Orginallåt+cover

Dags för nytt tema hos Pialotta och hennes Musik&FotoAutomaten. Nu gäller det hitta originallåten och sedan någon cover. För inte alls så länge sedan letade jag efter bland annat den grupp som jag nu hittade på nätet och kan ta med här.

                            

Ibland känner jag mig begränsad när jag letar musik på YouTube. Vanliga låtar med kända artister är ofta inget större problem (kan vara upphovsrätter som trasslar till det) men lite mer udda låtar och grupper hittar jag oftast inte. Tror jag själv får lov att skapa några YouTubeklipp för att få med svårfångad bra musik.
Men ibland blir jag väldigt glad över YouTube och privatpersoner som skapar filmklipp så musiken finns där! Det dök upp "roliga" grupper på 70-talet och de fick sina chanser, dvs "three record deal". Om de inte lyckades börja sälja skivor under tiden de gav ut tre skivalbum så skrotade skivbolaget kontraktet efter de tre. Tyvärr gick det så för gruppen Esperanto, som på sin tredje och sista skiva på A&M Records hade med en fräck cover på the Beatles "Eleanor Rigby".
Först originalet.



 
Fram och baksida på skivan Last Tango.

Nu är det dags för Esperanto Rock Orchestra och deras tunga cover.



En smått fantastisk cover i mina öron! Klart omgjord från Beatles version och makalös!
Finns en hemsida som har lite information om rockgruppen Esperanto om du vill veta lite mer.
Fann ett klipp med gruppen live från 1973 för den som är intresserad, klicka här Esperanto live


Här om dagen "luftades" ett gammalt vackert propellerplan, en DC 1:a.

Så vänder vi på det hela. Samma skiva med Esperanto Rock Orchestra - Last Tango.
Esperanto med titelspåret "Last Tango". Någon har skapat ett bildspel till låten.



Här är coverversionen med Sylvie Vartan, taget från en fransk cabaret.



Just låten Last Tango har även Anna-Lotta Larsson gjort en svensköversatt version av (finns inte på YouTube tyvärr)


Vårsolen som snart försvinner bakom molnen...

Avslutar med ännu en låt med Esperanto "Obsession".
Hela skivan Last Tango har ett genomgående tema där även coverlåten Eleanor Rigby passar in.
Tur jag har de tre udda skivorna på vinyl!
Vore bra om A&M Records gav ut både Esperanto och andra grupper som föll efter tre försök på cd. Det vore en kulturgärning!



Det fantastiska 70-talet gömmer en hel del bra musik. Esperanto är en sådan grupp. Vad tycker du?

Kanske ställer du dig frågande till mina foton i detta inlägg. Det ena är väldigt blått och blå är ju ofta en sinnesstämning i sångtexter, "feeling blue". Ja du fattar säkert vad jag menar. När jag hör "Eleanor Rigby" så känner jag mig lite sorgsen, vemodig. Det går igen även på skivan "Last Tango" som tar upp ett allvarligt ämne, märks tydligt i låten "Obsession". Då kan jag känna mig lite blå... 

Erik

Kommentarer:

1 Erik "Semlan":

Hoppsan, jag är inte riktigt klar. Så jag får fylla på inlägget imorgon tisdag och sedan "lämna in" hos Pialotta... Så det kan bli ibland. :-)

2 Marie Carpe Diem:

Morning. Kul att du gillar min passionsblomma. Jah g´har rdigerat den lite i cs3. Ökat kontrasten och förstärkt den blå nyansen lite annars är det original. Tror det är bakgrunden som "gör" målnings känslan faktiskt. Det är häftiga blommor hur som helst. Ha en bra tisdag.

3 Pialotta:

Jag har faktiskt inte sett att du stoppat låtar i Jukeboxen förrän nu. Eleanor Rigby och The Beatles kan aldrig vara fel, tycker jag.. är däremot tveksam till Esperantos tolkning.. tycker den avviker för mycket från originalet faktiskt och är lite jobbig att lyssna till. Esperanto har jag faktiskt aldrig hört talas om och därför aldrig hört deras musik heller.. Nja så där gillar jag deras musik, men smaken är som baken alltid delad;)

MEN en kul, ny musikerfarenhet:)



Snygga bilder har du fått till .. riktigt snygga:)

I morgon är det dags igen någon gång under dagen .. vad som blir då gömmer jag än så länge för mig själv.

Ha de fint denna Himmelsfärdsdag .. här är det grått och trist.. kylslaget för att flyga;)

4 Helena:

Wow! Jag börjar känna mig som "En Katt bland Hermelinerna"! Och föresten vad kul med en mans musik smak:) Inte för att jag vet om det är någon skillnad då? Men ska bli kul att följa dig och se:)



Ja när Beatles "Eleanor Rigby kom ut, 1966, så var jag 20 år och förälskad i en kille som var ett enormt "fan" av dom och det var han som öppnade mina ögon då. Tex "Judy Min Vän" Ja den lyssnade vi också mycket på :)



Gruppen Esperanto, tror jag mig inte ha hört? Hur kan jag ha missat en sån fantastisk grupp? Dom är ju verkliga Original, tycker jag. Har kollat alla dina länkar och fattar inte varför dom inte "höll". Slutade dom bara helt, efter några år eller? Och att du har en vinyl med dom är väl en raritet, kan jag tänka mig? När jag klickade på skivan och kom till sidan där de listat deras utgivningar, så såg jag att de frågade om någon hade en viss utgivning av den skivan. Du kanske har den?



När jag lyssnar på Last Tango blir jag nostalgisk och även på Obsession. Men Obsession, men jag hörde så dåligt i mina lurar och då sökte jag på texten och fann den. Kopierat av den och tycker den är helt underbar! Förresten, vet du vad det kom sig att de döpte gruppen till Esperanto? Jag tänker på språket som heller aldrig riktigt fick fart;



Du säger att du känner dig ”blå” är det inte blues man syftar på då? Jag är ett fan av Soul och jag har en känsla att ibland kan de gå in i varandra? Jag har alltid känt mig ”blå” av någon anledning? Dras gärna till sån musik. Men Älskar All musik som till talar mig och som ger mig minnen. Vilket fantastiskt sätt det här är, att ”frisk upp”, sina minnen på!



Sylvia Vartan , borde jag väl ha hört talas om? Hon är ju lika ung som jag. Googlade på henne och förstår nu varför. Jag blev aldrig någon ”Hippie” Kan inte fatta att jag inne anammade det? Men…



Jag ska lyssna mer på Esperanto, på det dom spelat in. Nu har jag suttit här så länge att min man somnat Men sånt här intresserar mig och jag känner mig ung på nytt av att för första gången i mitt liv få göra just det som intresserar mig. Och det är mycket det. Ja du känner ju inte mig, men så här långrandig är jag.



Ha en riktigt trevlig helg! Själv ska jag jobba hela helgen, men jag älskar mitt jobb:)



5 Camilla "Lillagul":

Tjenixen !

Om jag ska vara ärlig så är det bara Beatles jag hört talas om :)

Versionen på Eleanor Rigby av Esperanto blir lite jobbig att lyssna på för mina öron , säger en som mycket väl kan lyssna på Black Metall band som Dimmu Borgir :)

Så jag kanske inte ska uttala mig om vad som är jobbigt för öronen fniss

Sen är ju smaken som baken !

Tycker också att Mariah Carey väjlar lite väl mycket ibland :)



Ha det gott !

Kommentera här: