Rabarberkaka

Rabarber, ganska fantastisk växt! Och såå god.
Verkligen en favorit, med blandningen syra och sötma, mums.
Ett ganska lätt recept på en god rabarberkaka följer här med lite illustrationer. Prova gärna!
I vårt hem har kakan en förmåga att snabbt försvinna ;-)
Rabarberkaka
6-7 hg rabarber
1,5 dl socker
2 tsk majsenamjöl
smeten
4 ägg
1,25 dl socker
1 hg sötmandel (eller hasselnötskärnor, eller 10 droppar bittermandelarom)
1. Putsa rabarbern och skär den i bitar (mindre bitar hjälper "smältandet i ugnen").
(Smaka lite på rabarbern, sur eller lite träig rabarber kräver mer socker, kanske 2,5 dl istället för 1,5...)
2. Lägg bitarna i en smord eldfast form, strö över socker som blandats med majsenamjöl.
Täck formen med lock eller folie och låt rabarbern smälta i 225 grader varm ugn i ca 15 minuter.

Lite av det väl använda receptet syns överst i bild... Det vita i den röda bunken är bara majsenamjölet,
brukar ta samma bunke till gulorna som inte är lika känsliga som vitan.
3. Rör äggulor och socker pösigt och tillsätt den hackade mandeln (själv tar jag dropparna bittermandel).
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned försiktigt i smeten.

Äggulor och äggvitor träffas igen för att bli ett med rabarbern som nu kommit ur ugnen...

5. Bred ut smeten över rabarbern och grädda i 175 grader varm ugn i ca 30 minuter.
Kan gå fortare eller ta längre tid, gyllenbrun färg skvallrar om färdig rabarberkaka...

Just uttagna ur ugnen, det doftar härligt!
Till detta serveras vaniljglass eller vispad grädde.
Ganska enkelt att fixa till och himmelskt gott :-)
Lycka till!
Jag blev sugen!