Växlande

 

Väderläget från Örnberget nu i helgen, man kan kanske säga växlande molnighet för även solen sken en del.


En typisk svensk sommar med varierande väder verkar det bli om det fortsätter så här. Inget nytt där utan bara samma, samma svenska sommar som vi så ofta får. Det är ju fotbolls-VM och jag minns hur ljuvligt vädret var när svenskarna åkte till USA för att "gräva guld", det var en toppensommar 1994. Men nu verkar värmen kunna komma tillbaka, i alla fall i början av veckan! Så vem vet hur vädret blir här under det att VM spelas borta i Brasilien. Där lär de få det varmt och svettigt.
 
 
 
 
Tyckte jag hörde lite oväsen genom den öppna balkongdörren igår, men tänkte först inte mer på det utan tittade vidare på tv-programmet som jag börjat kika på. Men de där ovanliga och besynnerliga ljuden fortsatte att läcka in genom balkongdörren. Det hördes även en del sorl från människoröster och jag var tvungen att gå ut på balkongen för att stilla min nyfikenhet (och få reda på de ovanliga ljudens källa). Blev riktigt förvånad, hade det varit en filmscen så hade jag gapat med munnen eller tappat hakan som man också brukar kalla det. 
 
 
Ganska stor publik hade samlats för att se brandkåren utföra sitt släckningsarbete.
 
 
Något som verkligen inte tillhör det vanliga skedde under helgen när brandkåren och polisen kom förbi kvarteret för att släcka en eldsvåda i ett grannhus. Det verkar som de snabbt fick kontroll över elden, det är ju alltid bra och tyder väl också på en mindre eldsvåda. Kanske hade något bara glömt bort något på spisen och så hade det börjat brinna?
Så då förstod jag varifrån alla ovanliga ljud kom. Förvånad över den stora publiken, men kanske hörde en del i publiken sirenerna när polis och brandkår kom farande och följde efter. Undrar varför inte jag hörde några sirener? Brandkåren verkade redan packa ihop sina saker när jag upptäckte det hela, så antar att elden inte var så stor. Det verkar som eldsvådan skett i en lägenhet en trappa upp i grannhuset.
Får väl lyssna med lite välinformerade grannar som säkert vet mer och kan berätta.
 
Insåg plötsligt att jag helt glömt bort att äta middag och kollade i frysen och bestämde mig för att äta en Teriyaki som låg där och bara väntade på att åka in i mikron och bli värmd. Genom att ta lite mer av den goda såsen så blev Teriyakin riktigt läcker, om nu färdiglagad mat kan bli det. Smakade gott gjorde det hur som helst.
 
 
Teriyakin är tillverkad i Thailand ser jag bland det finstilta, så den har fått åka en lång väg innan jag åt upp den. Den japanska Teriyakisåsen är lite oväntat tillverkad i Polen (kollade även den).
 
 
Inte blev måltiden sämre av lite enkelt bordsvin från Spanien att skölja ner maten med. Samtidigt fick jag dränka mitt dåliga samvete med vin, med tanke på den långa transporten av Teriyakin och vad det gör med och bidrar till den globala uppvärmningen. Nåja, det är bara att simma lugnt och trösta sig med att jag i alla fall tänker på saken. Det var en god vän som för ganska länge sedan tipsade om detta billiga rödvin från "Spain". Det har funnits länge nu i Systembolagets fasta sortiment. Bra att ha viner till hands som både fungerar utmärkt i maten och som även är gott till maten och väldigt prisvärt (billigt låter just så billigt).
 
 
 
Har testat det vita vinet också, men det smakade inte alls lika gott som det röda gör för att vara bordsvin.
 
 
Är själv rätt nöjd med fotot. Kanske börjar jag kunna ta aptitliga mat-&dryckfoton? ;-)
 
 
Ostkakan med grädde och hallon var försvinnande god.
 
 
Lite egenplockade hallon från sommarstugan tog jag också fram från frysen och tillsammans med en smaskig cheesecake kunde jag avsluta måltiden.
Går ingen direkt nöd på mig när jag nu är gräsänkling under den här Pingsthelgen.
 
 
Idag fick det bli gryta på lite högrev. Tillsammans med färska champinjoner stekta i lite baconstrimlor för att få lite mer sälta i grytan. För att fortsätta referera från tillagandet så fick jag bryna bitarna av högrev, lite bitar av morötter och så mycket lök och vitlök hackad i små bitar (inte pressad vitlök!). Så klart pytsade jag i lite rödvin också för att förhöja smaken på grytan. Påminner en del om den klassiska "Boeuf bourgignon" även om jag förändrat receptet lite. När köttet får koka i snudd två timmar och nästan all lök försvunnit ut i själva köttgrytan blir det "riktigt gott" för att citera det irländska charmtrollet Donal Shehan. Brukar ibland se honom laga mat i Nyhetsmorgon, han är alltid så glad och positiv. Donal har en lustig brytning när han presenterar sina recept, kanske har du sett honom i "Mitt kök" i TV4?
 
 
Det var lite av min senaste helg.
Jo en rolig bild till bara.
 
 
Två champinjoner som verkar ha svårt att skiljas. Men det kunde en vass kniv fixa. ;-)
 
 
 
Vill du se andra helgbilder så kan du kolla in temat hos Marit.
 
 

 
 
 
Höll på att skriva något om bidrag till Blogg100, men där har jag precis gått i mål med mitt trissbidrag! Kommer att kännas lite tomt nu när utmaningen är färdig. Säger grattis till de andra bloggare (som också gått i mål och) som jag brukar gå in hos och kommentera inlägg. :-)
 
Tack Fia för att du tipsade om detta och fick mig att gå med i utmaningen!
Beklagar att arbetsbördan och annat gjorde att du själv inte tog dig fram till mållinjen. ;-)
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Beppan:

Dramatik hos dig också ser jag! Hoppas ingen kom till skada. Och gott har du ätit också liksom jag. Fast här blev det grillad älg.

2 BP:

Vad gäller vädret håller jag verkligen med dig, men konstigt nog var det helt molnfritt i Norrtälje igår. Tur var väl det då Custom Bike Show pågick där.

Det där att du inte hörde sirenerna är lite lustigt. Du kanske har också en förmåga att koppla bort ljud när du väl är inne på någåt annat.

Det roliga med Teriyaki sås är ju att det i ditt fall kommer från Thailand. Min japanska kompis skulle få spader kan jag säga. Hon är väldigt noga med att inte använda "plagiat".

Då jag inte tål rödvin håller jag mig till vitt. Just det märket testade jag i ursprungslandet och även här håller jag med dig. Ättika går liksom inte ned...

Grattis till att du också har gått över mållinjen i Blogg 100:-)

3 Violen på Brandholmen:

Dramatik både med väder och brand! Spännande helg kan man tycka! Här har det blivit mycket och dessutom god mat i helgen. Nu gäller det att komma ner på normalnivå annars får jag köpa större kläder!
Ska kolla ditt vintips, är lite kräsen när det gäller viner(nej jag är ingen vinsnobb)!

4 Freja:

Otäckt med branden, tur att det gick snabbt och smidigt att släcka. Det går så fort och sen kan hela livet vara förändrat, tanken svindlar.

Svar: Visst är bränder otäcka. Just i flerfamiljshus kan man ju bara se till sitt eget hem och bara hoppas att andra gör det samma i sina hem och släcker stearinljus när de lämnar rummet o.s.v. Vanliga prylar kan man alltid ersätta, men fotoalbum och liknande är förlorade i en brand, för att inte tala om liv vid till exempel sängrökning.
Nåja, just den här branden gick nog bra. ;-)
Erik Kling

5 Eva Trillian:

Jomen det är ju tur att inte alla i omgivningen störtade till för att stå där nere och se all action på nära håll ;) Du verkar vara befriande o-nyfiken (härligt när man kan hitta på ord i brist på annat)!
Fina bilder från din helg :) Mat och dryck, väder och lite near-by-action :) Vad mer kan man begära?

6 susannesblogg:

Vilken spännande helg med räddningstjänsten i full aktion! Vilken show! Maten såg supergod ut! Specielt cheesecaken. Den bilden jag föredrog mest var chaminjonerna,

7 Skogstrollet:

Dramatisk helg du haft! Jag tänker själv också, rätt mycket på hur lång trasportsträcka det jag vill konsumera, har. Men mest ser jag till efter ekologiska och miljövänliga alternativ. Lite egensinnig ställning kanske men jag vill att processen innan den kommer mig till godo ska vara så ren som möjligt. Naturligtvis vill jag och det smakar också bättre att ha ett renare samvete.

8 Monica o Jacob:

Första bilden så läcker:-)
Äter väldigt sällan köpemat och har aldrig provar Teriyaki, håller mej till bruna bönor med fläsk HIHI
När brandkåren kommer går man man ur huse, glömmer aldrig när halva huset brann upp en Nyårsafton i Hagalund.
Ostkaka är ju så gott, ha inte dåligt samvete för vinet det genererar ju en massa arbetstillfällen:-)
Bäst att hålla sej för skratt gör ont till och med att andas och jag som inte hostat sedan jag slutade röka gör det nu inte roligt kan jag tala om.
Som sagt det här vill jag inte råka ut för igen
Ha en skön dag;-)

9 Anni:

Jahaja, här sitter jag och blir hungrig. Men vilken kombo - nudlar, teriyaki, cheesecake och rödtjut? Kan tipsa om mitt husvin, billigt och gott: Campos de Luz, 54:- flaskan.

Bränder är fantasieggande och läskiga. Hoppas att det inte blev några omfattande skador!

10 Anemonen:

Ett härligt inlägg och mat är det svåraste jag vet att fota. Mina matbilder skall vi inte tala om:-) Bränder är inget kul för det erfor jag härom helgen när två fabriksfastigheter brann ner till grunden i stan. Själv fick jag sitta med fönster och dörrar stängda pga av röken som föll ner där jag bor. Inget kul alls men det är det med en flaska vin ibland. Det piffar till rätterna.

11 Hugskott & Höftskott:

En ganska bra helg verkar det som.
Ofta glömmer jag bort vad de lagar, kockarna med brytning. Jag sitter och tänker på uttalen i ord och meningar. Men sköna är de, särskilt Donal :-)

12 Anitas Malta:

Verkar varit en händelserik helg !! När jag läste tidningen i morse stod det att det var -4 grader i Stockholm. De verkar inte ha riktig koll för nu är väl ändå vintern slut för den här gången. Jättefin bild den första ! Bränder är inte kul och det är väldigt sällan det sker här. Tur att ingen kom till skada.

Glömmer man att äta så har man mycket omkring sig. Men du fick ihop en riktig festmåltid! Teriyaki marinad använder jag ofta men har aldrig tänkt tanken så långt som du. Håller med om att bilden på vinflaskan och glaset blev riktigt bra och även den mumsiga efterrätten !

Alltid kul att läsa din livfulla beskrivande text. Min blogg är ju lite mer ordlös kan man lugnt säga. Tycker ofta att det är svårt att formulera mig och kan vrida och vända på ord hur länge som helst. Bättre då att inte säga någon men det gör jag visst nu så det räcker och blir över ;-) Haha..
Ha en skön fortsatt vecka Erik !!

13 KajsaLisa:

Testa gärna lite mörkare ölsorter med viss sötma till asiatisk. Två sorter som är lätta att få tag på är Blå Chimay och Carnegies starkporter.

Svar: Tack för tipset.
Erik Kling

14 Mia Ahlstrand:

Önskar jag kunde se dina bilder. Bara text, får inte upp en enda bild. Dessutom blev jag väldigt hungrig av att läsa om mat o vin. Vilken tur att vi snart ska ut o äta middag. Hemma försöker jag handla lokalproducerat o ekologiskt så gott det går, men ibland funkar det inte. Och vin från Sverige finns ju inte så mycket att välja på. Göran Amnegård på Blaxsta vingård gör ganska bra saker.
Fotbolls-VM längtar jag extra mycket till i år. Efter Galapagos väntar nämligen Brasilien! Synd att inte Sverige är med. Ha en bra vecka!

Svar: Så trist att inte bilderna vill visa sig när du tittar. Det finns ju gränser på hur lokala produkter man köper. Vin kan jag dricka väldigt goda både från Australien och Sydafrika! Det lär nog dröja innan vi själva kan fixa gott och bra vin.Ha det så trevligt i Brasilien!
Erik Kling

15 Maskeradgalningen:

Ostkaka med grädde. Så löjligt gott!
Blev genast väldigt sugen på något från köket.

Kommentera här: