Roma klosterruin

 
 
 
Här i resterna av ett gammalt kloster hålls på sommaren teaterföreställningar.
 
 
Minns inte vem, men någon bloggkompis ville se mer bilder från Gotland. Vad gör jag inte för mina bloggvänner?
Nu när ämnesvalet är helt fritt denna onsdag så kan jag passa på att visa lite mer foton från Gotland.
 
Det finns många olika scener där det spelas teater på sommaren.
Våra "vanliga" teaterscener har ofta sommarstängt, eller så kör de enbart en pjäs under en begränsad period under sommaren. Men runt omkring i Sverige finns en massa alternativa teaterscener som man kan besöka under sommaren.
En av dem är Romateatern på Gotland. De har i många år spelar olika teaterpjäser varje sommar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teatern spelar inne i det öppna rum som ruinerna efter klosterkyrkan i sig skapar.
Det blev tyvärr ingen tid över att se deras föreställning av Shakespeares "Komedi av misstag". Den pjäsen har jag lustigt nog inte sett och då tycker jag själv att jag sett ganska mycket av allt det som har satts upp och visats av allt som Shakespeare skrivet. Nåväl, nu vet jag om denna komedi även om jag inte fick se just denna uppsättning. Teatergänget tipsar kring klädsel följande: 
Trots att det är sommar rekommenderar vi varm klädsel eftersom Romateatern spelar utomhus i Romaklosterruin - vi vet av erfarenhet att det kan bli kyligt när man sitter stilla. Regnkläder är att föredra istället för paraply. Paraplyer stör sikten för publiken bakom och skapar smatter som stör hörbarheten i föreställningen. Vid skyfall avbryts föreställningen en kort stund för att inom kort återupptas.
Det verkar onekligen som de hittills bör ha haft en bra säsong, med tanke på soliga dagar.
 
Det är inte så mycket ruinrester kvar från Roma kloster och precis bredvid ruinen som nära granne finns en stor vitkalkad ladugårdsbyggnad.
 
 
 
 
 
 
Kanske har grannen/bonden "lånat" några stenar från det gamla klostret när han byggde sin stenlada?
Då har ju ruinen kommit till någon nytta, utöver att bli spelplats för en teatergrupp nu i modern tid.
 
Detta får bli mitt val/bidrag denna onsdag när Birgitta lämnar fototemat valfritt. :-)
 
 

 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Anemonen:

Jo det är allt filt runt rören. SÅ trevligt att få se lite från Gotland. Jag var där för förra sommaren men blev lite besviken. Jag har nu förstått i efterhand att jag var på fel ställen. Sista dagen var vi i Visby och lite omkring där och det gillade jag. (stugan vi hyrde var inte något vidare heller för toan fungerade inte):-( Nåväl nu har jag fått lite av dig och det uppskattade jag. Ha en fin afton för det skall jag ha bland bilar och MC i Tyrolen utanför Alvesta det återupplivade gamla danspalatset från min ungdomstid.

2 Eva Trillian:

En miljö som säkerligen fördjupar upplevelsen oavsett om det är teater eller musik. En vacker plats kan få oss att sänka garden och låta upplevelserna kännas djupare :)

3 Violen på Brandholmen:

En härlig miljö för musik och teater! Hos oss kan vi se Nyköpings Gästabud inne på borggården på Nyköpings Hus och tidigare år har har vi haft jazzfestival där. Skönt att sitta en sommarkväll och lyssna till svängig musik!

4 Monica o Jacob:

Läckert, har aldrig varit på Gotland men det kanske är dags för en liten resa;-)
Ha en skön kväll i hettan

Svar: Vi som bor kring Stockholm har ju så enkelt att ta oss dit via Nynäshamn och färjan ut till Gotland. Så det tycker jag ni ska göra. Fina stränder för Sture att springa och utforska och det saknas inte upplevelser för tvåbenta heller. ;-)
Erik Kling

5 Arja:

Halloj!
Jäklars säger jag bara ... Läser just nu Den sista akten av Mari Jungstedt. Och kikar in hos dig.. och du visar så fantastiskt fina bilder från Romateatern som är med i handlingen. Känner att Gotland måste besökas någon gång. Gillar också att gå på teater, brukar gå på stadsteatern i Borås och Göteborgsoperan :O)

6 Freja:

Kul när det går att använda även ruiner till något mer än att gå runt i dem och fantisera hur livet kan ha varit i dem en gång. Just den där ruinen tror jag varit med i en svensk deckare (Mari Jungstedt, kanske? Eller Anna Jansson, båda använder sig ju av Gotland som mordplats...) så jag har hört om teatern i den förr, men kul att få se den oxå! Jag har bara varit på Gotland tre gånger i mitt liv, alltid i jobbet och nästan bara i Visby. Jag får ta med mig familjen någon gång framöver, det är ett spännande ställe!

Svar: Visst är det en bra miljö att spela teater i. Jag har läst ett par av Anna Janssons deckarböcker och även sett någon mordgåta på tv, den var ganska bra.
Erik Kling

7 Marit Johansson:

Åh gotlandsbilder är alltid roligt att se, just den ruinen var vi och tittade på tidigare i sommar :) fina bilder!

Kommentera här: