Sött


Dags igen för en triss. Veckans fototriss har temat sött, vilket onekligen öppnar upp för olika tolkningar! Beroende på hur man ser på saken så finns det en hel del sött! :-)
 

Sötheten kan onekligen variera en del, beroende på mängden kakaosmör i den färdiga produkten. Produkterna varierar mycket de också, men det kommer mer och mer "rena produkter" ute i butikerna och så klart även i speciella små affärer och bodar. Nu förstår säkert en del redan vad det är för produkt jag menar, men bilderna gör det hela tydligare! Så dags för fototrissen. :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna är från en intressant och lärorik chokladprovning tidigare i veckan. Min syn på choklad har helt klart ändrats en del!
 
En liten förklaring till bilderna.
Första fotot visar två hela kakaofrukter som kommer från Tobago och i träskålen finns några kakaobönor. Den ljusare frukten är alldeles färsk och obehandlad, hängde på kakaoträdet förra veckan! Han som höll i provningen har egen odling på Tobago, spännande att se en färsk frukt!
 
Olika typer av choklad på fatet på andra bilden. Det finns mycket som påverkar smaken på chokladen, som kakaons odlingsplats och rostningen av kakaobönorna och naturligtvis halten kakao i chokladen. Den vita chokladen är den sötaste på fatet och helt gjord av kakaosmör, här förklaras lite mer kring kakao om du är intresserad!
 
På tredje fotot syns ett litet paket med tio små chokladbitar från olika producenter som bryr sig extra mycket om choklad. En del choklad passar utmärkt i matlagning. Att en del fungerar utmärkt tillsammans med något gott vin har jag redan förstått. Det finns mycket mer att lära om choklad, det kom tydligt fram under provningen. Under chokladprovningen drack alla bara vatten. Jag har fått lära mig att man ska låta chokladbiten smälta i munnen och inte glupskt bita och tugga på den. Suger du på chokladbiten kommer smakerna fram så mycket bättre, berättade han som höll i provningen. Det gäller ju att njuta länge av det som är sött!
 
 
 
 
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Hanna:

Choklad är en av mina stora laster, kan äta hur mycket som helst... tyvärr. Spännande med chokladprovning, inget jag gjort, men kanske borde göra. Det där med att njuta länge av chokladen är lättare sagt än gjort, speciellt när den är så god!

2 Violen på Brandholmen:

Jag älskar choklad, det är så gott! En chokladprovning kan vara en riktig aha-upplevelse, har varit på några stycken Ordnade en chokladprovning tillsammans med barnbarnet när han var runt 7 år. Gissa om han njöt. han är också cholkadälskare.

3 Britten :

Va gott och roligt med chokladprovning :)

4 Gunvor:

Kul triss! Jag har faktiskt varit på en kakaoplantage när vi var på Tobago. Det var jätteintressant.

5 Anna :

Åh men du visst är det berikande att få ta del av historia och lärdomar om hur man framställer den så trevliga kakaon. Ja har oxå varit på provning nyligen o fått mig detta till livs. Dessutom tycker jag frukterna är så fina och dekorativa. Jag skulle gärna ha en kakaoböna här hemma. Mums på finchoklad..när man väl låtit sig smaka av mörk choklad vill man inte ha nåt annat..:)

6 Ingegerd:

Jag blev riktigt sugen att själv gå på chokladprovning efter att ha läst och sett dina bilder. Sött

7 Monica o Jacob:

Vi har presentkort på Live it man kanske skulle ta en chokladprovning, blev riktigt sugen efter din triss;-)

8 Anki-itte:

Det här var en intressant triss. Har aldrig varit på choklad provning.

9 Stare Ström:

Bra triss på något som är riktigt gott och sött!

10 Ingalill:

Så fint trissat :)

11 Mias Mix:

Älskar choklad och din triss är underbar! Ja choklad är en hel vetenskap, väldigt intressant. Och gott!

12 Pysselfarmor:

Kan det vara så att du varit i butiken i närheten av Mariatorget...är det kanske korsningen Timmermansgatan/S:t Paulsgatan. :-))

Mörk choklad har jag så svårt för. Tycker inte alls det är gott....men ljus är okey. Jooo jag vet att det sägs att mörk är nyttigare, men vad hjälper det när jag nästan "får upp" om jag smakar på det.

13 BP:

Vilken toppen fotoserie och kul information till! Bra! Å om jag skulle gilla choklad så skulle jag t o m testa;-)

14 Cecilia Artista:

Det ser lockande gott ut på dina bilder!
Jag skulle gärna vilja delta på en chokladprovning. Förstår att du hade en givande stund!
Fin triss med söt smak!

15 Linnéa:

Spännande. Det skulle jag vilja prova också. Kan tänka mig en massa härliga smaker men också beska, de som passar i matlagning. Kul att du delade med dig.

Hörs!

16 Axart:

Både lärorik och fin triss.

AX

17 Anita - Malta:

Chockladprovning låter intressant. Själv provar jag choklad nästan varje dag ;-) Fina bilder och intressant text! Trodde jag visste det mesta om choklad men det finns visst mycket kvar att lära även inom det här området. Hade ingen aning om att vit choklad bara består av kakaosmör ! Lite läbbigt. Jag fortsätter att hålla mig till den mörka ;-)

18 Carita Liljendahl:

Här fanns en liten tanke bakom och det är fint att du sätter in länkar för dem som vill läsa mer. Fint triss!

19 Eva Trillian:

Trevligt med en kunskapsinjektion i en triss. Speciellt om något så gott som kakao! ... för att inte tala om slutresultatet choklad!

20 Ingrid:

Så läckra bilder och fin information om chokladprovningen och vad du fått lära dig där.

21 Marit Johansson:

Det här var intressant läsning och intressanta bilder. Spännande information. Ja nog märker man skillnad choklad och choklad, att vissa producenter bryr sig mer om produkten. Dottern fick en sån där adventskalender med en chokladbit i varje lucka, blä säger jag.. inte ens dottern ville äta det och hon är inte kräsen när det gäller godis...
Mina smurfbilder är tagna i en butik, har tyvärr ingen samling själv!

22 juanna:

Du tar det verkligen från grunden!!

23 Elisabeth:

Fin triss! =)

24 Anita A:

Choklad finns i ett otal varianter och det skulle vara intressant med en chokladprovning. Trevligt och kunnigt skrivet, lite av "från ax till limpa" om uttrycket tillåts.

25 SigridfraEnget:

Lärorik triss! Om jag sett frukten tror jag inte att jag gissat vad det är.

26 Elisabeth:

Svar: Ja se där! Då har man lärt sig nåt nytt =) Jag har hört att kända chokladtillverkare här i Sverige får tillbaka utgången choklad och som de sedan smält ner och blandat ut med ny choklad och sedan gjort ny choklad av.. Det var i samband som de började skriva att nästan alla choklad kan innehålla spår av olika nötter.. Att en person hade fått allergianfall, som inte tål nötter. Hur sant det är, det vet jag inte =/

Hoppas du får ett bra slut på veckan =)

Kommentera här: