Karta.


Att resa är kul. Det tror jag de flesta gillar.

Precis så är det med äldre foton, det är kul att titta i gamla fotoalbum. Se hur något resemål såg ut då och kanske jämföra med egna erfarenheter från samma plats. Men jag har också alltid gillat kartor och då gärna även äldre kartor. Jag gillar att kolla på någon gammal karta och jämföra mot hur det är på samma plats nu. På liknande sätt vill jag gärna följa med på en karta under en resa, orientera mig, veta lite var jag är. Numera har vi "appar" i mobilen som hjälper oss med orienteringen. Men jag gillar papperskartor.
När jag fick min första skolatlas (kartbok) i lågstadiet så gillade jag att bläddra bland kartorna och "resa runt" med fingret. Det var billigt och enkelt och krävde inget pass. ;-)
Ibland tog jag hem kartboken från skolan och ritade av någon del av en karta och fantiserade vidare, skapade egna resor. Jag tyckte det var fantasieggande med upptäcksresande. Att läsa om deras äventyr var kul, jag gillade ämnet historia i skolan.

När jag besökte Rom under en Italienresa och då också besökte Vatikanen och deras stora, fina museum där de bland annat har stora kartrum fulla med kartor var det spännande att kolla in riktigt gamla kartor. Att dra ut olika kartlådor och se hur kartorna blev bättre och detaljrikare med tiden var riktigt skojigt under besöket i Vatikanen.

Med Google Earth kan jag numera göra fantastiska resor runt världen i min dator.

Hos en släkting finns en fin gammal karta över Europa hängande på en vägg.
Den kartan gillar jag att titta på när jag hälsar på. :-)



Norden är sig ganska likt, mot öst är kartan annorlunda.


Del av Europakartan. (Klicka kartan större!)






Del av Europa för ungefär hundra år sedan.


Blir mitt "Jag gillar"-bidrag denna vecka. :-)



Här finns annat att gilla


Erik

Kommentarer:

1 SigridfraEnget:

Det har blivit några förendringar på kartan dom sista åren; månge länder har fått nya namn bara dom senaste 20...

2 Monica o Jacob:

Ja nog har det förändrats alltid och inte bara till det bättre för människan tyvärr.

Snygga gamla kartor, påminner om skoltiden;-)

Ska visst bli lite snö på lördag men vem vet dom har ju haft fel förut.

3 anemonen:

Det är bland det bästa jag vet att titta i atlaser eller stora kartor som här. Själv har gubben min en fast den har vi nu tagit ner pga för många tavlor och jag saknar det lite ibland. Ha en fin kväll

Kommentera här: