Denna torsdag måste jag gilla att jag "hittat" det hus där de spelat in balkongscenerna med Hirdwall och Haber.
Kanske behövs det en liten förklaring, lugn det kommer längre ner.
Det röda tegelhuset mitt i fotot har de balkonger där de filmat "viktiga scener" i Beckfilmerna.
...........

En viss lycka att finna detta bostadshus som varit med i många svenska filmer. Visserligen alla i samma serie, men ändå måste det vara rätt hus. Scenerna i filmerna är onekligen smått vanebildande. En på sitt sätt viktig roll, efter vad jag vet fortfarande namnlös, kallas bara grannen.
"Sover aldrig på nätterna, det är för amatörer" som grannen i Beck-filmerna uttrycker det i en balkongscen.
Man kan onekligen tycka mycket kring alla Beckfilmerna och deras kvalitéer eller avsaknad av densamma, men det är alltid en fröjd att se grannen (Ingvar Hirdwall) samtala med Martin Beck (Peter Haber) från var sin balkong eller när de träffas ute i trappuppgången.
I vissa av polisfilmerna i serien är nog de små scenerna där Hirdwall är med det enda som är riktigt bra i filmerna.
Här hittar du en uppräkning av Beck och även tidigare filmatiseringar av polisfilmerna om Martin Beck.
-Ska vi ta en stänkare? brukar också ofta förekomma i dessa små dialoger. Lite av ett bevingat uttryck. Kan tänka mig att Hirdwall själv är ganska trött på folk som frågar just detta när de ser Ingvar ute på stan. Men han har väl vant sig. Det är ju också ett bevis på att han är populär. Populär var han också så fort regissören Lars Molin skulle göra en ny film. Ofta fick Ingvar spela en av huvudrollerna, som i Mjölkpallen och i
Potatishandlaren.
Hur som helst, bland alla små biroller i olika filmer måste Ingvar Hirdwalls granne vara det absolut bäste birollen som hittills skapats på svensk film. Jag har i alla fall svårt komma på någon annan som fungerar lika bra. Hirdwall själv fyller dessa små scener med stort skådespel. Delikata små nyanser i utspelet, det måste vara lätt för Peter Haber med en sådan motspelare. De två har även spelat mot varandra på Stadsteatern, så de känner varandra från förr.
Du vet väl att balkongerna återfinns i ett hus i Hornstull på Södermalm?
Ibland serverar Hirdwall sköna "one-liners", men också i dialoger med andra medverkande i filmerna vid några tillfällen. Men oftast bara tillsammans med grannen Beck, gärna med något stärkande i glaset.
Angående tv-utbudet berättar grannen; Jag såg en japansk musikal igår. Den var dubbad till indiska, man satt som nitad.
Eller scenen när grannen åker med Beck och Gunvald Larsson i hissen och grannen frågar Gunvald
-Har du körkort? och Gunvald svarar Ja, hur så?
Tryck på bottenvåningen då'rå! replikerar grannen snabbt.
"Beck-huset" fotograferat igår eftermiddag från Liljeholmen.
Manusförfattarna Rolf och Cilla Börjlind har även börjat skriva deckare.
Vilken tur att Rolf och Cilla Börjlind skrev in denna karaktär i manuset redan till de första filmerna med Beck och att alla snabbt förstod vilken lyckträff det blev med Ingvar Hirdwall som grannen.
Avslutande vy med Cementa i Liljeholmen och badhuset på Hornstulls strand (med "Beck-huset").
Detta foto tog jag ifrån Liljeholmsbron.
Peter Haber och Mikael Persbrandt kommer att spela sina invanda roller i åtta nya polisfilmer i serien Beck.
Läste nyligen att Mikael Persbrandt ska spela den tuffe polisen Gunvald Larsson i ytterligare åtta polisfilmer i Beckserien. Antar att även Peter Haber spelar sin roll Martin Beck igen, något annat vore ju konstigt.
Håller helt klart på att slå något slags rekord om filmserien inte redan gjort det. Innan de planerade nya filmerna
finns det redan 26 polisfilmer om Beck och hans kriminalare. Men det är bara filmerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt i de två ledande rollkaraktärerna! Före dess gjordes det flera filmer med helt andra skådespelare som fick spela Beck.
Beck och originalförfattarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö bakom romanserien om Beck.
Allt började med en serie deckare kallade "roman om ett brott" där kriminalaren Martin Beck var ledargestalten som fick olika mordfall på sitt bord. Dessa böcker blev snabbt populära. På sin tid var deckare med viss samhällskritik instoppat i boksidorna väldigt ovanligt, så böckerna om Martin Beck blev banbrytande.
Först blev det några olika skådespelare som fick gestalta Martin Beck på film.
Den amerikanska filmaffischen.
En av de tidigaste filmatiseringarna var "The Laughing Policeman" som kom redan 1973 och där handlingen i en av romanerna, den skrattande polisen, förflyttades till USA. Fast kanske ska man inte räkna in filmer som den med Walter Matthau till filmserien Beck. Men vi har ju filmerna med Gösta Ekman som Martin Beck, de filmerna följde böckerna som Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev ihop, tio olika "roman om ett brott" blev det i boksviten. Sex olika blev en serie filmer där Gösta Ekman spelade Beck. Det var där som det började, det var tyskt produktionssamarbete och några tyska skådespelare fick därför vara med i några av filmerna. Detta grepp har sedan upprepats i några av Beck-filmerna.
Carl-Gustaf Lindstedt spelade Martin Beck i Bo Widerbergs filmatisering av "Mannen på taket" från 1976.
Jag har ingen större förhoppning att dessa nya Beck-filmer skulle ha fantastiska filmiska kvalitéer. Jag skulle faktiskt bli mycket förvånad om några nya regissörer förmådde skapa mer än god actionunderhållning. Men med ett habilt filmhantverk och några berättartekniskt enkla grepp lär det i alla fall kunna bli underhållande polisfilmer med ringrävarna i huvudrollerna. Publik lär säkert även de kommande nya filmerna få och säljas till andra länder lär de också göra. Beck verkar även ha hittat en publik i USA. Antar att producenter och Persbrandt knåpat in behövlig extratid, fem månaders paus i produktionen har ju domstolen indirekt bestämt.
Ursäkta, nu blev det lite långt inlägg igen. Hoppas du står ut med detta? Nu är det ju bara tio inlägg kvar.
Detta är även dagens bidrag i utmaningen
#blogg100. Kommit till nummer 90, så nu bara tio kvar.
Oj så mycket arbete du har lagt ner! Jag nöjer mig med att säga att det var roligt att läsa ditt inlägg och få se BALKONGERNA!