Lärande skylt


Ny helg, dags för en ny skylt!

Kul att hänga med på Pumitas roliga foto-idé med skyltar, hon kallar det Skyltsöndag.

Jag backar bara lite denna gång...  ;-)
 
 
 
 
Kanske har du sett just denna eller någon liknande skylt tidigare? Några kan du faktiskt se om du besöker Skansen och letar upp ett speciellt hus som finns där. Kanske kan denna länk om Stockholms skolmuseums samlingar som Björn Curman har hand om förklara mer! Ytterligare några liknande skyltar hänger i en skolsal uppe på Torekällberget i Södertälje!
De kunde vara pedagogiska hjälpmedel förr i tiden när svenska modersmålet stod på skolschemat. Det beror helt på när du passerade genom vårt utbildningssystem, de levde kvar länge i både klassrum och skolförråd.
 
 
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Pumita:

Så CK är inte bara Calvin Klein då?! ;)
Den tavlan minns jag inte men ler igenkännande åt skönskriften som vi fick kämpa med i skolan.

2 Hanna:

Gamla skolplanscher är charmiga, dessutom väldigt populära hos många i inredningen nu för tiden. Kommer ihåg när jag gick i skolan, fick följa med fröken in i förrådet där planscherna hängde på rad i en ställning. Detta var ändå i början på 80-talet och då användes de fortfarande, i alla fall i min skola på landet :0)

3 Stare Ström:

De där gamla planscherna var jättefina. Just denna känner jag inte igen men allt vad den står för, rättstavning, stödlinjer mm. Kul att se!

4 LiLo:

Ja, huu visst är jag gammal nog att ha fått följa med fröken och hämta planscher, precis som Hanna skriver.
Fina var och är dom

5 Stare Ström:

Glömde kommentera hallelujat i min skylt. I Ghana tar man gärna gud till hjälp i det mesta t ex "God loves you- fridge repairs" som det stod på en annan skylt!

6 Benita:

Den är jättefin din skylt och visst kommer jag ihåg kanske inte just denna men liknande skyltar.

7 Susanne:

Oh ja, de där gamla skyltarna minns jag väl. Ser att just den skrivstilen var det jag övade så mycket på.

8 BP:

Kan inte låta bli att skratta här och drar en parallell med ett visst redskap som hette kulram en gång i tiden - jo, förre vår tid förvisso men ändå;-)

Svar: Varför bara kulramen? Nu när de där läsplattorna delas ut till ungarna redan i förskolorna tycker jag det påminner en hel del om de gamla krittavlorna som fanns före papper och penna. Det har gått varvet runt på sätt och vis, men det behövs inga kritor. Det går så bra att skriva med pekfingret på plattan. ;-)
Erik

9 llhertz:

Sörgårdenidyll på många sätt där. God gammal nostalgia :)

Själv har jag precis fått slänga ett antal gamla skolplanscher som förstördes i min källaröversvämning vid nyåret. Det var inte kul alls.

10 B i r g i t t a:

Hjärtat blir ju varmt av en sådan fin nostalgisk skylt :)

Kommentera här: