Out of the Furnace

 
 
Filmen börjar på en drive-in bio där en högst otrevlig manlig biobesökare misshandlar sin egen dam och andra.
 
 
Som en våldsam prolog får öppningsscenen sin förklaring först långt senare i filmen. Vi befinner oss i börjar av Out of the Furnace på en drive-in bio. Den person som i slutet av scenen ensam kör iväg från biografen är en sadistisk och mycket våldsam man vars namn vi senare får reda på, Harlan DeGroat (rollen spelas av Woody Harrelson). Han får ett ursinnigt vredesutbrott och ger sig på en annan biobesökare som tycker att Harlan behandlar sin kvinna illa (vilket han verkligen gör).
 
 
 
Stålverket har en biroll i filmen "Out of the Furnace", där Christian Bale och Woody Harrelson har huvudrollerna.
 
 
Out of the Furnace skulle jag översätta med "Ut ur smältugnen" och kanske skulle titeln kunna förklara lite av filmens handling. För den här filmen innehåller mycket, det är inte allt som visar sig så där omedelbart som öppningsscenen i filmen som ger en tydlig fingervisning av vad som kommer att dyka upp senare. En del kryper sakta fram från mörkret under en sten och ytterligare en del av handlingen vill knappt ge sig till känna för att sedan plötsligt explodera.
Delvis är filmen grå och lågmäld. Skådespelet är inte yvigt och tydligt som i en del actionthrillers utan snarare subtilt och arbetar med små gester för att sedan, precis som i början, blomma ut i en kaskad av rått, brutalt våld.
 
Stålverket kastar sin skugga över hela samhället Rust Belt där Russell Baze (Christian Bale) lever sitt ganska småtrista vardagsliv tillsammans med sin vackra kvinna Lena Warren (Zoe Saldana) och tjänar sitt uppehälle på stålverket, the steel mill. Rust Belt verkar vara ett samhälle som har sett sina bästa dagar passera för ganska länge sedan, nu verkar det ha en svår tid framför sig. En del butiker lever en döende tillvaro och
Russell har sitt arbetspass vid den varma smältugnen inne på stålverket där han arbetar sina skift utan att direkt klaga.
 
 
Regissören Scott Cooper (i mitten) beskriver för Zoe Saldana och Christian Bale hur de ska agera i en scen.
 
 
Russell som många andra av arbetarna tar sedan en öl på den lokale baren efter arbetspasset. Barägaren John Petty (spelas av Willem Dafoe) låter sin betrodde bartender Dan (Tom Bower) slå på TV:n som visar bilder från Demokraternas nationella kongress (det är år 2008). Senator Ted Kennedy håller tal och stödjer Obama’s nominering som presidentkandidat.
Russell har en yngre bror Rodney som tjänstgjort flera gånger i Irakkriget och som inte vill arbeta på stålverket som deras far gjort hela sitt liv och som den äldre brodern gör. Fadern är svårt sjuk och Russell hjälper till att ta hand om honom.
 
Men Russells vardag slås plötsligt i spillror när han kör hemåt onykter och han orsakar en svår bilolycka där flera dör i krocken.
Vilket i sin tur skickar Russell på ett längre fängelsestraff för att sona sitt brott. Här trodde jag ett tag att filmen skulle bli ännu en skildring av det tuffa och hårda fängelselivet, men filmen stannar inte kvar där.
 
 
Äldre brodern Russell (C. Bale) har problem med att förstå Rodney (spelas av Casey Affleck).
 
 
När Russell kommer ut igen så är nästan inget som det var när han åkte in i fängelset. Brorsan Rodney väntar visserligen vid fängelsegrinden och ger honom skjuts hem, men hemma väntar inte längre någon flickvän (hon bor istället tillsammans med stadens sheriff Wesley Barnes, rollen spelas av Forrest Whittaker) och ganska snart märker vi att den otåliga Rodney har ställt till det för sig, han har stora spelskulder hos barägaren John Petty. Spelskulder som han tror sig kunna fixa genom att gå upp och vinna några matcher inom den olagliga boxningen, s.k. street fighting.
 
 
 
Ute ur fängelset besöker Russell sin faders grav.
 
 
Rodney får höra om att det finns ett ställe där man kan vinna stora pengar. Det är enligt barägaren John en synnerligen otrevlig, riktigt otrevlig skurk vid namn Harlan DeGroat som driver boxningsmatcherna. Vi i biopubliken vet redan vilken äcklig typ Harlan är. Så John Petty vill först inte ens låta Rodney få slåss i någon match som DeGroat anordnar. Men Rodney vill så gärna och får efter lite tjat sin vilja igenom.
När brodern frågar om hans skulder så säger han att han ska lösa problemet själv. Syskonkärleken mellan bröderna är tydlig, men manligt (?) klumpig och lite tafatt. Detta gestaltar de två skådespelarna fint.
 
 
 
Russell ute i skogen tillsammans med Gerald "Red" Baze (Sam Shepard) får syn på en hjort.
 
 
Det finns ett avsnitt där Russell tillsammans med Uncle Red (Sam Shepard) beger sig ut i skogen för att jaga hjort. Russell får syn på en vacker hjort med förmår sig inte att skjuta hjorten. En scen som verkligen känns igen från en annan film, nämligen "The Deer Hunter" från 1978 som Michael Cimino gjorde med Robert De Niro. Då handlade det om Vietnamkriget och återvändande soldater. Robert De Niro har jag för mig jagar vid flera tillfällen i filmen och skjuter någon hjort men låter en ståtlig hjort få passera, fast han fanns i siktet. (Minns du det vackra med vemodiga ledmotivet i filmen?)
Denna gång finns istället Irakkriget lite svagt i berättelsens bakgrund och Russell är bara i skogen och jagar vid ett tillfälle. Men visst finns det likheter. Regissören Scott Cooper (som även skrivit manus tillsammans med Brad Ingelsby) verkar ha tagit med denna jaktscen med flit och kanske själv sett det som en homage till Ciminos film och där Russell inte skjuter hjorten precis som De Niro gjorde i Deer Hunter. Istället är det Red som skjuter en hjort.
Det finns en poäng med dramaturgin, speciellt med tanke på vad som sker senare i filmen.
 
 
 
Här ett foto från inspelningen av filmen Out of the furnace med Casey Affleck.
 
 
Christian Bale är en skådespelare som verkar ta sig an väldigt skiftande rollkaraktärer i sina filmer. Jag såg honom nyligen som en lönnfet smygflintis i den underhållande American Hustle och den här thrillern skulle kunna tappa en hel del om det inte vore Bale i rollen som Russell. Det finns flera tunga namn i rollistan, den lokale skurken och så naturligtvis den illegala spelfixaren och store skurken
 
Vi placeras i ett historiskt och politiskt sammanhang och den här filmen känns faktiskt lite som en nyare version av the Deer Hunter även om den inte innehåller några krigsscener. Men våldsscener saknas verkligen inte i filmen.
Filmen kröp in under skinnet på mig och så brukar det inte bli så ofta när jag ser liknande filmer.
Så mitt betyg blir högt. Den här filmen tycker jag är riktigt sevärd. Men jag höjer ett varnande finger. Om du inte brukar se så mycket våldsamma filmer, då kanske inte den här filmen är något för dig, för brutala slagsmålsscener finns det i filmen bland annat.
 
 
Out of the Furnace
 
 
         
 
 
 
Kanske finns anledning att återkomma till en annan film med Bale, nämligen...
 
Ganska olika är de två, men riktigt bra filmer med Christian Bale i ledande huvudroller i båda filmerna.
 
 
• Kategori: filmprylarTaggar: Christian Bale, Out of the Furnace, Willem Dafoe, Woody Harrelson; • Kommentarer (1)
Erik

Kommentarer:

1 Freja:

Normalt skulle jag gärna se den här filmen, gillar action, gärna med djup, men just nu letar jag bara efter glädje, och det låter inte som att det är så mycket av det...

Svar: En trevlig film fylld med mänsklig glädje, tycker jag är Hoberts En enkel till Antibes med Sven-Bertil Taube. Den gillade jag verkligen.
Erik Kling

Kommentera här: