Gigantiskt


Tja, jag har funderat och funderat lite mera kring fönstertemat gigantiskt. Visst går uppgiften att lösa, men det är inte så lätt att lösa uppgiften i vår huvudstad.
Så jag beger mig till vår granne i öst och tågstationen i Helsinki för att finna lämpliga giganter.
 
(Helsingfors tycker jag att staden heter. Många gator med svenska namn har med tiden fått finska gatunamn också. Det bor fortfarande en hel del svensktalande i huvudstaden och där finns den enda finska dagstidningen skriven huvudsakligen på svenska, Huvudstadsbladet.) 
 
Vill du ha lite information om järnvägsstationen? Bland annat kan du läsa om flera tågolyckor som hänt på stationen, bara att läsa mer här!
 
 
Bistra lyktbärare flankerar huvudingången till järnvägsstationen.
 
 
 
 
Passar ju även bra som mitt 21:a bidrag till #blogg100.
.)
 
................   
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Leena:

Nu har du hittat något som jag har tittat på många gånger - bodde i Helsingfors i tre år under min studietid. Järnvägsstationen är faktiskt rätt maffig tycker jag, ett av mästerverken av Eliel Saarinen. Men när jag bodde där så skyndade jag mest bara förbi, på väg till någonstans. Oftast på spårvagn som har en linje precis jämte på Mannerheimsvägen.

Svar: Jag gillar Helsingfors. Tycker det är en "tymplig" stad, inte för liten och inte för stor. Det går att promenera runt i stan och ibland ta spårvagn eller tunnelbana. Fast hellre någon av spårvagnarna, att stanna kvar ovan jord så man kan se stan är bättre.Fast kring centralstation finns det mycket även under jord.
Erik

2 Hanna:

Kan inte låta bli att tänka lite på öststatsarkitektur och Tyskland när jag ser järnvägsstationen. Jag som är svag för gamla skyltar faller pladask för koppartaket och skylten ovanför. Riktigt maffigt och snyggt!

3 Linnéa:

Där har du visat upp något gigantiskt, järnvägsstationen i Helsingfors. Vår Kina resa började där 1982, till Moskva, sen vidare på räls ända till Peking. Blev så glad av bilden har den bara på dia, men ska scanna!

4 Susanne Hultman:

Jodå, där har jag också passerat ett antal gånger. Mamma är från Helsingfors och jag har många släktingar där. Tyvärr kan jag inte finska och har aldrig varit tillräckligt motiverad för att lära mig det.

5 Lottisen:

Helsingfors har jag aldrig varit i, spännande att läsa om den vackra järnvässtationen med sina gigantiska fönster!

6 Ingrid:

De "människopelarna" är riktigt gigantiska, de riktiga människorna få nöja sig med att komma med i nederkanten på bilden. Perfekt bild till temat!

7 Freja:

Vilken maffig entré!

8 Anita A:

Både stationen och skulpturerna är gigantiska och så det stora välvda fönstret ovanför ingången, toppenval för temat!

9 Stare Ström:

De ser mycket stooora ut!

10 Pysselfarmor:

Gigantiskt och det påminner också litet om grekiska krigare...

Kommentera här: