Dörrbyte

 
 
Hoppas verkligen att du slipper uppleva det som jag nu tänker berätta om i bild och text. Tycker budskapet mycket handlar om vad vi kan göra tillsammans, som ju också är veckans trisstema!
 
Helena, som håller i Fototriss, är själv på semesterresa i Thailand. Jag hoppas hon får några sköna veckor med familjen!
 
Börjar med en bonusbild just denna Fototriss, ska inte bli någon ovana. Kanske får jag din tillåtelse att bryta "trissen" med en inledningsbild denna gång. ;-)
 
 
Kan inte vara roligt komma hem och mötas av liknande märken från inbrottstjuvar.
 
Så dags för Fototrissen.
 

Trist när ett dörrbyte beror på inbrott i bostaden, sa låssmeden som kom för att ordna med den nya lähenhetsdörren.
Kan bara instämma, visst är det trist. Tyvärr är det just vad som har hänt min dotter nu när hon själv är på semesterresa. Klumpigt inbrott som akut behöver åtgärdas, då är det bra att man kan hjälpa till, att man tillsammans kan lösa problemet.
 
Det var "farbror Blå" (dvs polisen) som ringde min dotter och berättade om inbrottet. Blev förvånad när dottern plötsligt hörde av sig till mig, märkbart upprörd. Oväntat att hon ringer hem från sin semesterresa i fjärran land. Vad hade hänt? Allt var väl bra med henne?
Anledning till att ringa hade hon, med tanke på vad som precis hade hänt här i stan. Inbrottet hos dottern var en chock, men allt gick snabbt den kvällen. Bara att sätta på sig kläderna igen (rätt sent på kvällen så jag hade börjat göra mig redo för sängläge) och beställa taxi och sedan, så snabbt det gick, bege sig till dotterns hem i en annan del av staden.
Utanför dotterns bostad fick jag träffa två poliser som väntade in mig, för att jag med reservnyckeln skulle kunna låsa den uppbrutna ytterdörren.
Jag glömde att fråga hur polisen gör om de inte kan hitta någon person med reservnyckel. Min dotter kunde ju omöjligt ta sig hem, hon var långt borta. Stänger de bara till dörren och spänner sådan där polis-tejp över dörren för att markera att de varit där?! Antar att de kontaktar fastighetsägaren, men vad sker efter det om nu ingen med extranyckel kan komma?
 
Det får jag kanske aldrig veta. Hoppas att tjuvarna åker fast, men den risken är väl väldigt liten vad jag förstår. Många utsätts tyvärr för inbrott, men det är inte ofta man hör om att några inbrottstjuvar åker fast. Leif G W Persson pratade om dessa "mängdbrott" i flera avsnitt av "Veckans brott" i SVT och han nämnde också hur få brott som klaras upp, när det gäller den här typen av vad han menar är "enklare brott". Kanske har du också haft inbrott. Eller känner någon som drabbats.
 
 
 
 
 
Det såg onekligen fult ut, dörren hade blivit uppbruten med kofot, ingen finess här inte. Poliserna berättade att grannen hade märkt av bullret ute i trapphuset när de två yngre inbrottstjuvarna bröt sig in i lägenheten. När grannen öppnade sin lägenhetsdörr fick han tjuvarna att snabbt avvika från platsen. Han såg att de försökte dölja sina ansikten med halsdukar, men han kunde ge polisen en del vittnesuppgifter. Bra med sådan granne!
Jag fick inte gå in i lägenheten där på kvällen, för då kunde jag förstöra de eventuella spår som kunde finnas i lägenheten, sa polisen. De eventuella spåren skulle säkras av någon kriminaltekniker nästa dag förklarade samme polis.
Trevligt bemötande av poliserna som stannat kvar och snällt väntat när jag tog mig genom staden i taxin. De skulle skriva rapport och jag skulle bli kontaktad följande dag.
Så blev det. En annan uniformerad polis kom förbi och hämtade nyckeln och senare samma dag fick jag tillbaka nyckeln och han som lämnade tillbaka nyckeln sa odramatiskt att nu var de färdiga med undersökningen.
 
Det dröjde någon dag innan killarna med den nya säkerhetsdörren kunde komma förbi. Det var tydligen väldigt snabbt, i vanliga fall brukar en ny säkerhetsdörr ta flera veckor att få. Bra att den kunde monteras så snart efter inbrottet! Visst syntes det spår där tjuvarna rotat runt i lägenheten, men inga synliga tecken på att polisen varit där och säkrat några fingeravtryck.
Den ena låssmeden berättade att det fanns flera uppbrutna dörrar som de tagit hand om den senaste tiden i samma förort. Trist att höra det, att flera fått oväntat besök och sina lägenheter genomsökta av tjuvar.
 
 
 
 
Den nya dörren verkade stabil, helt i metall. Innan de kunde sätta in den nya dörren revs alla spår bort av den gamla ytterdörren. Kvar av den gamla dörrkarmen blev mest träflis!
 
 
Den råa betongen syntes en kort stund innan den nya dörrkarmen kom på plats.
 
 
Den nya dörren monterades stabilt på plats. Tillsammans kunde de två göra jobbet fort och smidigt.
 
 
Efter ett par timmar var de två killarna färdiga med dörrbytet och jag fick provstänga och låsa den nya, betydligt säkrare dörren bakom mig när jag en stund senare begav mig hemåt.
 
Min dotter kunde, efter ett par, tre rätt intensiva dagar av fixande och ringande, äntligen försöka njuta av sin resterande semester. 
Tur i oturen att vi bor i samma stad när det inträffar sådana här tråkiga saker.
 
Men tillsammans kan vi lösa det mesta!
Så här blir min tolkning av denna fototriss, nummer 253 sedan starten.
 
Detta inlägg är även dagens bidrag (nr 23 av 100) till #blogg100.
 
 
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Anneli - A'la Foto:

Det var en riktigt tråkig händelse men skönt att du bodde i samma stad och kunde hjälpa till. Det måste ha känts väldigt skönt för din dotter! :)

Ha en skön söndag!

2 Eva Trillian:

Vilken tur att du fanns i närheten och att polis och dörrmonterare, tillsammans med dig, "klarade skivan". Men det är tråkigt att det ska behövas av en sådan anledning - sorgligt!

3 Monica o Jacob:

Tråkig händelse men du fick en bra tillsammanstriss.
Nu för tiden är man ju nästan rädd att lämna hundarna ensamma hemma;-(
Ha en bra dag

4 Åke:

Det där är väl det sista man ska behöva se då man kommer hem, någon som har rotat igenom ens liv. Fruktansvärt tråkigt!

5 Violen på Brandholmen:

Usch så tråkigt och kränkande att någon vill bryta sig in i ens hem! Men nu kan du i alla fall visa hur ett dörrbyte kan gå till när man arbetar tillsammans!

6 Gunvor:

Usch så hemskt att bli utsatt för!Man tror nästan det är nån som vet att man är bortrest när sånt där inträffar. Fast det händer ju annars också. Jag har lärt mej att aldrig berätta på nätet att man är borta för då är det ju lätt att slå till. Hemskt att det ska behöva hända såna otrevligheter. Tur att du fanns där så hon kunde kontakta dej. Min dotter är ju i Thailand nu men jag hoppas allt går bra både här o därnere.
Bra triss i allafall!

Svar: Smart att inte skriva om resan på nätet, som i Facebook. Jag tror nog det finns en del som sneglar ute på nätet och numera är det ofta lätt ta reda på var någon bor, vi har ju Eniro och Hitta som kan lokalisera de flesta.Hoppas din dotter har en fin resa och att allt är lugnt hemma också. :-)
Erik

7 Linnéa:

Det var ju en jäkla historia. Fy så gräsligt att upp-leva detta. En kränkning av ens integritet. Sån tur att du fanns till hands. Hoppas verkligen att de får fast tjuvarna, antar att samma personer står för flera inbrott.

Svar: Så kan det säkert vara, att samma ynglingar gjort liknande inbrott i fler lägenheter i andra hus.
Erik

8 lilalili:

Usch och Tvi vilken trist historia! Hoppas allt blir till det bästa!
Ha en fortsatt skön söndag!

9 Nett:

Så otrevligt, har själv råkat ut för det för många år sedan. Tur att ni kunde lösa det tillsammans :)

10 Gärdsmygen:

Hu så obehagligt! Sån tur att du kunde hjälpa din dotter när hon inte var hemma.

11 Bibbi:

Fy vilken kränkning!!!!! Stackars din dotter med familj.....
Skönt att du bor så pass nära och att du kunnat ställa upp så hon slipper avbryta sin semester.

Triss i all ära!
Hälsningar

12 Inger Maryissa:

Men så obehagligt med inbrottet i din dotters lägenhet
och ja, undrar hur polisen gör om de inte kan hitta någon person med reservnyckel
men förhoppningsvis att då hyresvärden fixar det
skönt att grannarna blev uppmärksamma på vad som hände men det måste kännas obehagligt för din dotter att veta att några varit inne i lägenheten och rotat
och så bra att en ny säkerhetsdörr kom på plats relativt snabbt
och ja, skönt att ni och dottern bor i samma stad.....det måste vara en trygghet

13 Jenny:

Usch, så trist. :( Men tur att du kunde hjälpa till!

14 skogsfrun på dal:

Det var en ryslig historia och något man hoppas få slippa uppleva. Tack för en intressant triss och berättelse.

15 Freja:

Fy tusan så obehagligt! Inte någon höjdare att bli uppringd av polisen när en är på semester. Tur att du kunde rycka in och hjälpa till att fixa allt! Snygg triss blev det i alla fall av eländet!

Svar: Kanske ska förtydliga att jag inte fixade allt, långt därifrån.Men en del kunde jag hjälpa till med, som att vara där vid dörrbytet.
Erik

16 Lajsas Fotografi:

Nej fy för att ha inbrott!

17 Mia Ahlstrand:

Så himla tråkigt och onödigt! Sånt ska inte behöva hända. Om folk bara kunde skilja på mitt o ditt. Tur för din dotter att du fanns tillhands o kunde hjälpa henne!

18 Scaniatjejen:

Så hemskt med inbrott! Tur att du, polisen och låssmederna kunde lösa problemet tillsammas! Stackars din dotter, vilken kränkning att någon tagit sig in i ens hem!

Kommentera här: