Hur tänkte ni här?

 
 
 
Kanske inte så lätt fatta vad som är fel med den här toalettskylten, eller hur fel placerad den är snarare.
 
 
Dags för Skyltsöndag och detta bidrag har jag tagit från ett café, du kan ju säkert gissa var också?
 
Men huvudfrågan är vad är det för fel på den här skylten, hur tänkte de här?
 
Den här skylten är väl jättebra, information om handikapptoalett och texten står skriven på skylten även på blindskrift/punktskrift så att den som är blind också kan läsa skylten.
Det ser man ju inte varje dag precis (ursäkta, det skämtet var ofrivilligt).
 
Kryper lite närmare med zoomen.
 
 
Nu syns den taktila skylten till handikapptoaletten tydligare.
 
 
En taktil skylt kan avläsas med hjälp av fingrarnas beröring på en reliefartad yta med punktskrift.
 
Så dags för samma fråga i repris, varför är skylten felplacerad? Det är den väl inte kanske du tänker, man ser den tydligt där den sitter högt på väggen.
 
Grattis, en fin skylt med relieftryck som tyvärr få eller inga blinda har någon chans att läsa. Hur ska de kunna sträcka sig upp till skylten och känna att där står "toalett handikapp"? Hur ska de ens hitta skylten där den finns bakom en hög tidningsställning med reklam-/informationsskrifter om servärdheter på Gotland?
 
Kanske en trist skylt till "skyltsöndag" men ibland tycker jag man kan blanda upp humor med en gnutta allvar.
Det finns så olika sätt att se på skyltar, många olika sätt.
 
Denna söndag vill jag kanske bara väcka dem som arbetar där på matstället som helt missat poängen med att ha en fin taktil skylt, för som den sitter nu fungerar den inte för brukarna. Visst, den övre delen av skylten fyller en funktion (för oss som ser) men placeringen gör den taktila delen av skylten obrukbar, så som den hänger nu.
Men det kan de så klart fixa till enkelt. Så klart bra att de har tänkt på handikappade, poäng för det.
 
Handikappanpassning är en ständigt pågående kamp mellan beslutande tjänstemän och politiker på pengasidan och brukarna som så klart vill få det så bra som möjligt, trots sina olika handikapp/funktionsnedsättningar. Där finns bland annat många föräldragrupper som kämpar för att göra tillvaron bättre för just deras egna handikappade barn och sprida information till förskolor med flera.
Olika handikappföreningar gör också så gott de kan och mäktar med och kämpar för att förbättra tillvaron för sina medlemmar. Men helt klart saknas pengar hos föreningarna, olika bidrag krymper hela tiden.
 
När det gäller LSS (här förklaras lagtexten, kanske är det bättre förklarat här) så är det väldigt olika hur den lagen tillämpas, fast det skulle vara lika över hela landet så är det inte lika. Jag släpper detta nu, går inte in på det mera här och nu. Så tillbaka till skylten!
 
Samma typ av taktila texter kan du till exempel själv känna på olika medicinförpackningar, den där upphöjda raden punkter på asken med värktabletter.
 
Finns säkert några andra bloggare som har med ett eget bidrag till Skyltsöndag (här min egen kategori!) även fast det är mitt i semesterperioden. :-)
Detta utmärkta och roliga fototema som bloggaren Pumita en gång startade, väldigt fritt och öppet.
Bland Pumitas kommentarer kan du hitta andra som bidrar med egna skyltar.
 
 
Sköt om dig och hoppas du får en bra vecka! :-)
 
 
Erik

Kommentarer:

1 BP:

Hur många böcker har inte mitt förlag gett ut med riktlinjer, rekommendationer med mera hur man kan göra miljön mera tillgänglig för funktionshindrade. Å ditt exempel hade då verkligen inte fått plats.
Här var det verkligen bara tanken som räknades och den var god, men utförandet är ju minst sagt - ja, nästan skrattretande tycker jag.

Svar: Kort sagt, skitdåligt utförande. ;-)
Erik Kling

Kommentera här: