Skånskt

 
 
Skånskt fönster som sitter på tornet Kärnan i Hälsingborg!


Den här veckan har Susanne valt lokal färg på sitt tvåhundraförsta fönstertema.
Susanne vill se ett skånskt fönster. Inte helt enkelt när jag själv befinner mig ganska långt ifrån vår södra landsända och har lite svårt finna ett passande skånskt fönster. Letar efter lämpliga fönster i arkivet... finns inte så många där heller. Susanne tipsar bland annat om den skånska flaggan som är röd och gul, hm kan det vara en lösning? Knepigt fönstertema, precis som en del frågor i Melodikrysset. Lyssnar och löser krysset samtidigt som jag pysslar lite med veckans fönster. Melodikrysset började med att den skånske artisten Östen Warnebring sjöng en melodi, lite lustigt sammanträffande med tanke på fönstertemat! :-)
 
Väljer till slut ett fönster från "Pärlan vid sundet". Fann en äldre journalfilm och ser att de förr hade spårvagnar även i Hälsingborg! Precis som i Stockholm försvann spårvagnstrafiken i Hälsingborg i samband med högertrafikomläggningen år 1967, liknande öden drabbade även Malmö, fast där byttes den sista spårvagnslinjen ut mot buss först -73. Synd att spårvagnarna försvann från flera svenska städer som Gävle och Jönköping redan på 50-talet! Trevligt att både Norrköping och Göteborg valt att behålla sina spårvagnar!
 
Kanske ett lite udda fönster, men Kärnan tillhör tillsammans med Terrasstrapporna ett populärt turistmål i Hälsingborg. 

 
Lite trappor upp till Terrassen i Hälsingborg, där utsikten är fin ut över staden.
 
Där ligger också tornet Kärnan där fönstret i början av inlägget återfinns. Det är bara tornet kvar av det medeltida Hälsingborgs slott.
 
 
Hela Kärnan med sina tornfönster.
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Kicki:

Ett igenmurat skånskt fönster!
Tänkte först att bild nummer två är helt fanstastisk...såg bild nummer tre och vet inte nu vilken jag tycker bäst om! Båda!

2 Klimakteriehäxan:

Det var väl en perfekt lösning av "uppgiften" Susanne gett oss!

3 larans:

Kärnans fönster är ju verkligen skånska där de blickar ut över Öresund mot Danmark, som ju tidigare hörde till Skåne...eller hur det nu var.
Till en gammal spårvagnskramare, som du verkar vara, kan jag komma med glädjande besked. Helsingborg, Lund och Malmö planerar för fullt för att införa spårvagnar igen!

Svar: Tycker det är trevligt om spårvagnarna kommer tillbaka i stadsbilden, tack för informationen.
Erik

4 Mia:

Perfekt! Detta har jag missat irl, men chansen kanske återkommer, hoppas jag...

5 Pumita:

Häftiga bilder, Erik! En till plats att besöka... hur ska jag hinna med? ;)

Läste att Larans har gett dig titeln spårvagnskramare, haha. Det vill jag också vara... eller är! :)

6 Susanne:

Kärnan i Helsingborg är helt klart ett sevärt turistmål.

Trodde först att Östen sjöng "15 minuter från Eslöv" i Melodikrysset, men så var det ju inte. :)

Svar: Hi hi, vitsigt kring Östen. :-)
Erik

7 Hanna:

Kärnan är pampig där den blickar ut från sin höjd över Öresund, inget dåligt skånskt fönster du hittade till slut. Förresten, visste du att det finns trådbussar i Landskrona? Inte riktigt lika kul som spårvagnar, men nästan ;0)

Svar: Hade ingen aning om att Landskrona har trådbussar! Miljövänligt och visst påminner de bussarna om spårvagnar, fast utan räls. Intressant att få veta, tack.
Erik

8 Linnéa:

Vet du jag tycker du har fixat detta tema på ett mycket roligt och underhållade sätt, texten, sen dina bilder. Kanonbra att du fick ihop, vi är tack o lov flera som tyckte det var knepigt o för lokalt. Vet "Piraten" Kivik! blandande ihop vi for ju runt där! Känner att det kanske är dags att hoppa några teman!
Kul att se dig denna afton!

Svar: Visst var det trevligt och kul. :-)
Erik

Kommentera här: