John, Paul, George och Ringo.

Så här kring midsommar har Pialotta valt the Beatles som tema i Musik&FotoAutomaten, the Beatles och så lite sommar också. Gruppen har betytt och betyder mycket för mig, på flera sätt. Jag återkommer ganska ofta till deras skivor och har samlat på mig flera böcker om och kring the Beatles. Jag vet att jag är långt ifrån ensam. Men Fab Fours musik har också helt självklart inspirerat och påverkat många andra artister och grupper. Så jag väljer det "stickspåret" kring de fyra grabbarna från Liverpool, musik som låter lite som the Beatles och någon covers.

                                          


Stekande sol får den majade stången att vissna...

Jag börjar med studiomusikergruppen Klaatu från Kanada. När de kom med sin första skiva 1976 spreds det ett rykte att det var the Beatles som börjat spela ihop igen, några år efter splittringen. Så var det ju naturligtvis inte, men en del fans hoppades nog lite. Att sedan gruppen Klaatus två första skivor är riktigt bra gör inte saken sämre, riktigt bra popmusik och flera låtar har lite Beatles känsla i sig.



Klicka här så kommer du till YouTube-sidan där flera Klaatulåtar finns.


Minns du gruppen the Carpenters? De gjorde en hel del covers, som "Ticket to Ride". (De gjorde faktiskt även cover på Klaatulåten ovan.)

              

Här kan du se och höra "Ticket To Ride" igen och på samma YouTube-sida finns även the Beatles orginalversion.


Några av alla the Beatles skivor. Skivan Abbey Road en favorit, gillar speciellt b-sidan där låtarna går in i varandra.

I ett äldre inlägg i maj tog jag med "Eleanor Rigby" både med the Beatles och coverversionen med gruppen Esperanto.
Kolla gärna här och lyssna (inlägget börjar med the Beatles låt)!

Raskt över till popgruppen Badfinger. En grupp som fick skivkontrakt på the Beatles egna skivetikett Apple och det var Todd Rundgren och George Harrison som producerade gruppen. Tycker det hörs ganska tydligt på låten "Day After Day".




Nu över till några välbekanta brittiska skämtare som gjorde den ultimata hyllningen till the Beatles. Gillar du Beatles så har du säkert hört the Rutles ...? Om inte så kan det bli en trevlig ny bekantskap.


Historien om the Rutles kom ut på skiva, härliga låtar!

Här är det låten "It's Looking Good" och Mick Jagger är också med i klippet (taget från tv-specialen).



Allt är påhittat, men visst är det snyggt gjort!?

Tar med en till låt med the Rutles, "Cheese And Onions". Med glimten i ögat och närmast 100 procent Beatles utan att vara the Beatles. Du märker säkert vilken Beatlesplatta de syftar på. 



Fler klipp med the Rutles om du klickar här!

Vi lämnar the Rutles och söker oss tillbaka till popen.
En grupp som har mycket Beatlesinfluenser, i alla fall i denna låt "Sowing The Seeds Of Love"är Tears For Fears.

             
            Tror inte Beatles ihop med George Martin kunde gjort det bättre själva...

Här kan du se klippet igen på YouTube och även lyssna på andra låtar med Tears For Fears.
Missa inte denna liveversion av låten med symfoniorkester från en konsert i Belgien 2006!


Anthology I och II.

The Beatles släppte sina Anthology-skivor i mitten på 90-talet. Speciellt andra dubbel-cd:n har många roliga alternativa tagningar på kända låtar. Varje skiva hade med en ny beatleslåt, "Free As A Bird" på första och "Real Love" är första låt på den andra cd:n.

En annan grupp som hämtat från the Beatles in i sin musik är XTC. De började som något av en punkgrupp, men gick fort över till ren pop, intelligent och trevlig sådan. Tillhörde verkligen en av mina favoritgrupper kanske främst under 80-talet.


Härlig låt "Grass! Här kan du kolla igen och även få fram andra låtar.

Visst finns det lite Beatles över låten? XTC har fångat popmusiken snyggt.
Finns mycket XTC på Spotify, som den här låten, lyssna!


Odenplan. Midsommarödsligt på Odengatan (vanligen tät trafik).


Vill du höra mer the Beatles?

Klicka dig hit, 
Erik

Kommentarer:

1 Tompa:

Rolig läsning och intressanta låttips, som vanligt. När Beatles Anthology kom ut släppte the Rutles Archeology, men den var inte lika bra som den första skivan (och filmen).

2 Erik:

Men några låtar är bra och själva grundidén är ju briljant. Men du har rätt Tompa, den var inte alls i klass med första skivan. Det var en fullträff!

3 Pialotta:

Erik, Erik vad du har hittat .. inte en endaste låt med självaste The Beatles, men väl en massa olika influenser med anknytning.. riktigt roligt att både läsa och lyssna .. ingen av de här har jag något minne av .. du kommer med nyheter av stora mått.. Jag hade enbart originalet som mina favoriter:)

Du måste vara tokhäftig på att lyssna och stor kunskap om musik av alla slag:)

Nu startar en ny utmaning.. en lite egenmusikalisk färd, kan jag säja.. kommer under natten tulls i morgon fast det inte alls är många som tycks gilla det här med musik.. jag ger det en chans till.. Har inga planer på semesterstängt;)

4 MarySaintMary:

Haha, Rutles är ju helt underbara! Har hört talas om dem men aldrig hört dem förut. SJUKT mycket referenser, jag älskar det! :Dm

Kommentera här: