Stadsmiljöer.


Det händer onekligen att jag tar foton på stadsmiljön i Stockholm. Det har blivit en del foton under åren.
Så dök stadsmiljö upp som Tisdagstema och jag känner att det kan blir svårt med bara ett foto. :-)
Du kanske kan stå ut med några olika foton?
Du hittar också några olika länkar mellan bilderna. Helt upp till dig om du är intresserad i äldre stadsplaner eller inte, men jag tipsar om några hur som helst. Jag finner själv visst nöje i att läsa om turerna.

"Stockholm riskerar en död stadskärna" skriver DN i en artikel idag, ganska intressant. Det handlar om den "fluffiga lagen" kring riksintresset. Omkring 30 procent av Sveriges yta täcks av riksintressen. Många förändringar i Stockholm hindras, eftersom dessa förändringar i stadsmiljön berör riksintresset. Hela Stockholms innerstad är riksintressant! Länstyrelsen kan stoppa byggplaner bara för att det stör riksintresset, de behöver inte ens motivera beslutet, som att det tänkte huset blir för högt och på så sätt stör stadens ganska låga silhuett.

Stadsmiljö var det!Centrala Stockholm, vid Sergels torg.De fem höghusen vid Hötorget.
Man kan ju undra om husen blivit stoppade om de byggts först nu istället för på 60-talet?


Lite om de olika byggplanerna kring Citysaneringen som förändrade de gamla Klarakvarteren.

En av alla stadsplaner, City 62 kan du läsa lite mer om här.

Det fanns planer på mer förändringar i Stockholm då på 60-talet, kolla "City 67" om fortsatt citysanering.

Tar mig från city till en annan stadsmiljö, stadsdelen Södermalm.Hornsgatan österut, mot Slussen. Enda gatan som har dubbdäcksförbud i Stockholm.Södermalmstorg vid Slussen en solig dag. Stora förändringar är på gång!

här presenteras Slussen av Stockholm stad. Lite om förändringarna med "nya Slussen".

Tar mig in mot city igen via Gamla stan. Det fanns under sent 1800-tal en del planer på att riva delar av Gamla stan och bygga nytt. Då var många hus i stadsdelen i mycket dåligt skick. Tur att inte de rivningsplanerna genomfördes! Istället började man sanera en del hus vid Skeppsbron och sedan spreds denna renoveringsiver över hela Gamla stan under början av 1900-talet. Tror de flesta turister som besöker Stockholm uppskattar Gamla stan mycket. Vad tycker du?Fotot är från Västerlånggatan, taget i somras.

Hoppas våren fortsätter tåga in i Stockholm. Då kanske det blir så här fint i Kungsträdgården igen om ungefär en månad. De japanska körsbärsträden blommade i april i fjol. Få se när de blommar denna vår?


Man kan ju längta, foton tagna april 2011. (Klicka bilderna större!)

Lite olika stadsmiljöer från Stockholm.

Nu kan det räcka med bilder denna gång.


Fler bidrag på stadsmiljö finns här

Erik

Kommentarer:

1 Vita Stunder:

Härliga bilder från Stockholm som får mig att längta till vår och sommar!Ha en fin dag!

2 Gunvor:

Tack för kommentaren hos mej! Tyckte det var ett lyckat tema i dag när jag nyss varit i staden. Annars hade det inte blivit någon färsk bild, för jag har ju några mil till närmsta stad. Tycker Sthlm är en vacker stad. Särskilt på sommaren.

Skraporna var läckra tycker jag. Ska försöka få uppleva blomningen i Kungsträdgården nån gång.

Ha en fin fortsättning på Tisdagen.

3 Della:

Föredrar helt klart stilen på husen på Södermalm och Gamla stan framför de där höga husen.

4 Stare Ström/Kråkvinklar:

Sett så här på distans, blir jag lite konfunderad. Riksintresse? Det måste väl vara viktigare med en miljö som fungerar för de som bor där?

5 Benita:

Fina bilder från Stockholm. Det är ganska många år sedan jag besökt staden. Sist jag var dit åkte vi limousintaxi från Arlanda in till city.

Har aldrig sett en skylt som förbjuder dubbdäck förut.

6 Lasseivomma:

Snygga och inbjudande Stockholmsbilder.

Ska se vad jag har i arkivet, för några nya stadsbilder finns inte, nu är det bara skog för mig.

7 Gärdsmygen:

Gillar Stockholm!1

8 ElinsPhoto:

Härligt med bilder från huvudstaden, älskar Gamla stan, så vackert!!!

9 Anitas Blogg - Malta:

Står jag ut med många foton från min forna hemstad ?? Jag frossar i dina fina bilder ;-) Gamla stan och Södermalm är stadsdelar jag gillar mest. Stockholmslängtan ? Ja!! I April reser jag "hem" och det lär bli många bilder och besök till platser jag inte varit på länge :-) Nu ska jag läsa din DN artikel och kika på övriga länkar. Kul att du lägger in sånt också. Ska bli intressant att se vad de planerar göra med Slussen... :-)

10 Erika:

Dom få gånger jag hör Hötorget undrar jag om det en gång legat en hoper hö på detta torg. Många gånger döps olika platser till vad det en gång har varit innan en ny bebyggelser tog vid. Min första lgh där den låg kallades för kalvhagen, inget som användes i adressen, men en gång var det en hage för småkalvar där huset stod.Stockholm förknippar jag med människor och återigen människor, hela tiden i rörelser, minns när jag och en till var på Cat Stevens konsert, milde tid vad människor hela tiden fram och tillbaka....är man van så märker man det säkert inte men jag skulle flippa totalt där under en vecka. Fina bilder som visar vad vi är på väg mot, nämligen vår-sommar.Vink

11 Pysselfarmor:

Tänkte som så att du visar säkert många stadsmiljöer på detta utmärkta sätt.Ville visa att man kan njuta av natur o djur även i en storstad - det är bara att ta tillfället i akt

;-)

12 Klimakteriehäxan:

Håller helt med dig: i Stockholm kan man hitta det mesta! Visst är det härligt?

13 essay:

I would visit this city with pleasure if I have such opportunity.

14 Leena:

Fina bilder från Stockholm även om jag som lantis föredrar den från Gamla stan mest. Men i en stad kan man se allt möjligt, det är ju det roliga!

15 anemonen:

Alltid lika trevligt när jag känner igen vyerna. Vi har allt en vacker huvudstad även om Göteborg är min favoritstad, och skåne mitt favoritlandskap. Ha en fin kväll

16 Erik Semlan:

Roligt att mina Stockholmsbilder uppskattas.

Tack för kommentarerna. :-)

Kommentera här: