Minnesskylt


Hade tänkt att bjuda på denna skylt redan förra helgen, men då blev det ingen skylt. Men nu är det dags för ett bidrag till "Skyltsöndag" igen, en rolig idé som Pumita satte igång för ett tag sedan. Brukar titta på "Veckans brott" med programledaren Camilla Kvartoft och kriminologiprofessorn Leif G.W. Persson som visas på tisdagarna. Finns att se på SVT Play, med tanke på datumet handlade det mycket om Palmemordet förra veckan, nu 27 år sedan mordet skedde på öppen gata en fredagskväll. Onekligen ett mord som förändrade mycket.
Det händer att jag själv passerar förbi platsen på Sveavägen och där blir man påmind om händelsen om man kikar ner på trottoaren.
Tv-serien "En pilgrims död" visade upp en fiktiv men trovärdig berättelse om hur Palmemordet kan ha gått till, som bygger på några av Leif G.W. Perssons kriminalromaner. Kanske såg du den också?

 
 
 
Minnesskylt på ett brott som nog aldrig kommer att bli löst nu efter så lång tid. Fast om man tror att det var Christer Pettersson som sköt Olof Palme så är ju brottet delvis löst, även om han senare friades från tingsrättens beslut om "skyldig till mord". (Jag tillhör själv de som inte tror att det var C.P. som utförde brottet.)
Blev lite mer tyngd och allvar i veckans "Skyltsöndag" än vanligt, men tycker den passar och kan få vara med. Pumita har själv skrivit att hon inte håller i något fototema, utan allt är mycket frivilligt.
Du kan läsa lite mer här om du vill! Vi är ett gäng som brukar komma med skyltbidrag. :-)
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Pumita:

Ja, det känns som att det finns "en före och efter". Du visar en skylt som verkligen berör. Tack!

2 Stare Ström:

Tänk så många det finns som minns exakt vad de gjorde när de nåddes av nyheten! Det gjorde nog ett djupt intryck på oss alla. Det var första gången som vår svenska trygghet fick sig en rejäl törn.

3 Inger Maryissa:

Jag är också mycket tveksam om att det var C.P. som sköt Olof Palme
tror att det var något annat,......men troligtvis kommer vi aldrig få veta vad som egentligen hände...
Och allt är så konstigt skött från början...

4 Benita:

Jag tror inte heller att det kommer att bli löst.

5 Della / Var Dag ett Äventyr:

Nej någon lösning blir det nog inte.

6 Jah Hollis:

Ja, den skylten har jag varit och tittat på någon gång. Jag tror det var CP som gjorde det och tror inte på några konspirationer. Men det är lite det samma som med mordet på JFK, man vill gärna inte att en så stor politiker ska falla offer för en simpel mördare som Lee Harvey Oswald. Men så var det nog, tror jag.

7 llhertz:

En skylt som berör hela vårt samhälle.
Har också tittat på Veckans brott lite till och från. Plus läst Leif GW och håller med honom, inte var det CP och fallet blir löst.
Men spekulationen är fri och intresset för Palme nu, med filmer, tv och böcker, betyder att vi lär oss en massa om vårt samhälle.

8 Hanna:

Ja det är en händelse som man kommer minnas för evigt. Jag var bara 11 år när det hände, men minns så väl mina föräldrars reaktion när de öppnade tidningen på lördagsmorgonen. Jag tror som du att CP var oskyldig, det är något mysko med allihop. Röd som jag är ut i fingerspetsarna, undrar jag hur Sverige hade sett ut i dag om Palme hade fått leva. Jag tippar på att det hade varit ett mycket varmare samhällsklimat.

9 Fia:

Ja, det där är verkligen en skylt som berör och väcker tankar. Jag tror inte att fallet kommer att bli löst efter så lång tid, men jag tror heller inte på olika konspirationsteorier.

10 Susanne:

Jodå, jag såg "En pilgrims död" på svtplay för inte så länge sedan, eftersom jag missade den när den gick på tv. Intressanta spekulationer som jag ärligt talat inte vet vad jag ska tro om. I filmen låter det ju väldigt trovärdigt, men å andra sidan var ju Lisbeth Palme väldigt övertygad om att det var Christer Pettersson.

Den 28 februari 1986 bodde jag i Botkyrka och vakade hela natten efter att ha hört nyheten på radion på kvällen. Dagen efter var jag iväg in till Sveavägen och tittade på havet av rosor. Begravningsdagen minns jag också mycket väl och har en del gamla bilder på begravningståget.

Svar: Fast Lisbeth Palme blev visad C. Pettersson på ett sätt av polisen som gjorde det lätt för Lisbeth att välja just honom. En pilgrims död är ju långt från någon absolut sanning, men nog visar den på intressanta alternativ. Var själv uppe vid korsningen Sveavägen-Kungsgatan när den tysta minuten hölls. Mäktigt när den bullriga staden blev väldigt tyst mitt i vardagstrafiken.
Erik

Kommentera här: