Valfritt

 
 
 
"Vår lokala tiggare" och även gott om fönster, som de som speglas från hyreshuset som ligger precis vid Örnsbergs centrum.


Temat är valfritt från Susanne denna vecka och visst är det valfritt hur man agerar när man ser vår lokala tiggare som ofta sitter vid in-/utgången till Örnsbergs tunnelbanestation och tigger. Tror de flesta försöker låta bli att ens se henne när de passerar förbi där hon insvept i sin filt försöker hålla värmen i snålblåsten.
 
Trevligt att se någon person som stannar till och pratar lite med tiggaren.
 
Fönstret här ovan är valfritt, eventuella gamla valaffischer är nedplockade, av EU-valet syns inga spår.

Nyss var det ju val till parlamentet i EU och vi fick valfritt välja vilken kandidat vi ville kryssa för eller enklare bara välja partiets valsedel eller kanske rösta blankt, även det ett aktivt val jämfört med soffliggarnas "stunta i valet" val.
 
Så sent som idag meddelades det att Socialdemokraterna nu förlorat ett mandat över till Miljöpartiet som nu får skicka ner fyra personer, deras valframgång har tack vare 453 röster ökat med ett fjärde mandat.
Så kom inte och säg att det inte spelar någon roll om man röstar eller inte. Det låga valdeltagandet påverkade utgången, helt klart kunde 453 som röstat på Miljöpartiet ha stor betydelse, stor inverkan!
 
 
  
 
 
 
 
• Kategori: FönsterTaggar: Val till Europaparlamentet, tiggarplats, vardagsfoto, Örnsberg; • Kommentarer (16)
Erik

Kommentarer:

1 Stare Ström:

Det blev väldigt tydligt den här gången att det gör skillnad om man röstar eller ej.
Under alla år som jag har suttit som valförrättare har det bara hänt två gånger att någon har ångerröstat, så det kan inte tillhöra vanligheterna!

2 Anitas Malta:

Måste säga att jag blivit djupt besviken under mina senaste besök till underbara Stockholm. Alla dessa tiggare som sitter helt handlingsförlamade och skramlar med sina små muggar, de fanns inte förr. Vet inte vilka de är eller dess historia men... de verkar ju inte direkt sjuka eller handikappade. Varför gör de ingenting ?? Om kvinna på bild gjorde något som att t.ex. spela även om hon inte kan men försöker, sjunga även om det låter hemskt eller försöka sälja några virkade fula dukar eller vadsomhelst. Då skulle jag gärna ge en slant. Men att bara sitta där. Nä.. jag fattar ärligt talat ingenting.

Inget fel alls på ditt bidrag till veckans fönster. Tycker det är ett toppenbra inlägg för jag har då aldrig sett någon av dessa tiggare le ;-)

3 BP:

Nu har Anita precis sagt det jag tänkte skriva. Å hon uttryckte sig väldigt bra där - inkluive sista meningen i hennes kommentar.
Tror du anar min inställning till dessa tiggare. Skulle kanske vara mindre hårt i min bedömning om jag inte hade läst "Marcoeffekten" av Jussi Adler Olsen. Precis som Anita har jag inte sett en enda leende tiggare innan du visade upp bilden, å jag har inte gett dem en enda krona av mina hårt förvärvade slantar heller.
Som sagt, läs Marcoeffekten, en utmärkt bok baserad på verkliga händelser...

4 Susanne Hultman:

Nu reagerar jag på Anitas och BP:s kommentarer. Tycker inte det är konstigt alls att se tiggare. Sverige har tidigare varit förskonade, men i och med att fattigdomen breder ut sig och klyftorna ökar mellan de som har och de som inte har, så är det inte så konstigt att tiggeri förekommer mer och mer även i vårt land. Det är ett globalt problem att människor som sista utväg måste tigga. Att visa sig öppet på gatan som tiggare är kanske det mest förnedrande som finns. Jag har sett det på många håll i världen och tycker verkligen inte att man ska titta bort. Själv ger jag ibland och ibland inte. Att inte låtsas om någon som förödmjukar sig så tycker jag är omänskligt. De som tigger är värda lika mycket medmänsklighet som alla andra, om inte mer. Säger en gammal biståndsarbetare. :)

Och bilden tycker jag om för att den visar lite av människan som sitter där. :)

5 Hanna:

Heja Susanne, håller med henne!

Det är dock skrämmande att vi numera har "våra lokala tiggare" och att ingen verkar ta tag i problemet ordentligt

6 larans:

Intressant bild från dig Semlan och bra kommentar från Susanne.

7 Klimakteriehäxan:

Liknande bild kan tyvärr plåtas i snart sagt varje kvarter i Stockholm i dag. Det är sorgligt. Jag förstår både Malta-Anita och Susanne!

8 Anitas Malta:

Svar på din kommentar hos mig. Förstår faktiskt inte var du fått ifrån att jag inte skulle anse att EU-valet som viktigt ?? Det är inte sant och måste vara ett missförstånd.
När det gäller tiggeri så finns det inte så mycket mer att tillägga. Det här är ju inte tänkt som ett forum för diskussioner utan en fotoutmaning. Vill bara säga att under de 14 år jag bott på Malta har den här lilla, lilla ön i medelhavet tagit emot tusentals flyktingar !! Människor som lämnat allt de äger och har, som flytt från krig mot Europa i hopp om att finna ett värdigt liv. Ser väldigt sällan tiggare här. En maltesisk dam sitter på samma ställe i Sliema dag ut och dag in och sträcker ut en hand och säger att hon behöver kaffe. Får hon en slant så skäller hon över att hon inte fick mer ;-) När det gäller flyktningar så har jag bara sett två som tigger. Båda med avhuggna fötter efter tortyr i sitt forna hemland. Passerar aldrig utan att ge dem pengar och får tårar i ögonen. Övriga flyktingar som inte sitter inlåsta i flyktingläger försöker sälja sina träsnidade giraffer, pilbågar och annat. De försöker iallafall att klara sitt uppehälle genom att vara aktiva. Punkt slut !

9 Pysselfarmor:

Oj oj här bröt det ut världens debatt för ditt valfria fönster Erik. Det är din blogg och du får göra de inlägg du känner för och visa de bilder du vill. Det finns ingen begränsning när det gäller det i någon fotoutmaning vad jag vet. Om det sedan utbryter en debatt är ju för att man inte respekterar en annan människas åsikt än just den JAG själv har.

Det är lätt att tycka till om dessa tiggare när man sitter trygg, mätt, i sin lägenhet/hus, nyduschad,varm skön säng, garderoben full av kläder och tryggad ekonomi, sjukvård, närhet till sina barn och barnbarn, släkt osv osv att DE ska ta sig i kragen och rycka upp sig och göra någonting för att ta sig ur där de hamnat. Jag förstår att DET är inte så lätt när man har haft det så här i hela sitt liv är det nog inte så lätt att med hjärtans lust GÖRA NÅGOT! Vem skulle inte bli "utbränd" av ett sådant djävla liv?

Herrejisses en del har till och med fått för sig att det finns de som tjänar pengar på tiggarna. Undersökningar har visat att de får i bästa fall in en hundring om dagen i sin mugg. Av det ska de kunna köpa mat också om ingen förbipasserande ger dem mat.

Det är romer som har det 1000-falt sämre i det land de kommer från främst Rumänien. Romer har alltid varit förföljda överallt. Det är lätt att säga att det är inte mitt/vårt problem - vi som tillhör det svenska samhället och har det bra. Så kan vi väl tycka också om alkoholister, narkomaner och annat dräggel att om man inte sköter sig, betalar skatt och jobbar eller gör något så ska man bort. Men de är ju oftast svenskar, så det "stör oss inte" i vår gatubild.

Har de som tyckt till stannat och pratat med någon av dessa tiggare och hört deras version av livets hårda skola? NÄ visst de ljuger ju bara....
Visst finns det även "rötägg" bland tiggarna också, men gör det inte det också bland "oss" svenskar? Väldigt många må jag säga.

Jaha nu stack jag ut hakan och får väl rejält på käften, men framför allt blir jag förskräckt över den hårda värld vi går emot. Vi är oss själva "nog".

Vilken värld kommer barnbarn och efterföjande att möta? Kanske är det. Kall och hård - ingen medmänsklig syn. Vi svenskar har nog haft det alldeles för bra för länge - inget krig så vi VET vad det innebär. Ingen har förföljt OSS SVENSKAR! Vi sitter här i vår trygga kokong och vill inte se, inte beröras...hur kunde det bli så kan jag undra. Det har svängt radikalt de senaste 10 åren.


Svar: Visst har det svängt mycket under senare år. Solidaritet anser många hör ihop med Socialdemokraterna och de har ju tappat många av sina röster... Men smaka på ordet solidaritet och gör något. Varför inte försöka återskapa lite av vårt trygga folkhem och den sociala trygghet som vi kunnat erbjuda människor som har det sämre ställt än vi. Du pekar på flera bra saker Pysselfarmor! Tack för din kommentar.
Erik Kling

10 Pysselfarmor:

Skönlitteratur om tiggarproblem
http://www.dast.nu/ledare/tiggarproblemet

Svar: Intressant och tankeväckande skrivet av Strandell, tack för länken!
Erik Kling

11 Freja:

Heja Susanne, jag är helt på din linje!

Mycket bra bild som visar en sorglig bild av mänskligheten. Jag lägger alltid pengar om jag har, det har även hänt att jag gått och hämtat ut.Och om inte annat bjuder jag alltid på ett leende och en nick. De är människor och bör behandlas som människor för både deras och min skull!

12 Susanne Hultman:

Det blev allt en debatt det här och jag tycker att det är kul att det blir det, men jag vill inte att någon ska ta illa upp. Åsikter får alla ha och även uttrycka dem. Visst kan alla fönsterfotografer respektera att vi har olika åsikter och inte behöver tycka samma sak om allt? Och definitivt inte gå till personangrepp? Visst? :)

Svar: Jag tycke ratt det är roligt när det blir debatt om ämnen. Vem gick till personangrepp? Av det märkte jag inget, bara ett missförstånd och av mig dåligt formulerad kommentar. Vilket i alla fall jag bett om ursäkt för. Vid i övrigt som sker bland mina kommentarer kan ju knappast jag ta ansvar för?!Tycka olika vill jag att besökare/tyckare ska göra!
Det vore jävligt trist om alla tyckte lika. ;-)
Erik Kling

13 Anitas Malta:

Hade jag vetat att det här var ett så känsligt ämne och en pågående debatt i Sverige hade jag ALDRIG skrivit vad jag skrev. Det tokiga är att jag ännu inte förstår vad som gick snett. Vad det var i min kommentar som gav en sån otroligt negativ effekt. Är tyvärr väldigt känslig för konflikter och missförstånd. Mitt psyke är inte alls i balans och har inte varit på väldigt länge. Sitter här med gråten i halsen och känner mig djupt nere. Nej, jag tycker inte synd om mig själv. Tvärtom anklagar jag mig själv för att gjort något man inte borde utan att fatta vad jag jag egentligen gjort. Tycker det är hoppslöst svårt att leva.

Svar: Men Anita. Tycker inte du ska ta det så, kommentarer ska väl inte vara hela livet, långt ifrån.Men jag har själv lärt mig att en slarvigt skriven kommentar kan ge helt fel signaler.
Är själv just på väg ut ur en djupare depression, så jag tror jag förstår hur du kan känna. Förlåt mig. Aldrig trodde jag att min bild, som jag ser som mänskligt positiv skulle skapa denna diskussion.
Erik Kling

14 Pumita:

Nu släntrar jag in lite "i efterhand" och kanske inte får läsa allt som stått här men kul att folk är engagerade och säger sin mening. Inte som det alltför ofta är att man sopar under mattan och helst inte vill förarga nån för med sina åsikter. Många kloka tankar från Susanne och Pysselfarmor. Inte svårt att hålla sig för skratt när man sitter där. Funderar på hur jag skulle tänka och känna om det var jag. Om jag orkade rycka upp mig och ta tag i situationen. Jag vet inte. Samtidigt förstår jag dom som blir besvärade av att tiggeriet har ökat i Stockholm. Lavinartat kanske är att ta i men det är stor skillnad mot hur det var för ett par år sedan. Vi är inte vana vid att ha andras elände så nära. Det gör en illa berörd. Och så finns det förstås de som saknar empati helt och hållet (och då menar jag inte ngn kommenterar här!).

Blir också glad av bilden, värmen och medmänskligheten mitt i allt elände. Tack, Erik, för att du visar den!

P.S. Kunde ha skrivit mycket mer för att ge en mer nyanserad bild av vad jag tycker men tiden är knapp. Bloggrundan väntar. :)

Svar: Tack för din kommentar. Kul att du är aktiv på nätet igen, du är saknad.
Erik Kling

15 Rajson:

En bild som berör, det visar ju kommentarerna i högsta grad.
Även om man skulle tillhöra den stora gruppen som försöker lotsas att man inte ser personen, berörs man. Det finns väl ingen som tror att dessa människor gör detta för sitt nöjes skull.
Leendet värmer alltid! Tack för denna fina bild.

16 Inger Maryissa:

Det är sorgligt att människor ska behöva sitta ute och tigga och även när det är kyligt och kallt
Och ja, visst är det viktigt att vi röstar och även i EU-valet
för även beslut där påverkar oss mycket

Kommentera här: