Akademiskt.

 
 
Här några akademiska fönster i gamla Kårhuset på Holländargatan i Stockholm.
 
Susanne har valt akademiskt som fönstertema denna vecka, när OS precis startat i London med en pampig invigning. Jag satt och tittade på sändingen tillsammans med över en miljard människor på jorden! Vem vet, kanske blir det ett sportigt fönster nästa vecka? Igår var det Sjusovardagen och den dagen har enligt den gamla Bondepraktikan viss betydelse för hur de kommande sju veckorna kommer att bli vädermässigt, så regnar det den 27 juli på Sjusovardagen så blir det regn i sju veckor framöver. Här var det ganska fint väder igår, om man nu vågar lita på vad som står skrivet i den gamla Bondepraktikan.
 
Men nu till veckans fönster!
Det du ser här ovan är en del av fönstren på det större hus som var Stockholmsuniversitetets kårhus under bland annat 60-talet. Adressen är Holländargatan 32 och det blev en rikskänd adress under några dagar i maj 1968. Då skedde Kårhusockupationen. Just under 1968 så hände mycket bland studenterna i olika länder. Nere i Paris skedde samma år 1968 den berömda Majrevolten.
 
Gammal annons från kring nyåret 1980.
 
Samma lokaler användes även flitigt som konsertlokal under del av 70- och 80-talet, då kallades lokalen för Glädjehuset, jag var själv där vid flera olika tillfällen på och lyssnade på så olika musikstilar som Klaus Schultze (syntmusik) och Steve Gibbons Band (brittisk pubrock).
 
 
Så som matsalen såg ut 1948, klicka bilden större! (Foto: L. af Petersens)
 
 
Det var i denna matsal i Kårhuset som konserterna hölls, fast då såg det lite annorlunda ut på sent 70-tal.
 
Numera tillhör lokalerna Handelshögskolan och är märkbart slitna och nedgångna, verkar mest ha fallit i samma typ av historisk glömska som så många andra olika adresser i vår huvudstad.
Kanske vill du höra lite från år 1968? Det finns en utmärkt sida med lite ljudklipp från Kårhusockupationen, den hittar du här på SR:s Minnen.
 
 
Del av gamla Kårhuset/Glädjehuset på Holländargatan.
 
 
Andra akademiska fönster hittar du här
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Stare Ström/Kråkvinklar:

Kul att bli påmind om tider som flytt! Även om det nu inte var sååå länge sedan kårhusockupationen skedde.

2 Hanna:

Kul med lite historia bakom ditt bidrag. Fin gammal byggnad som borde användas mer flitigt och rustas upp. I Örebro är campus relativt nytt och alla husen i modern tråkig arkitektur.

3 Bosse:

Klaus Schultze – visst var jag med den gången?

Svar: Så var det Bosse! Vi besökte Glädjehuset vid samma konserttillfälle, kan det ha varit -79? Schultze var där med en annan klaviaturspelare (det kan ha varit Arthur Brown som var med) och Klaus hade bland annat en Fairlight (med skärm) på scenen om jag inte minns fel. Du kanske minns mer från konserttillfället?
Erik

4 Tony:

Bra inlägg!

5 larans:

Intressant att du valde stockholmsvarianten på Susannes val av AF-borgen i Lund i hennes fönsterbild. Det du beskriver, i ditt som vanliga informativa inlägg, från den tiden vid -68 har jag ju själv upplevt där på Akademiska Föreningen. Protesterna, konserterna, festerna...inte alls så länge sen känns det ibland.

Svar: Kan tänka mig att det var mycket aktiviteter i AF-borgen då, våren -68. Lund ligger ju betydligt närmare både Tyskland och Paris, där det hände en hel del! Själv är jag lite för ung för just denna protestvåg.
Erik

6 Susanne:

Som vanligt ett mycket intressant inlägg med all historisk fakta om bilderna. Undrar om dagens studenter har denna historia klar för sig.

Svar: Den här typen av nutidshistoria tror jag inte så många tänker på. De har väl fullt upp med sina egna studier! :-)
Erik

7 Pumita:

Jag uppskattar dina fönsterbidrag för att du lägger ner mycket tid att berätta om bakgrund och sammanhang. Jag får alltid lära mig något nytt. Tack!

8 llhertz:

Stora fina ljusinsläpp i den vackra fasaden!
Ett mycket läsvärt inlägg som alltid, du skämmer bort oss ;)

9 Leena:

Kul information utöver fönsterbilderna! Hade glömt detta med sjusovardagen, fast jag sov nog inte så jättelänge så jag blev ingen sjusovare och vädret var rätt hyfsat. Det kom bara en rejäl skur över det dukade bordet hos våra vänner. Vi räddade det som gick att rädda och snart var skuren över. Efter sommarens väder är till och med det bättre än kontinuerligt regn.

10 Karin:

Så härligt med all historia kopplad till din fönsterbild!

11 sven:

stora fina fönster. kul med historia till fotona också.

Kommentera här: