En lång jullista


Varför inte kopiera å fyll i du med? Frågorna/jullistan fann jag först hos Jerry som hittat dem hos Mia. Nu har även Pysen nappat, lär säkert bli fler... Jag illustrerar med en del av mina julskivors framsidor. Trevlig läsning.

Skulle du kunna tänka dig att jobba på julafton?
Har jag aldrig behövt göra. Men numera (när barnen är stora) skulle jag kunna göra det om det behövdes.

Bakar du något till jul? Vad?
Brukar fixa egen pepparkaksdeg, sedan skapa ett eget pepparkakehus (ritningar i smörpapper, brukar alltid göra ett litet utedass på "frihand", blir ofta lite snett). Händer att jag nallar lite deg och äter som godis några gånger, fast jag vet att det påverkar magen negativt. Tidigare var det barnen som fick pynta huset med nonstop, kristyr mm. Brukar även göra klenäter, schackrutor, finska pinnar... Dottern gör supergoda lussebullar och visade häromåret att hon även gör smarriga klenäter!

        

Vilket föredrar du, lussekatter med eller utan russin?
Med russin, men bara ett i varje "snurra"! Gillar inte frukt i bröd, tål inte nötter! Vad heter dessa båda inrullade degkringlor?! För visst har de väl ett namn? Hjälp!

Vill du ha egenproducerat julgodis eller köpt?
Har försökt göra eget, men bortsett från "Radiokaka" (kex och ischoklad, ja ni vet väl vad jag menar, jag har hört namnet Rallykaka också) brukar det egna godiset inte bli så bra. Knäcken dödade en favoritkastrull en jul! Så det blir mest köpt eller fått.

Knäck eller ischoklad?
Förra frågan ger svaret, ischoklad. Men blir fort kletigt, får bo i kylen.

Hur ser din adventsljusstake (den man tänder varje advent/söndag) ut?
Mossa i och små flugsvampar, någon liten tomte. Hade förut en ljusstake gjord i näver men en jul brann den upp. Det gick bra, bara ljusstaken blev förstörd. Numera en i vit porslin (brinner inte så lätt). Ofta vita Liljeholmens, vill få till en lutning att det syns vilket ljus som tändes första advent osv.

                        

Som fönsterprydnad stjärna eller elljusstake?
Anarkistisk mix, ibland både och. Alltid bök med sladdar och lampor, olika fästen i varje rum för att skapa denna smått frustrerande sport, hitta rätt sladd till rätt fönster!

Vill du ha julkort med brevbäraren eller som e-post?
Fasen, såklart vår lokala "trappsnigel" ska ha att göra till jul! Ger ju extrajobb till skolungdomar också, det vet jag utan Karl Bertil Jonssons julafton. Var själv trappsnigel på Södermalm för många år sedan. Men några via e-posten brukar det bli.

Vilka färger har ni till jul? Klassiskt röd/grön/vit? Guld/isblå?…eller vad?
Vadå färger? Vi har några julbonader, julgardin i köket och ett gäng pappersgirlanger som hänger i bågar i taket. Svårt hitta fina sådana numera, så de gamla har fått både klister och tejplagningar här och där. Julpyntet går nog mycket i rött...

     

När julpyntar du hemma?
Runt 1:a advent åker en del fram. sedan blir det mer och mer när vi orkar och har tid. Granen (har inte haft någon riktig på några år nu, barnen bryr sig inte längre) brukar vi klä kort före julafton.

Har varje julprydnad sin bestämda plats år ut och år in?
Ja faktiskt hamnar en del pynt på samma plats år efter år, men det är ingen lag.

Vad bara MÅSTE hänga/finnas i granen?
Toppstjärna (dock betald, inte gratis som hos somliga varuhusägare) och ljus och glitter.  

Har du ett färgtema i granen?
Nää, är ingen inredningsdesigner. Fasen, har folk börjat designa julen nu också?! Anarki gäller i granen, pyssel från när ungarna var små, lite glaskulor!

Levande gran eller plastgran?
Brukar vara levande över själva julhelgen i alla fall. :-)

              

Hur ser din julfrukost ut?
Skinkmacka, sillsallad (hemmalagad så klart) och edamerostmacka för att runda av. Ibland byts kaffet mot julmust.

Brukar du göra något aktivitet på julafton, t.ex. gå en promenad, spela sällskapsspel osv. ?
Uppvuxen med Kalle Anka och hans vänner firar jul och gillar Tages julsaga, julklappsöppning och julbordsätande brukar ske mellan tv-program vi vill se. 

Dricker ni köpeglögg eller hemmagjord?
Köpeglögg, finns så många smaskiga att välja på numera. Eller blir den hemmagjord om jag drygar ut med både rödtjut och starksprit? Ifjol gillade vi en italiensk (!) chokladglögg. Undrar om den finns kvar på Systemet?

Vilken glögg brukar du dricka på jul om ni köper den?
Se förra frågan, brukar testa flera olika under december.

Vad av dessa saker brukar ni ha i glöggen, mandel, hasselnötter eller russin?
Russin och skållad mandel, klarar mandel som tur är (med tanke på semlorna efter jul). Hasselnötter, valnötter och ja julens nötfat går "fetbort", är mycket allergisk mot nötter. Trist, men inget att göra åt. ;-)

Finns det någon frukt som är ett MÅSTE till jul?
Gillar verkligen Clementiner!

                                        

Vilken är din favoritjulskiva?
Brukar fara runt och leta någon "ny" julskiva som jag köper varje jul. I fjol blev det "Christmas with Frank and Bing", en skön samling med White Christmas, The Christmas Song och andra standardlåtar. Cronersång av två mästare! Absolute Christmas är helt klart en bra samling och Phil Spectors "Christmas album" spelar jag ganska ofta. Även Elvis, som jag inte har som någon favorit direkt, hans gamla julskiva är riktigt bra. Har skapat en egen julskiva, där ingår t.ex. Lou Monte med "Dominic the Italian Christmas Donkey" och Brian Setzer Big Band med ett julmedley och så Werner & Werner med sin finstämda "Vår julskinka har rymt" 



Vilken är din favoritjullåt?
Mer jul med Adolphson & Falk är en jag gillar mycket och The Christmas Song, helst med Nat King Cole om vi ger oss utanför Sverige. 

Vad skulle du inte vilja vara utan på julbordet, vad är ett absolut måste?
Julskinkan och sillsallad (hemmagjord!), vill alltid ha Edamerost och gärna en lagrad cheddar. Edamer ska vara en sådan där röd fotboll från Holland. Vissa jular avverkar vi två klot Edamer. En "mellandag" brukar vi ta lutfisk, skönt med annan mat än den stabbiga. Inget barnen gillar tyvärr.

Nämn tre rätter du lagar helt själv till julbordet?
Julmaten är viktig! Fixar speciella julköttbullar, med portvin eller konjak i "smeten", finhackad lök och ingefära och mald nejlika för att ge julkänsla (inte för mycket nejlika). Brukar bli två, tre smet- och stekomgångar och blir aldrig exakt likadana. Så gör jag morots- och kålrotslådor, gott till julskinkan som oftast görs av sambon (ibland jag). Hon gör också en grym sillsallad! Brukar även göra egen julsnaps som behövs till sill och lax och annat smaskigt på julbordet. Till jul behövs också rikligt med saltgurka och en stor fin inbakad leverpastej med frukt och gelé på toppen.

Föredrar du vörtbröd med russin eller utan?
Gillar inte vörtbröd, föredrar knäckemacka för julskinkan eller vanlig limpmacka med edamerost. Fazer har flera brödsorter som passar bra i juletid.

Risgrynsgröt eller Ris à la malta?
Gillar ingen "vit gröt", säkert skolbespisningen som dödade denna julmat i min ungdom. 

Vill du ha dopp i grytan eller inte på julbordet?
Gillar inte alls detta dopp, blää! Testar då och då och inser att doppet och dessa grisfötter, de är inget för mig.

Dricker du julmust eller mumma till julbordet?
Många petflaskor julmust går åt under julen. Har redan börjat, gott!

        

Vilket är ditt bästa julrecept som du har fått av din mamma eller svärmor?
Knepigt läge. Får nog säga morots- och kålrotslåda. Gott är det.

Tittar du varje år på Kalle´s julafton?
Faktiskt, men det börjar kännas tjatigt. Skulle inte göra något om jag missade den. Förr var det årets höjdpunkt, tecknat på tv ja det var bara julafton, men numera är flödet oändligt och Kalle och hans vänner har tappat på något sätt. Småfjantig nostalgi.

Vilken snutt är favoritsnutten ur Kalle´s julafton?
Den film de slutade visa på 70-talet där Kalle krigar mot Piff & Puff, den var grymt bra tecknad och galet rolig! Tjuren Ferdinand kunde de ta bort för gott. Vore kul om de visade den andra delen av Tomtens julklappsverkstad istället.

Har du sett Karl-Bertil Jonsson´s jul?
Ja, det har nästan blivit som en tradition som håller på att ta över Kalles jul. Så fint tecknad och med Tages härliga klurigheter i texten. Älskar scenen där pappan somnar framför tv:n i fåtöljen och brutalt väcks av julottan morgonen därpå.

Har ni tomte hemma?
Hade det när barnen var små. Numera nej, på med en tomteluva och läs julrimmen på paketen och dela ut...

Köper du julklappar till många?
Lite olika, beror på så många olika faktorer runt julen. Oftast inte så många.

Tycker du att det skall vara julklappar till alla eller bara barnen?
Att ge en gåva, så klart! Julklappar till alla, även om barnen får mer...

Tycker du att julklapparna skall vara inslagna i affären eller vill du göra det själv?
Tycker det är skoj att slå in själv och ibland jobba en hel del på julrim på paketen! Det är också olika, vissa jular så hinner jag inte med, då är det skönt om paketet blir inslaget i affären. Det känns som julen bara attackerar, smack! Denna jul har jag redan börjat köpa presenter, så kanske blir det inte så stressigt denna jul?

                                               

Färgglatt eller enfärgat julklappspapper?
Nu var det dags för designtjaffset igen. Struntar helt i detta, gärna tomtar och andra julmönster på pappret! Går också bra med enfärgat...

Roligast att få i sin julklapp?
När jag blir totalt överraskad över innehållet eller när den där värmen, omtanken som finns bakom gåvan känns starkt. Då är det roligt få julklappar. Det är också roligt att ge julklappar! Samma sak där, när jag hört något och träffar rätt, gör personen glad.

Vad skulle den ultimata julklappen vara till dig i år?
Är helt klart inne på att skaffa/få bakmaskin denna jul. Bröd i affären tycker jag blivit/är hutlöst dyrt. Vore inte dumt alls med nybakat färskt bröd på morgonen. :-)
Den där spikmattan som är poppis just nu vill jag inte ha. Visste ni att man limmar ihop spikarna med plastmattan genom att använda aceton och andra hemska lösningsmedel! Undrar om de som gör detta "limarbete" använder skydd? Jag tvivlar, så jag står över spikmattan tills jag blir motbevisad och vet att de tillverkas säkert! Men det är inget som talar för att jag vill ha en, om det ovan skulle gå i uppfyllelse.

Kanske saknar jag en del frågor, kanske är en del rätt onödiga, men jag tar samma lista som de först nämnda bloggarna (kolla länkarna!) gjort. Då går det att jämföra. ;-)

Vad kännetecknar en bra julskiva? Antingen har den med många trevliga julsånger (kul när jag kan sjunga med) eller så är det knäpp och galen julmusik. Den rätt korta jullåtsperioden ger plats för både lågt och högt.
Bland mina julskivor finns de flesta sorterna... få se vad jag "fyndar" inför denna jul?

Undrar vart Jesusbarnet tog vägen i vårt julfirande? Märks han någonstans utöver Julottan och i en och annan julkrubba? Men det är väl handeln, som vill ha oss att köpa och köpa, som trängt ut religionen till förmån för mammon. Tycker förresten att de har blivit färre, gillade dessa "religiösa dockskåp". Min farmor hade en fin krubba, om jag minns rätt. Kanske kan jag göra en julkrubba i pepparkaksdeg denna jul?

Erik

Kommentarer:

1 Jerry:

Vad kul att läsa hur er jul brukar vara. Ambitiöst med maten. Köttbullarna lät spännande.

2 Soffy:

Härlig julläsning! Jag har missat en massa du skrivit, det har strulat med blogguppdateringarna på flera bloggar...tråkigt! Nu blev jag sugen på must...ha det fint!

3 Soffy:

Mysigt att läsa om din jul! Jag har missat en massa du skrivit, det har strulat med blogguppdateringarna på flera bloggar...tråkigt! Nu blev jag sugen på must...må så gott!

4 Soffy:

haha, ja det är bäst man klämmer i med två...tre kommentarer när man ändå är här :D

Kommentera här: