Särfotograferad


Numera kan man ju slösa när man fotograferar, ta en hel serie bilder, jämfört med förr när man bara hade en filmrulle i kameran och varje bild kändes värdefull. Sedan kunde det också dröja innan man fick se resultatet, se hur fotona blev först efter framkallningen. Numera kan man enkelt ta flera foton på samma motiv, för att få några olika att välja bland och man kan kika på dem direkt. Jag vet så klart om detta, men fortfarande brukar jag bara ta något enstaka foto och senare ångra att jag inte tog flera bilder ur olika vinklar vid samma tillfälle. Fortfarande så faller jag ofta in i det där äldre tänkandet om att inte slösa med bilderna, att bara ta någon enstaka bild. Ibland känns det lite irriterande.
Men ibland när det gäller skulpturer och liknande objekt så tar jag ett foto på namnskylten också! Så "slösig" var jag inte förr, när det fanns en filmrulle i kameran, när tekniken var analog. Helt klart så har även mitt fotograferande ändrats en del med den digitala tekniken. :-)
Det blir mitt förslag på vad särfotografera betyder, ett ord Birgitta själv hittat på till temat?
 
 
"Särfotograferad" skulpturskylt vid Rosenbad. Mest taget som en minnesanteckning.
 

Sär-intresse, sär-skild, sär-behandlad .... så varför inte sär-fotograferad undrar Birgitta som håller i fototemat?
Bidrar även med detta foto på själva konstverket. Nu har de ju börjat renovera hela Rosenbad (där konstverket står i hörnet Drottninggatan-Strömgatan). Undrar om de flyttar på konstverket så länge som de rustar upp regeringshuset eller försvinner konsten bara bakom renoveringsplanken?

 
 
Den "hemlösa räven" vid Rosenbad kan du klicka större!
 
  
 
Erik

Kommentarer:

1 Violen på Brandholmen:

Inte visste jag att det finns en hemlös räv vid Rosenbad! Kul att få se den på bild! Det är smart att ta en bild med konstnärens namn när man ändå är i gång och fotar. Då slipper man leta och googla om man vill ha fram det!

2 Monica o Jacob:

Ja nu är till och med rävarna hemlösa i Stockholm haha, skylten var perfekt till temat sär och som du säger förr var man rädd om avtryckaren.

3 Malys Krok:

Javel! Litt av et kunstverk! All grunn til å særfotografere den! -Margit-

4 Meta:

Kul att veta detta har inte sett den säregna räven
Ha en fin Påsk
Önskar Meta

5 Mormor:

Kna nok hende at reven blir flyttet.
Morsom tolkning.
I dag sløser man med "filmen", ikke som før :)Da økonomiserte man og var mer omhyggelig i valgene, tror jeg. Skjønt "sleivknips" ble det vel da også :)
Ha en flott dag :)

6 Stare Ström:

Fast den där hemlöse räven ser påpälsad ut...

Svar: Det måste räven vara, där den sitter alldeles nära Stockholms Ström. Det blåser ofta där och nätterna är ju minst sagt kyliga. :-)
Erik

7 Hanna:

Haha, jag är tvärtom när det gäller att fotografera. När jag kommer hem kan jag gallra bort hälften av alla bilder jag tagit för det är både dubbla och tredubbla uppsättningar. Du vet, "jag tar en till i fall den första blev misslyckad, bara en till, osv..." ;0)

Den där räven var inte allt för vacker, inget konstverk som tilltalar mig. I och för sig är det inte mycket som tilltalar mig inne på Rosenbad heller, så räven kan stå kvar där :0P

8 anki-itte:

Kommer ihåg bilden av räven, gillade den. Det är bra att ta många bilder, men så jobbigt sedan att välja vilka jag vill behålla.

9 Pumita:

Himla smart, Erik! Jag tar faktiskt också kort på skyltar vid olika sevärdheter för man kan inte lägga allt på minnet och efter resan blandar man ihop hejvilt... iaf jag. :) Perfekt tolkning!

10 Anita - Malta:

Smart att ta bilder som minnes anteckningar. Lätt att glömma och blanda ihop annarn.Den Hemlösa Räven" har jag aldrig sett ! Ja, man kan undra vad som händer med det konstverket när de börjar riva. Jag tycker faktisk den är söt och skulle gärna fota och se den i verkligheten. Funderar på det där ibland som du nämner hur det var förr. Begränsat antal bilder i kameran och inte slösa. Nu kommer jag ofta hem med alldeles för många bilder istället och det tar en himla massa onödig tid att sortera. Men visst är det kul och mycket bättre nu när man slipper gå iväg och lämna in sin "rulle" och vänta en vecka innan man ser resultatet. Glad Påsk önskar jag dig från Malta :-)

11 Pysselfarmor:

Ja den sär-skilda räven är vacker....och jag är en sådan sär-skilt typ som kan "smälla av" minst 30 bilder på samma motiv..ja till och med fler ibland. Far som en ekorre hit och dit upp och ned....gissa om min sambo går en bit före ;-))

Ha en särskilt skön påsk!

12 Rantamor:

Jag kommer också ihåg den tiden vi hade filmrullar och jag alltid tog två eller tre lika foton för att jag inte visste om dom blev bra...
sen beställde jag alltid extra kopior och satt med sex stycken likadana foton....
vilket slöseri.
Idag är det verkligen helt otroligt suveränt att fota...

Tjingelingen och trevlig Påsk.

13 Anni:

Tänkte just "säga" att den räven vet jag var den är, men så kom ju ditt foto på statyn också. Visst är det skönt att kunna ta många bilder nuförtiden!
Jag gör precis som du, fotograferar infoskylten till konstverk. I fredags hann jag ta mig igenom Vårsalongen på dryga timmen, hann i stort sett bara reflektera över vilka alster som tilltalade mig direkt, fotade av dem OCH informationen, för att sedan ha en möjlighet att i lugn och ro studera verken hemma på datorn. Lite trist, men jag är så glad att jag alls hann dit!

Klurig och klok tolkning!

14 Eva Trillian:

Din tolkning känns ju som om den faktiskt ger hitte-på-ordet lite substans och mening! Bra tolkat!

15 I hagen ved skauen:

Fin tolkning på et litt rart ord:)
Greit å ta bilde av navneskiltet også innimellom og arti hjemløs rev.
Jeg er også motsatt av deg. Tar drøssevis av bilder og sletter myyye.
Takk for hyggelig kommentar på min blogg.
God påske!

16 llhertz:

Vilken bra tolkning du kom upp med! Den köper jag direkt eftersom jag också särfotograferar allsköns infoskyltar :)
Intressant psykologi det där hur mycket eller hur lite och vad olika personer väljer som motiv. Jag hör till dem som snarare tar många bilder och som inte hinner sortera. Dagen när jag drunknar i datummappar närmar sig med stormsteg ;)

17 Kerstins foto:

Den där räven har jag sett, undrar om jag inte har en bild av den också nånstans bland alla mappar? Nåväl, jag gillar verkligen din tolkning av ett ickeexisterande ord. Jag har helt kommit ifrån tänket om att vara "snål" med bilderna när jag fotar. Kameran är konstant satt på seriebildstagning så när det är nåt objekt som rör sig så smattrar det i kameran, för bland alla de bilder som blir så kan den perfekta bilden sitta. Så skulle jag aldrig gjort med en riktig filmrulle. :)
Ha en fin skärtorsdag.

18 Anemonen:

Ja men det var ett alldeles utmärkt val till veckans påhittade ord. Inte det lättaste. Jo du är inte ensam om detta tänk. Jag är också snål med att ta bilder. Jag minns hur mycket det kostade att framkalla film och lönen var inte stor. Det sitter i fortfarande även hos mig. Dags för oss att tänka om :D

Kommentera här: