Affären har tyvärr stängt.


Nu har Susanne valt "avklätt" som fönstertema och då kanske dessa nakna skyltfönster kan få vara med? Dessa fönster, som rubriken syftar på, återfinns i det samhälle som ligger nära vårt sommarställe. Inne i samhället finns en hel del vackra och äldre hus kvar, flera längs huvudgatan ner mot järnvägsstation eller upp från stationen, beroende på hur man nu upplever riktningen på gatan genom samhället. Några av husen har fått detta "nya" utseende, när butiken har stängt för gott eller flyttat. Huset är inget affärshus längre, så huvudsyftet har på sätt och vis gått förlorat, men själva huset ser ut att må riktigt gott.

 
Flera affärslokaler längs huvudgatan ner mot järnvägsstation ser ut så här med tomt gapande, avklädda skyltfönster.


Har nu under senare år sett hur tätorten tyvärr blivit av med några av sina butiker. Affärsverksamheter läggs ner eller kanske flyttar till nya, attraktivare platser. En del flyttar till och med in på nätet och upphör som fysisk adress.
Orten är fortfarande levande och har som många andra lite mindre orter kunnat erbjuda både ett varierat utbud av tjänster och olika butiker med mycket skiftande innehåll. Det har alltid varit roligt att besöka orten och titta runt i de olika affärerna längs de två huvudgatorna i samhället. Jag har hittat lite ovanliga och smått udda prylar ganska ofta. Faktiskt en del av charmen vid dessa besök och en köpefika är heller aldrig fel när man är där.
Nu börjar det tyvärr gapa tomt i flera skyltfönster och det är tveksamt om några nya affärer flyttar in i de tömda lokalerna. Vilket tyvärr ger det trista resultatet att det inte är lika roligt att besöka tätorten. Fortfarande finns där en bra mataffär att handla i (för några år sedan fanns det flera olika matbutiker i centrum). Men andra prylar, annat än mat man kan tänkas behöva är ibland lite knepiga att hitta.
Men jag hoppas de vackra trähusen får stå kvar och kanske kommer det några nya butiker som öppnar nya verksamheter i dessa fina affärslokaler.

Man kan ju alltid hoppas eller hur?
 
 
  
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Susanne:

Jo, urbanisering är något som sker i hela världen och har väl pågått i många herrans år. Vi vill ha nära till allt men kan inte befolka överallt och en del områden drar mer än andra. T.o.m. här i Skåne märks det tydligt. Småorterna minskar sin befolkning och de större städerna ökar. Ungdomarna väljer skolor i de populära, större orterna och på de mindre får skolorna stänga. Vi har en i vår kommun just nu som efter 150 år tvingas lägga ner.

2 Anita - Malta:

Ja, utvecklingen går framåt men ibland kan det bli lite fel. Synd när många företag och butiker slår igen speciellt i små samhällen. "Ditt" fina hus med sina tomma fönster passar ju helt perfekt till temat. ..och visst hoppas vi nog alla att de gamla husen får stå kvar med hopp om att de inte bara förfaller. Än så länge är tack o lov matbutikerna kvar men nu kan man ju sitta hemma framför datorn och beställa vad man vill ha och få allt hem till dörren. Inget som jag nyttjar, ännu ;-) Vad jag la märke till när jag var i Stockholm nyligen var att man nästan är ovanlig om man handlar något med kontanter. Verkar till 90 % vara så att det är kort som gäller. Det kontantlösa samhället verkar vara på väg... På gott o ont kanske. Ha en skön fortsatt sommarvecka önskar jag dig från Malta!!

3 Jah Hollis:

Ja, den avkläddheten drabbar nog många lokaler som var tänkta att användas till något nyttigt. Finns tyvärr en och annan även i mina omgivningar i Malmö. Det kan bidra till en bild av förfall. Men din bild är bra till temat.

4 BP:

Vilken fantatiskt vacker byggnad. Tycker det är otroligt trist med att allt "gediget" och charmigt får ge vika för alla dessa förbannade köpcentra med Lindex, H&M, ICA och Citygross. Så otroligt trist, inte ett dugg charmigt. Totalt opersonligt dessutom.
Blir lite nyfiken var byggnaden står. Hoppas verkligen att den inte rivs och blir ved. Det vore mord i mina ögon!

5 Jah Hollis:

Det var ju en hemsk historia det där med hotellfönstret i Malmö. Mitt fönster kan tack och lov inte gå upp av misstag. Det går att spärra i flera steg och vill man öppna det helt (eller vända på det för att putsa utsidan) så måste man lossa spärren.

6 Hanna:

Ja glesbygden monteras sakta men säkert ned, det är inte klokt, alla kan ju inte bo i Stockholm. Hörde på lokalradion i dag att det är bostadsbrist i Lindesberg och Askersund, men alla nya byggregler gör det omöjligt att bygga. Politikerna är oroliga att folket lämnar småstaden trots att de egentligen inte vill. Detta är verkligen något som regeringen borde lägga mer krut på. Fina bild, förresten :0)

7 B i r g i t t a:

Roligt att de ser så välmående ut och får omsorg - de vackra husen. Hoppas de snart fylls med liv och rörelse.
Ps jag misstänker att vägen lutar mer än du visar ;)

Kommentera här: