Spamalot på Oscars.




Monty Pythons film "The Holy Grail" har blivit musikal, det har väl inte undgått någon?! Nu går musikalen Spamalot i Stockholm på Oscars och suget efter biljetter är stort. Kanske har du redan sett Spamelot? Det var riktigt knepigt få fatt i bra biljetter men det gick. :-)

Jag skriver så här på en gång - Spamalot är en mycket rolig musikal! Mycket humor och många bra sångnummer.


Kung Arthur och hans riddare. (pressfoto: Mikael Bohlin)

För oss fick det bli biljetter (bra platser på balkong) på en torsdag och det var fullt i salongen. Mycket trevlig stämning. Roligt med en publik som var på hugget, som klappade i takt och ofta gav applåder. Det blev mycket visslande som publikstöd under ett nummer. Kanske anar du vilken låt?


Äldre bild på teatern.

Oscarsteatern har gott om utrymme i foaljen och kring salongen, precis som en riktig teater ska ha. Oscars är en gammal fin teater, fyllde hundra år för några år sedan! Inte alla privatteatrar i stan som är så rymliga som Oscars på Kungsgatan.


Detta fanns i teaterbaren på Oscars, vitsigt.

Kan nämna att vid några tillfällen så utspelas handlingen i Spamalot ut till höger på scen, sett från salongen. (Kan kanske vara bra att veta om du själv ska skaffa biljetter till någon föreställning i vår!)


Publiken på väg in, förväntansfulla, snart börjar föreställningen.

Helgernas biljetter försvinner fort när hitresta busslaster med teatersugna utanför huvudstaden köper upp många platser, med teater och hotellnatt. Men det är bra för privatteatrarna att ha dessa busslaster med besökare, så jag klagar verkligen inte. Så hellre fler välfyllda föreställningar än korta uppsättningar som tvingas stänga teatrar p.g.a. bristande publikunderlag och ekonomiska problem.
här tyckte Aftonbladet om föreställningen Spamalot. Vill du veta vad Expressen tyckte, kolla här!

Härlig humor, här ett exempel:


Johan Glans följde med upp från Malmöuppsättningen.

När Spamalot sattes upp i London år 2008-2009 så blev det svenska Nina Söderquist som landade rollen som "Lady in the Lake" efter en tv-sänd audition. Efter 350 föreställningar i London (!) följde hon med musikalen till Sverige. Efter premiär i Malmö då killarna från Hipp Hipp (Johan Wester och Anders Jansson) medverkade (här DN:s recension av Malmö-föreställningen.) så är det nu Oscars och Stockholms tur. Henrik Dorsin och Henrik Hjelt har tagit över Wester och Janssons roller, som kung Arthur och Sir Bedevere. Nina är tillbaka i rollen som "Damen i sjön", hon är mycket bra, sjunger fantastiskt och har en stundtals obetalbar mimik! En verklig begåvning.


Henrik Dorsin, Kim Sulocki, Johan Glans och Nina Söderquist. (Klicka pressbilderna större!)

Vilken lycka, hela föreställningen skänker mig ett stort välbefinnande! Många skratt och jag märker lite förvånat hur de flesta har en alldeles utmärkt sångröst. Som ett komiskt undantag har vi Johan Glans som gör ett underhållande nummer av vad en musikal behöver (ja ni förstår om ni ser Spamalot). Musikal är det verkligen, många sångnummer hinner passera förbi under föreställningen och de är riktigt roliga!

Kim Sulocki som kung Arthurs vapendragare Patsy med kokosnötskalen runt halsen, är mycket bra i föreställningen. Ibland gör han små roliga saker som passerar nästan obemärkt förbi, när handlingens fokus är på annan plats på scenen. Han har också en helt lealös kropp och dansar mycket bra, oerhört talangfull!


Kim Sulocki, Adde Malmberg med Mattias Linderoth och på tredje fotot syns utöver Mattias L. på balkongen även Johan Glans och Henrik Hjelt.

En del sångtexter driver med musikaler som fenomen på olika sätt, utöver att göra narr av Medeltiden (The Dark Age). Som stor Monty Python-fan var det ett glatt igenkännande av själva (film-)historien och en hel del nytt i sann Python-anda när jag såg föreställningen.

Översättningen är snyggt gjord. Det är Adde Malmberg och Hugo Carlsson har gjort den svenska översättningen.
Kanske minns du en scen från filmen där de svartklädda "riddarna som säger Ni", ledd av en lång riddare som vill ha ett buskage av kung Arthur? En mycket rolig scen som fyndigt översatts till "en prydnadsbuske", elegant lösning som funkar.
Plats för en hel del humor när Ni-riddarna inte längre är riddarna som säger Ni... ja du vet historien... ;-)
Samma sak är det med riddarnas kamp mot fransmännen. En längre scen som verkligen får igång mina skrattmuskler.


Kung Arthur och riddarna får "slåss" mot fransmännen.

Här några små filmklipp från Spamalot!




Eftersom låten "Always Look on the Bright Side of Life" är med i Spamalot så antar jag att det inte kommer att komma någon musikalversion av "Life of Brian" (Där låten ursprungligen var med). Här kan du se sångklippet från filmen! I musikalen blev det "Se alltid på ditt liv som något glatt".

Lite mer ska väl jag också tycka om Spamalot. ;-)
Redan när jag kom in i salongen märktes typiska Pythonska drag. Där svävade tecknade moln ovanför scenen. I högtalarna kunda jag höra "Spam spam spam spam..!" Under föreställningen dök stora tecknade händer upp och Guds fötter kom ner från skyn (John Clease var rösten), precis som i tv-serien och filmerna!
Det kaotiska slutet på filmen (om du minns) har de gjort om lite så det fungerar riktigt bra i Spamalot.



Smög till mig ett litet foto när vi var på väg in i salongen.

Det blev faktiskt ett till foto när slutapplåderna ljöd, jag kunde inte låta bli...


Ensemblen tackar för applåderna. (Klicka bilden större.)

(Ser att årets sista Fototriss "Värt ett besök" helt klart skulle kunna bli kring Oscars och Spamalot, så jag får säkert anledning återkomma hit igen, he he.)


Några i rollistan
Henrik Dorsin – Kung Arthur (I filmen Graham Chapman)
Henrik Hjelt – Sir Bedevere (i filmen Terry Jones)
Johan Glans – Sir Robin (i filmen Eric Idle)
Kim Sulocki – Patsy (I filmen Terry Gilliam)
Adde Malmberg – Sir Lancelot (i filmen John Cleese)
Robert Rydberg – Sir Galahad (i filmen Michael Palin)
Mattias Linderoth – Prins Herbert
Nina Söderquist – Lady of the Lake/Damen i Sjön

De flesta dyker upp i flera roller under musikalens gång, precis som det var i filmen.


Ensemblen samlad på pressfotot.

Alltid trevligt med en levande orkester, de tillför verkligen mycket till den totala upplevelsen.
En orkester som den här gången består av hela tio man och även en kvinna. Fast det är bara kapellmästaren man ser där i orkesterdiket. ;-)

Jan Radesjö - Kapellmästare, piano, keyboard Lars Almkvist - Trumpet
Mats Apel - Slagverk Magnus Blom - Träblås
Pelle Claesson - Trummor Torbjörn Fall - Gitarr
Anders Jonsson - Bas Anders Nordkvist - Trombon
Anna Rodell - Violin Bosse Sandberg - Keyboard, träblås



Ett ovanligt välmatat programblad, informativt och roligt.


Sidor ur programbladet (klicka dem större!).

Så klart har "de stora drakarna" som DN och SvD recenserat Spamalot.
Klicka och läs vad "proffs" tycker! ;-)

Nu säljs biljetterna till föreställningar efter nyår, vårsäsongen början under trettonhelgen den 5 januari och biljetter är släppta till 24 mars. Kolla på hemsidan så finns det mer information där.

Gillar du Monty Python så missa inte Spamalot. Du kommer knappast att kunna bli besviken.

Erik

Kommentarer:

1 Linnea:

Det ser jättekul ut! Härligt att få skratta ordent-ligt en kväll. Kul att du delar med dig till oss!



Ha det gott vi kanske syns under veckan innan jul!

2 Pialotta:

Så roligt ni måste haft :) En gedigen roll-lista och så du skrattandes i publiken :) Toppen :)

3 Annelie Esséus:

Vilken kväll! Och det missade jag! Måste åtgärdas, ser ju verkligen lockande ut. Bara att hoppas att det finns biljetter kvar.

4 Janne:

Som Pythonfan skulle jag gärna vilja se föreställningen, hoppas att de gör en turne då kanske dom kommer till Södra Berget. Många fina namn i rollistan, gillar Nina, såg henne i uttagningen på TV inför Londonföreställningen.

Första bilden är tagen med ett Samyang 14mm, dom andra använde jag ett gammalt skruvobjektiv (M42) som kostade runt hundringen på Tradera. Om tre år kommer vy´n att se annorlunda ut, då är det en bro över fjärden, Sveriges näst längsta. Börjar vid petroleumcisternerna och landar till vänster om papperbruket.

Kommentera här: