej Erik,

Hittade dig hos Erika, som är min kära bloggvän.

Vilken fantastisk utredning om SEMLOR du har gjort! Det riktigt vattnas i munnen på mig. Får nog gå och köpa en så snart vägarna plogats och man kan ta sig ut. Ät många semlor iår! Ha det gott.

Kommentera här: