Meningen med livet.

Det verkar som den filosofiska frågan "vad är meningen med livet?" har tingats av religiösa samfund och kyrkor. Det känns inte rätt. Det känns inte bra, inte bra alls. Man måste ju för fasen inte vara religiös för att grunna på meningen med livet!
Visst måste även kristna kunna tvivla! Det är inte så att bara ateister kan undra över denna komplexa fråga, inte alls. Men det irriterar mig att det ofta är kristna som väcker frågan. Petra Mede, komikern som höll i alla svenska Melodifestivaltävlingar tidigare i år, lobbar och berättar glatt att hon börjat skriva på en bok. Bokens ämne är hennes sökande efter mening med livet. Hon tassar fram lite försiktigt och säger sig vilja tro, men vill inte kalla sig troende. Via en bloggvän hamnade jag på internetversionen av "Dagen". Den kristna och religiösa dagstidningen Dagen påstår sig vara den fjärde bästa dagstidningssajten! Det var värst. Är det så många som använder Dagen som sin tidningssida på nätet? Eller är det bara vad någon jury tyckt? Lite av intresse finns det, som Här kan du kolla vad du vet om Pingst!


Rådjur är rätt söta. De är orädda och rätt många i Aspudden. Men de sprider fästingar. Fästingar, otäcka små kryp som antagligen inte funderar över meningen med livet...

Men nu slirar jag iväg... ämnet var meningen med livet.
Inte lätt alls! Tar här ett exempel. Efter att lyckosamt gjort film om riddarnas letande efter den heliga graalen och även gestaltat Brian, som levde samtidigt som Jesus gick runt på gatorna i Jerusalem, så försökte Monty Python-gänget göra en film om "Meningen med livet", vilket inte alls fungerade lika bra som tidigare succéer.
Om inte Pythongänget kan få ordning på livets mening, hur skulle då jag...?
För egen räkning känns frågan om meningen med livet som ateistisk! Att tro på något är en helt annan sak än livet självt. Livet sker ju här på Jorden, mycket ett samspel med andra människor. Jag tror att meningen med livet är att leva ut till fullo och vara sann mot sig själv. Att leva i nuet! Ta vara på de möjligheter livet ger. Låta det som sker få ta plats, vara närvarande. Dela med sig av sina egna kunskaper och nyfiket ta till sig nya. Att lyssna på människor. Men också ta plats och själv få delta i diskussioner och kunna komma med egna åsikter och insikter. Kultur i alla dess olika former är en del av livet! En del som jag älskar, precis som alla dessa samspel med andra människor.
Att vara närvarande kanske låter lätt, men kan vara nog så svårt. Ibland far tankarna iväg och jag är kanske en sämre lyssnare då (även om jag försöker). Men så kan det vara, det är fullt med grubblerier ibland. Skallen snurrar, intryck behöver bearbetas, precis som nya kunskaper. Hoppas och tror att jag aldrig behöver känna en dag av tomhet.
Men finns det någon som orkar driva detta ämne vidare?
Efter lång dag i solen börjar hjärnan bli trött. ;-)
Vad tror du? Skriv gärna in länken i din kommentar om du funderar lite i samma banor!
Blogga är skoj, men det är kanske inte meningen med livet?


En klarblå dag, denna Mors dag.
Erik

Kommentarer:

1 Pysen73:

Nej, meningen med livet är ju troligen inte att blogga, men att blogga kan vara en bra ventil för att få ordning på allt det där som surrar och snurrar i skallen, får man då också kommentarer av andra så har man ju ett samspel med andra människor, sååå lite meningsfullt kan det nog vara ;o)

Vad som är meningen är en fråga som åtminstone jag kommer tillbaka till då och då... Särskilt när man har en period där man inte känner sig riktigt glad och nöjd... men något svar lär man väl aldrig komma fram till, utöver det som du nämner, att man ska sträva mot att vara nöjd och glad i vardagen.

2 Bosse:

På min fråga för längesedan om meningen med livet, svarade min mor ungefär att man måste sträva efter att må så bra som möjligt. Sedan kan man ju utveckla det svaret på olika sätt. Det är väl så långt jag själv kommit i mina funderingar.

:-)

3 ElStiffo:

Livet är sin egen belöning.

4 Inger Maryissa:

Intressant ämne du tar upp.

Ja...vad är meningen med livet....

Håller med om att man måste ju inte vara religiös för att grunna på detta...

men ofta är det kristna som väcker den frågan...



Som du nog redan vet från min blogg så är jag uppvuxen i en extrem frikyrka, och de hade svar på "allt" ;-)

Och även detta med meningen av livet....

vilken de ville att medlemmarna skulle ta till sig som meningen / sanningen.



Att tidningen Dagen skulle vara den fjärde bästa dagstidningssajten....det tvivlar jag också starkt på...

eller rättare sagt tror inte på.

Det är nog bara en liten utvald ;-) jury som kommit fram till det :-D



Själv tror jag att meningen med livet skapar man själv och tillsammans med andra.

Och som du skriver att leva livet till fullo, vara sann mot sig själv, leva i nuet, ta vara på möjligheter livet ger osv.



Håller med om att blogga är skoj...men visst kan det vara en del av meningen med livet...

För det är ju så trevligt och ger så mycket, och det att kunna dela med sig av olika saker och tankar med varandra.



Meningen med livet innehåller som jag tänker en massa olika saker.



Ha det så gott.

PS. så mysigt och gulligt foto av rådjuret.

Kommentera här: