Tomt


Tycker själv att jag ganska ofta fotograferar folktomma platser och annat som är tomt på folk. Men när jag kollade lite i mitt fotoarkiv så insåg jag snabbt att jag behövde nya bilder för att kunna fylla trisstemat "tomt". Nu är jag tillbaka vid datorn för att fixa med mina nyfotade trissbilder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kanske inte behövs någon förklaring till mina bilder, men jag ger dig ändå några förklarande ord.
 
Första fotot i trissen tror jag visar på en rätt ovanlig syn för stockholmare (och besökande turister). Alla som passerar förbi Odenplan vet att där alltid är fullt med folk och mycket trafik. Här är det Odengatan (uppe vid Odenplan) som visar upp sin blanka asfalt. På något magiskt sätt var gatan helt tom på trafik när jag skulle gå över på ett övergångsställe och jag passade på att rikta in kameran och ta ett foto.
 
Så till min andra bild. Det är ju inte tomt, där står en massa bilar parkerade, kanske du protesterar (med all rätt).
Men jag tänkte så klart på att det är en gammal fabrikstomt, en rivningstomt som tillfälligt (även om det varit så ganska länge nu!) har tjänat som parkeringsplats. Men långt gångna planer finns på att bebygga tomtmarken och även riva och bygga på Cementas fabriksområde som ligger granne och (attraktivt) vid vattnet. Nya flerfamiljshus, mest bostadsrätter, ska bli ett stort bostadskvarter och parkeringsplatsen försvinner. (Känner direkt att kring detta med Cementas fabriksområde kommer jag att återkomma med fler blogginlägg, här finns det fotomotiv!)
 
Slutligen tomt på min tredje svartvita bild på den långa gången mellan Liljeholmens tunnelbanestation och Nybohovshissen (där i fjärran på gången).
 
Trevligt nu när värmen äntligen återkommit och man gärna går ut i solskenet. Extra bra nu när jag behöver foton på tomt, bara ge mig ut i solen och finna lämpliga motiv. Fast det visade sig inte vara helt enkelt, det var många som gav sig ut i solen! Men ett par lämpliga bilder blev det.
Ett fenomen som har hänt mig flera gånger med Fototriss den senste tiden, jag har väldigt svårt finna lämpliga bilder i mitt arkiv. Med senaste temat i huvudet har jag även haft problem finna något att fotografera (som jag sedan kan använda till Fototrissen). Flera gånger har det hindrat mig från att delta i trissen, tji vettiga bilder.
Jag får helt klart börja fylla på med lite nya foton. ;-) Men min lust att fotografera har börjat återvända, så det ska nog ordna sig framöver.
 
Så nu gör jag ett försök, med flera nytagna bilder. Kul att vara med igen!
 
 
  
 
 
 
 Även mitt bidrag till utmaningen #blogg100. Detta är bidrag nummer 79.
 
• Kategori: FototrissTaggar: #blogg100, Cementa fabriksområde, Odenplan, liljeholmen; • Kommentarer (14)
Erik

Kommentarer:

1 Nukke:

WOW !!! !. bilden är så vacker ! Yes, sommaren är här.

2 Stare Ström:

Verkligen ovanligt tomt för att vara i en storstad! Det var en lyckad fototur som du gjorde.

3 Violen på Brandholmen:

Bra att du fick till en triss, jag gillar den! Jag har samma erfarenhet, det är svårt att få till en triss av arkivbilder! Två bilder går ofta bra men den tredje kan strula till det! å vi får kämpa på för jag tycker om Fototriss!

4 Anitas Malta:

Vilket fantastiskt djup du lyckats skapa i första och sista bilden !! Snyggt och helt otroligt att det var så tomt på Odengatan. Mittenbilden var fyndigt tänkt. Tomt som tomt ;-)
Extra roligt med dagsfärska bilder. Låter skönt att sommaren kommit tillbaka. Den försvann när jag var i Stockholm sist och den sommar som fanns här på ön förra helgen den är som borta med vinden. Det viner runt knutarna och 18 grader känns rysligt kallt ;-)

5 Rajson:

Oftast tycker jag det är betydligt besvärligare att hitta lämpliga foton i arkivet. Orkar inte gräva utan är oftast enklare att fundera ut nya.
Du lyckades bra med ditt arkivletande!

Svar: Då vill jag nämna att två är väldigt nytagna. En bild är inte helt ny, men fungerar bra i trissen.
Erik

6 Pysselfarmor:

Gillar din variation i bilder och tolkning.....tredje bilden är dock outstanding...vilket djup!

7 Mia Ahlstrand:

Ha ha där fick jag! Tänkte just att där är det inte tomt när jag kom till andra bilden, men sen fick jag ju din förklaring! Superfina bilder nr 1 o 3, så fantastiskt djup!
Och man kan alltid vara med i fototriss, det är bara sin egen fantasi som sätter gränserna :)

Svar: Så kanske det är, men jag vill gärna själv känna mig nöjd med bilderna. Men kanske ska jag släppa upp mer? Vi får se.
Erik

8 Freja:

Snyggt jobbat, den sista bilden har ett rejält djup i sig, häftigt! För några år sedan lyckades jag vara i Stockholm när det blev snökaos i slutet av november. Bussar ställdes in och bilar körde fast... Jag var långt ute på Kungsholmen och jobbade och vid fem skulle jag ta mig till hotellet vid centralen. Det var en härlig upplevelse att vandra genom ett nästan helt tomt Stockholm den tiden en vardagskväll! Att kunna stå mitt på StEriksgatan och inte se en enda bil! Förutom de som satt fast i drivorna...

Svar: Det kan jag tänka mig var smått magiskt, även om vädret måste ha varit ganska tufft.
Erik

9 KajsaLisa:

Kul med lite udda tomma Stockholmsmiljöer.

10 Åke:

Bra tänkt! Gillar din volym. Fin text! Roligt att du är med igen :)

11 Åsa:

Fina bilder. Gillar verkligen den från Odenplan.

12 Maskeradgalningen:

Du har verkligen lyckats fånga tomhet, som i avsaknaden av människor. Lite läskigt nästan.
Den första och sista bilden påminner mig om filmen 28 dagar senare. När huvudrollsinnehavaren vaknar upp efter en komma och märker att hela jordens befolkning antingen blivit uppätna eller blivit förvandlade till zombies.
Bra jobbat!

Svar: Ha ha, ja den filmen har jag också sett. Det har du rätt i, kanske lite av samma tomhet i bilderna som i filmen.
Erik

13 Freja:

Sv: Visserligen vill jag gärna låtsats vara rebell, men egentligen är jag riktig strukturfascist, så jag tycker nog att jag var väldigt tydlig med vilka bilder som hörde till trissen. Först inledde jag med Fototriss, med länk till bloggen, sen hade jag text om vilket tema det var, sen skrev jag hur jag tänkte runt temat, sen kom tre bilder på raken och sen skrev jag att om en ville se hur andra tolkade temat så kunde de titta HÄR, med länk till själva fototrissinlägget. Först därefter gick jag över till helgbilden, och sen efter det hängde jag på en lista. Jag gillar att kombinera olika saker i mina inlägg, men jag är alltid väldigt tydlig (tycker jag, men jag måste ändå ha misslyckats den här gången) med vad som hör till vad, och jag är lydig den som gett utmaningen, med länkar, tema och antal bilder! Jag orkar inte fixa flera olika inlägg, men jag kanske ska börja göra tydliga streck mellan de olika utmaningarna...

Svar: Jag var säkert dålig när jag läste ditt inlägg. Menade inget illa med min kommentar, men din tanke med streck i inlägget skulle ju förstöra en del av din idé med att ha fler saker ihop. Kör vidare du! :-)
Erik

14 Åke:

Tack för komentaren! Jag har skjutit med luftpistol sedan jag var 8 år. Min far lärde mig använda ett vapen på rätt sätt. Ett par år tidigare fick jag lära mig hur en kniv ska användas: http://nacka144.se/?p=13181 också där på rätt sätt.
Ungdomsbus: När jag slutar leka är jag gammal :) 
Vad beträffande bilden med den tomma malten är den arrangerad, jag gick hela dagen med kameran i fickan och samlade på mig en 27-28 kort och detta vart de roligaste tre bilderna. Vad gör man inte för Helenas triss.
Jag är en duktig skytt och övar till och från på 10 meter. http://nacka144.se/?p=15633 Dessutom har jag stor tomt och bor mycket avsides, har nog 6 km till närmaste granne genom skogen det håll jag sköt mot. Jag var givetvis nykter. Burken kom från 14 dagar tidigare där någon lämnat den. Burken valdes för att den kommer från mitt Norrland. Jag trodee ljuset skulle bli de saker folk komenterade, nu fick jag en komentar om det också efter dig ;) 

Svar: Det var ett uttömmande svar, tack för det.
Erik

Kommentera här: