Det nya och det äldre.


Året 2012 är slut och det nya 2013 har precis börjat.

Tiden rullar på, det gäller att hänga med...
 
Ett trevligt sällskapsspel är Spökhuset.
 
Inte helt enkelt när man precis känner sorg. En äldre person i vår egen, lite inre krets av släktingar, finns inte där längre. Det blir plötsligt så tydligt och saknaden lär märkas ännu tydligare längre fram det kommande året.
Det blir inga nya mötet med trevliga samtal eller små telefonsamtal med information om det senaste.
 
Livet har ju så många nyanser, tyvärr kan inte alla vara enbart ljusa. Att genomgå en svår upplevelse i livet kan förhoppningsvis lindras med stöttande samtal och tröstande ord. Ibland räcker det långt med någon som bara lyssnar.
 
 
En annan släkting.
 
Släktforskning kan vara riktigt intressant. Jag märker det mer och mer...
 
DN har skrivit några artiklar om hur nätet förändras och hur en del sociala nätverk och andra hemsidor stänger ner när användarna hittar nya ställen att samlas på. De kallar det småfyndligt för nätarkeologi och Hanna Fahl och Linus Larsson har skrivit om det i pappersupplagan av tidningen DN. Tyvärr hittar jag inte dem på nätet, lite lustigt med tanke på vad det handlar om. En del sidor som är på väg att försvinna kan bitvis räddas av frivilliga krafter. Du hittar en del räddat på denna Archiveteam och deras hemsida!
 
 
 
Huvudsidan, www.archiveteam.org hittar du här om du vill kolla mer!
 
Olika servrar stänger ibland ner och olika hemsidor som legat på servern försvinner! Ibland sker detta ganska plötsligt och när detta skulle ske med Geocities, en massa olika hemsidor (över 38 miljoner!) skulle raderas och försvinna. Inte helt okomplicerat visade det sig. Många Geocities-sidor var länkade från Wikipedia som referenssidor och många sidor räddades, ja de arkiverades innan webbplatsen raderades av Yahoo år 2009.  Man ville behålla informationen på sidorna så Wikipedialänken fungerade även efter Geocities försvann.
Samma sak kan hända med bildtjänster på nätet om tjänsten plötsligt stängs eller köps upp av något företag. Det har redan hänt med bildarkivet Tabblo som Hewlett-Packard köpte 2007. Sajten skrotades i våras och många bilder raderades. Archive Team kunde rädda en del bilder.
 
Jason Scott som grundat Archive Team. Han föreläser kring internet och sidor som släcks ner.
 
Visst är det bekvämt med olika "molntjänster", men blir de kvar eller förändras villkoren kanske plötsligt?! Ofta får du information via mail som varnar om stängningen men det kan vara kort om tid. Archiveteam har räddat en del del. Kolla runt på deras sida!
 
Så något helt annat. Visst, ett slags arkiv det också, detta museum.
 
 
 
Då kanske det är lättare med äldre mekaniska leksaker och spel. De kan samlas ihop till intressanta museum, som detta ställe. Marvin's Marvelous Mechanical Museum verkar vara ett skojigt ställe fullproppat med olika mekaniska leksaker och spel med mera!
 
 
 
 
Här en av flera bloggar som besökt och skrivit om MMMM. :-)
 
Inser att just detta museum blir dyrt att besöka. Men om man skulle ha vägarna förbi så...
 
Småkul onekligen men samtidigt påfrestande för öronen.
Precis som det är bullrigt nära ett större dataminne och servrar som behöver kylas!
Kan inte vara så trevligt ha detta minne som granne.
 
 
 
 
 
Olika buller. Olika typer av minnen, de mekaniska kan stängas av. Knepigare med dataservrar.
Anar att det går åt mycket el när MMMM är öppet, säkert en hög elräkning!
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Jah Hollis:

Ja, frågan är väl hur vi ska kunna arkivera allt som produceras i text, bild och ljud i vår digitala tid. Frågan är kanske om det ens är önskvärt, med tanke på den hastighet de möjliga arkivobjekten produceras med. Kommer någon i framtiden att ha tid att sitta och kolla igenom allt det som finns på bloggar, twitter och facebook, för att ta några exempel?

Svar: Visst kan man undra över allt som finns på internet och vad som kommer att hända med allt digitalt i framtiden!Kan tänka mig att det i framtiden kan bli knepigt finna information om vår nutid, om någon vill forska och leta uppgifter, eller snarare svårt sålla bland alla bilder och texter. Som att leta efter nålen i en höstack!
Erik

2 Jah Hollis:

Något ditåt, ja.

Kommentera här: