Fyrmastad bark

 
 
Lilla Bommen med barken Viking kan ses i Göteborgs hamn.
 

Barken Viking är ett ståtligt segelfartyg som när hon hissar alla sina segel på 3690 kvadratmeter kan bli en redig vindfångare. Viking är Nordens största segelfartyg, även om denna bark numera ligger permanent i gästhamnen Lilla Bommen i Göteborg. Precis på samma sätt som barken Pommern ligger i Mariehamns hamn och Af Chapman finns i Stockholm vid Skeppsholmen. Helt klart är Viking en vindfångare av klass när den i många år seglade runt jorden med olika laster ombord. Men i hamn ligger fartyget numera för gott med revade segel. Besöker du Göteborg kan du bo ombord på barken Viking. Viking är numera både hotell och restaurang.

 
Älvsnabben tar sig fram mellan bryggorna längs Göta älv i ständig motvind.

Jag kan tycka att det blåser mycket i Göteborg, hela staden är lite av en vindfångare!
 
 
Dags för nr 19 i denna utmaning!
 
 
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Violen på Brandholmen:

Ett riktigt ståtligt segelfartyg som måste ha varit en imponerande syn när hon var i sin krafts dagar och seglade runt jorden!

2 Hanna:

Första bilden är kanonfin, men jag skulle ha trollat bort grenen med clone stamp eller något annat. Det är himla vackert med de gamla fartygen.

3 Anitas Malta:

Oj, vilket vackert fartyg !! Tycker inte som Hanna att grenen stör. Finns väldigt mycket att titta på i din intressanta bild. Huset därbakom t.ex. ser ut att ha en väldigt speciell arkitektur och fartyget ser nästan overkligt stort ut för att alls få plats där i hamnen. Undrar om barken Viking någon gång besökt Malta. Här finns Europas största naturliga djuphamn ! Bild två är också intressant och sist min inte minst... Nog kan man säga att det blåser mycket i Göteborg och därmed är hela staden lite av en vindfångare! Fyndigt !!

4 Artlover:

Ja, jag skulle nog ta bort grenen i det vänstra översta hörnet som Hanna skrev. Annars är det fin bild på ståtligt fartyg. Men jag tycker Af Chapman är ståtligare för det är en fullriggare :-)

Svar: Så finns den ju i vår huvudstad, också det trevligt.Inte alls lika blåsigt här som nere på Västkusten. ;-)
Erik

5 Meta:

Usch ja där kan det blåsa som bara den, håll i hatten kanske
Ha en fin dag
Meta

6 Mormor:

Du holder deg i det maritime du også? Vi er en del, tror jeg.
Vind må til skal seilskip seile. Ellers må jeg innrømme at vind liker jeg ikke, noe særlig.
Ha en fin dag. :)

http://www.starbear.no/mormor/2014/03/19/vindfangere-i-fleng/

Svar: Jag föredrar nog också motorbåtar. Fast större segelfartyg är mäktiga. I samband med ett "Tall Ship Race" fick jag möjligheten att få segla med en liten bit. Tur det fanns andra ombord som kunde dra i rätt tackel och tåg. ;-)
Erik

7 Anemonen:

Jag blev förtjust i bild två och fråga mig inte varför. Det kan vara för den fina kulören i fotot.

Svar: Den andra gången jag kommenterade hos dig tror jag det fungerade.
Erik

8 Eva Trillian:

En vacker dam där i hamnen! Det är något extra mäktigt över mastade fartyg!

9 Scaniatjejen:

Instämmer helt och hållet att hela Göteborg är en vindfångare.=) Vilket mäktigt skepp och jag gillar den vinkeln du fotat ur!

10 Meta:

Hej. det är både Ho och N-skala på bilderna, lite svårfotat på grund av dålig belysning och vääääldigt mycket folk.
Ha de gott.
Meta

11 Freja:

Åhh, Göteborg, fina Göteborg! Jag och ungarna har varit ombord på Viking, ett fint skepp, även om det inte kan segla iväg längre. Sen gillar jag den andra bilden, med de fina kranarna i hamnen. Jag har bott i Göteborg i två omgångar, två år varje gång, och jag kan hålla med om att det är en vindfångare, jag har aldrig varit med om så många stormar vare sig förr eller senare!

Svar: Själv har jag bara besökt staden några gånger. Trevliga besök, men blåst har det gjort vid varje besök. Undrar om det är att de har så få skyddande öar utanför Göteborg som gör att vindarna hittar in dit?
Erik

12 Fröken Christina:

Vilket ståtligt skepp. Det måste ha varit en upplevelse att ha fått segla på den.

13 Eva Trillian:

Sv: Onedinlinjen :) Musiken: http://www.youtube.com/watch?v=Vx7RWW36wes
från 1:30 på klippet kommer musiken man känner igen ;)

Svar: Tack. Just det, Onedinlinjen hette serien.
Erik

14 Ingrid:

Du har minsann också hittat en vacker vindfångare. Visst är det underbart med de där gamla segelfartygen.
Ha en fin fortsättning på veckan!
/Ingrid

15 Leena:

Viking är väldigt vackert även med revade segel. Jag har varit på Pommern på Åland och bott en natt på af Chapman så jag måste ju bara besöka Viking också. Det är något speciellt med gamla segelfartyg.

Svar: Välbevarade äldre segelfartyg är vackra skapelser. Trevligt att en del blir bevarade även till kommande generationer, så de kan förstå att resandet var betydligt mer omständigt förr och tidskrävande. Det kan ge perspektiv på tillvaron och kanske även resor...
Erik

16 Anemonen:

Jodå det fungerade båda gångerna och jag har tagit bort ordverifieringen, men kommer robotmeddelande tillbaka måste jag ha den på. Jag har fått riktigt mycket sådan post och det är inte trevligt och svårt att sålla inläggen.

Svar: Klart trist med spam-post i kommentarerna. Hoppas du slipper koppla på ordverifieringen igen. :-)
Erik

17 Lajsas Fotografi:

Riktigt fina bilder =)

18 Caroline:

Det var sig ett rejält skepp, kan tänka mig att hon ser ännu ståtligare ut när hon har alla segel uppe.

Ha en fin dag!

Kommentera här: