Nya tider

 
 
Att fru Bildt hamnade på backen blev lite symboliskt, för "nya m" backade rejält i EU-valet, de föll mest.
 
Helt klart blev det en del märkbara förändringar i det svenska parlamentsvalet till EU, hur mandaten hamnade nu i helgens val. Grattis till F! som fick mandat och nu kan börja strida nere i Bryssel. Och grattis till Miljöpartiet som i detta val blev det näst största partiet, större än moderaterna. Det var bara Socialdemokraterna som fick fler röster än Miljöpartiet. 
Här lite info från DN. Eller du kanske vill få valinformation från Aftonbladet istället.
 

En förändring sker även i Aspudden. För nu lämnar jag valet.
 
 
En butik i Aspuddens centrum som nu tvingas stänga efter många år (äldre foto).
 
Nya tider när vi numera streamar våra filmer och tv-serier på nätet eller tittar "on demand". Antar att det är anledningen till att affären i Aspudden slår igen butiken.
 
Naturligtvis får det vissa konsekvenser när vi inte längre hyr våra helgfilmer från lokala videobutiken.
 
 
Nu upphör butiken, dvd-filmerna reas ut och de sista sötsakerna försvinner från godishyllorna.
 
 
Så nu verkar det som "videobutiker" går samma död till mötes som så många skivaffärer redan tidigare gjort. Tekniken ser inte längre ut på samma sätt som man kanske hunnit vänja sig vid (med DVD) och film precis som så mycket av all musik streamas numera. Visst kommer DVD fortsätta att finnas ett tag till, men de börjar redan tappa mark.
 
Ytterligare en verksamhet som försvinner in i datorerna, precis som våra bokhandlare också gjort (till stor del).
Men faktiskt så har just Aspudden en relativt nyöppnad bokhandel (tillika kafé), så de går lite mot strömmen. Fast de hyr ju inte ut dvd-filmer, så det hålet fyller de inte.
 
Men någon typ av utveckling är det helt klart, i alla fall en tydlig förändring som kanske gör centrumet i Aspudden lite tråkigare. Det blir också lite svårare att få tag i godis sent på kvällarna... eller cigaretter om man råkar ha nikotinsug, men inga cigg. Fast ännu vet jag inte vad som kommer istället i butikslokalen, kanske dyker det upp något bra för centrumet.
 
 
Så "Hundraåringen..." blev en av de sista filmerna som kunde hyras i butiken.
 
 
Få se när bensinmacken tvingas flytta från Hägerstensvägen!? Kolla gärna vad Lars Epstein skriver på sin blogg!
För den hörnan (där bensinmacken ligger) är redan tänkt för nya bostäder när man väl fått iväg pumparna och rivit bensinmacken. Men bensinmacken står än så länge kvar och kan utöver bilar även serva boende i trakten. För när macken rivs så försvinner ett annat "tankställe" där man har kunnat köpa sig en korv eller hamburgare för att stilla sin hunger, kanske efter en kväll på stan. Eventuellt behöver du även skaffa nya cigaretter för att stilla det suget också (eftersom man rökte den sista ciggen i gamla paketet när man väntade på nattbussen som skulle ta en hemåt). Det finns en nattbusshållplats väldigt nära bensinstationen (där hade nog bara SL tur, som kan erbjuda en del nattsuddare denna service).
 
 
Förändringar sker ständigt i samhället och i vår närmiljö. En del förändringar kan komplicera tillvaron en smula.
 
Fortfarande finns det ingen bakomat i Örnsberg, den närmaste finns i Aspuddens centrum! Det är riktigt dåligt att boende måste belasta mataffär eller kiosken i tunnelbanan när man behöver lite kontanter.
 
 
Ja, mitt bidrag till helgbilden, det översta fotot och den nytagna här under!
 
 
Samlas en hel del skräp på Örnberget när det är/varit fint väder. Inte så fräscht.
 
 
Dessa sopor måste kommunen snabbt samla ihop och städa bort från berget innan fåglar och andra djur sprider ut soporna igen. Många som grillar och på annat sätt skapar sopor försöker städa upp efter sin picknick. Trist om deras städförsök spolieras för att soporna blir kvar länge i överfulla papperskorgar.
(Fast jag kan ju tycka att en del kunde ta med sig soporna hem igen och kasta dem där, ett litet tips till alla dem som nyttjat och njuter av Örnberget.)
Så skärpning ni i kommunen som beslutar i parkförvaltningen (eller vad enheten kan heta), se till att papperskorgarna på Örnberget töms oftare.
 
 
 
 
 
 
 
Detta är bidrag nr 87 i #blogg100.
 
 
• Kategori: Aspudden/ÖrnsbergTaggar: #blogg100, Aspudden, Val till Europaparlamentet, bensinmack, helgbilden, videobutiken; • Kommentarer (15)
Erik

Kommentarer:

1 bloggare på icedaniel.se:

Synd att piratpartiet åkte ur tycker jag och tyvärr bara 2,5 % till !

Svar: Många glömmer så fort, det lider Piratpartiet för. Det är som om signalspaningen och kontrollen skulle ha upphört bara för att det gått några år.
Erik Kling

2 Skogstrollet:

Europa måste ju tänka om nu och inte stampa på i gamla fotspår. Det tycker jag att det här valet har visat.
Tänk alla som inte röstat och varför?

Det är trist när butiker stänger? I dagarna stängdes dörren till den enda butiken i Laisvall. Befolkningen där har nära 5 mil till huvudorten Arjeplog och ännu längre är det från byar längre bort. Tur att möjligheten att beställa varor, en gång i veckan har kommit tillbaka, för pensionärer och barnfamiljer i kommunen.

3 Eva Trillian:

Valet låter så positivt när du sammanställer det. Mina ögon bläddrade genom valresultaten och såg att SD ökat alldeles väldigt också ... speciellt i min egen hemkommun :( Tråkigt. Tycker jag! Skogstrollet skrev om att inte stampa på i gamla fotspår? Det är nästan så man hör stampet av gamla fotspår - i marschtakt! Vi måste bli bättre på att rösta i Sverige! Jag tror att de 51 % som inte röstade satt inne med möjligheten att svänga trenden!
Det sparas pengar på allt - även sophämtning på vackra ställen tydligen. Usch. Inte ser det trevligt ut inte!
Och förändringarna som sker ... man brukar trösta sig med att det är en naturlig utveckling. Kanske. Men bara för att vi låter den ske! ;)
Nej, det blev en deprimerande kommentar - inte meningen :) Önskar dig en fin start på den nya veckan!

Svar: Förstår bra vad du menar. Visst inverkade soffliggarna och de kunde gjort skillnad, istället tror de att de håller sig utanför när de inte röstar. Vadå inte bry sig, för fasen, tänk lite längre än din näsa, soffliggare!
Erik Kling

4 BP:

Ja valresultatet är skrämmande, speciellt i Frankrike samt SDs framgång här hemma . Trist, verkligen. Att folk aldrig lär sig.
Lika trist med butiker som tvingas slå igen. Å bensinmackar försvinner en och en och får ge plats åt dessa fula skokartonger.
I Täby Centrum har man gått så långt att placera bankomaterna utomhus, bl a nära bussterminalen. Vad är poängen kan man ju fråga sig.

Svar: De styrande vill väl sprida ut kapitalet mer... ;-)Det är väldigt mörkblått, nästan svart ute i Europa.
Erik Kling

5 Violen på Brandholmen:

Det är stora förändringar i vårt samhälle, både i valmanskåren och exempelvis handeln. En del är på gott medan annat inte alls känns bra!

6 Stare Ström:

Man undrar hur det skulle sett ut om de där 51% också hade sagt vad de tycker...

Valförrättare brukar behövas så ta du kontakt med Valnämnden inför septembervalet!

7 Anni:

Intressantast med valet tycker jag är att se hur olika det röstas i olika delar av landet - det skiljer väldigt mycket mellan Skåne/Blekinge - Stockholm - Västerbotten. 13-14% SD i de sydligaste landskapen, det gör mig rädd!

Än har jag min fina uthyrningsbutik kvar i mitt centrum, men filmerna tar mindre och mindre plats. inte kan de väl leva på att vara paketombud?

Men vilken fantastisk helg vi haft, sådana dagar går det inte heller att se på film (bara på sport ;-) )

8 Hanna:

Ingen är gladare än jag att M fick usla siffror, det visar att svenska folket börjar tröttna. Att det gick bra för MP är ju jättebra, det visar att folk börjar tänka mer på miljön och vill ha mer att säga om det i EU. Att de högerextrema partierna går framåt är skrämmande, samtidigt borde Europas politiker ta det som en varningssignal och ta tag i invandrarfrågan. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om politik, men orkar inte...

Tråkigt med butiker som får lägga ned, så ser det ju ut överallt just nu. Allt ska göras via dator, surfplatta eller telefon i dag. Numera kan du inte ens gå in på banken och sätta in pengar.

Vad trött jag blir på nedskräpningen, är det fullt i en soptunna får man ta med sitt skräp och slänga det vid en annan soptunna, inte bara slänga det där man står. I bland önskar jag att kommunen skulle låta bli att tömma papperskorgar och inte plocka skräp under en tid, så picknickfolket fick picknicka i sitt eget skräp, undrar hur de skulle reagera då. Folk är alldeles för slöa i dag.

Det var ord och inga visor från mig den här måndagen. Haha ;-)

Svar: Visst är det bitvis trevligt resultat efter valen. Kommunen får gärna testa den metoden, fast jag tror att de redan gör det! För de tömmer alldeles för sällan. Just Örnberget är väldigt poppis här i Hägersten/Aspudden och där behöver de hålla efter skräpet flera gånger i veckan!Efter en vacker helg fyller det på med en massa skräp, så ut och töm, rensa skräpet redan på måndagen eller tisdagen. Lika illa är det i många innerstadsparker, som t.ex. Rålambshovsparken på Kungsholmen. Där såg det för djävligt ut när jag åkte förbi härom veckan en måndag förmiddag. Vore väl perfekt att ge ungdomar dessa sommarjobb, de skulle kunna göra nytta.
Erik Kling

9 Marit Johansson:

Det var positivt att det gick så pass bra för småpartierna, både FI och miljöpartiet behövs i EU!

10 Kerstins foto:

SD gjorde inget bra val här i Umeå, det gick visst riktigt dåligt för dom och det får man vara stolt över som Umeåbo.
Att videobutiker får stänga igen är ju inte oväntat även om det är väldigt tråkigt. Men tekniken går snabbt, ibland kanske lite för snabbt.
När det gäller nedskräpningen håller jag med Hanna i vartenda ord. Här i stan renoverades hela gågatan för ett par år sedan. I varenda stenplatta sitter nu fasttrampade tuggummin. Det är så sorgligt att folk inte kan använda alla soptunnor, varför inte hålla fint istället?

Svar: Till deras försvar kan jag berätta att det redan var överfullt i de soptunnor som finns (en stor och en papperskorg). Så fler papperskorgar och de måste tömmas ofta!
Erik Kling

11 Freja:

Valet var både positivt och skrämmande tycker jag. Och synd på butiker som försvinner och skräp som blir liggande. Världen förändras, men vi borde väl ändå kunna hålla den ren...

12 Susannesblogg:

Det där med skräpet utanför papperskorgar är så äckligt. Jag förstår inte folk som fortsätter o knöt in eller ställer utanför när dem ser att det är fullt. Ta hem skiten i stället!

13 Monica o Jacob:

Ja det är tråkigt när småbutiker stänger igen, samma händer här ute hade en liten affär där man kunde köpa allt från dammsugare till essenser saknar den så.
Älskar affärer med ett brett sortiment;-)
Det slår lite högre med en Tysk domare eftersom han kommer från rasens hemland och Sture fick i alla fall Lovande + och Hederspris ;-)
Ha en skön kväll

14 elstiffo:

Ja, å sen stänger bensinmackarna när alla har en elbil...

Svar: Så bra, då lär det dröja och macken får vara kvar. :-)
Erik Kling

15 Maskeradgalningen:

Det känns alltid lite vemodigt när butiker tvingas slå igen och gamla bekanta inslag i vardagen försvinner. De symboliserar på något sätt en svunnen tid som aldrig kommer igen.

Jag är glad att jag röstade. Självklart gjorde jag det. Men otroligt trött på dem som inte gjorde det.

Kommentera här: