Borta

 
 
 


Där borta, för sig själv, ligger en filmstjärna begravd.Temat "borta" gav sig fort denna tisdag. Tog mig bort till Skogskyrkogården och besökte en grav, rensade och planterade nya blommor och vattnade.
Även vid detta besök tog jag en promenad bort genom gravkvarteren till en speciell grav i en helt annan del av den stora kyrkogården. En lugn och fin del som ligger lite avsides.
 
 
 
 
 
 
En av landets största filmstjärnor, Greta Garbo ligger begravd där. Bilderna tog jag vid ett tidigare besök till kyrkogården.
 
 
 
Jag noterar att gravstenen står lite snett. Några som varit förbi har hedrat Garbo med en blomma.
 
 
Till skillnad mot många andra som ligger begravda på kyrkogården så kan vem som helst se Greta Garbo i sin glans dagar i någon av alla hennes filmer. Du kan också passera varuhuset PUB där Greta Gustafsson arbetade och gjorde sin första filmroll i en kort reklamfilm för varuhuset. Efter någon mindre roll i en stumfilm bestämde sig Greta för att satsa helt på filmen och sa upp sig från expedit- och modelljobbet på PUB.
 
 
 
Greta Garbo i en äldre filmscen.
 
 
Ytterligare en plats som du kan besöka är Blekingegatan 32 på Södermalm där en minnesplatta finns placerad i det bostadshus som nu ersatt det äldre hyreshus där Greta Gustafsson växte upp i början av 1900-talet.
 
 
Det här inlägget blir också mitt 67/100 bidrag i utmaningen #blogg100.
 
 
 
Snart kan du också se Greta Garbo på de nya hundrakronors sedlarna.
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Violen på Brandholmen:

En stor stjärna som är borta men inte bortglömd! Vilken vacker gravsten över Greta Garbo!

2 paula i pörtet:

Så fint med hennes namnteckning på gravstenen! Och fotot på sedeln gillar jag, där är hon inte purung längre men ack så vacker.
Fin tolkning av temat!

3 Gunvor:

Vilken vacker rofylld plats att vila på. Jaha ser dom ut som så dom nya sedlarna. Hon var en skönhet på sin tid. Dagens skönhetsideal ser lite annorlunda ut.

4 Freja:

Så passande att hon står lite avskilt från andra gravar, det var ju så hon levde större delen av sitt liv. Fint tolkat!

5 Eva Trillian:

Hon som ligger där borta är borta men inte glömd med andra ord :)

6 Stare Ström:

Tänk att hon även efter sin död ligger i ensamhet! Fint att se dina bilder.

Jo, det är en tärna på min bild, sannolikt en fisktärna men just nu finns det silvertärnor också här och de är så lika

7 Pysselfarmor:

Det är intressant att delta i en Garbrovandring på Söder. Vet ej om de fortfarande finns för det är ett par år sedan jag gick en sådan.
Skogskyrkogården är mycket vacker.

Svar: Vart går man på den vandringen, ja mer än till Blekingegatan och Götgatan där hon arbetade innan hon tog anställning på PUB? Kommer du ihåg?
Erik

8 Hanna:

Så vackra och mjuka bilder du tagit på kyrkogården. Greta Garbo är verkligen en stjärna som förtjänar att uppmärksammas på alla sätt, vilken underbar kvinna hon var!

9 paula i pörtet:

Hej, angående nässlan, jag tycker den torkad doftar lite metalliskt, smaken är mild och god
Ha en fortsatt fin vårvecka!

Kommentera här: