Stenar.



Några funna strandfynd, ganska lena stenar.

Har du slängt smörgås någon gång? En ganska rolig lek om du är vid en strand där det finns lite olika stenar på stranden, det kan inte bara vara mjuk sandstrand.
Att först leta efter platta och runda stenar på stranden och sedan kasta dem ut över vattnet. Det får inte blåsa för mycket, helst inga vågor på vattenytan. Stå där och tävla i att få stenarna att studsa på ytan. Det har jag gjort med mina barn, många gånger när de var yngre. Det var min far som tävlade med mig när jag var barn. Det är väl en sådan sak som pappor lär sina barn?
Se hur många gånger stenen studsar på ytan innan den sjunker till botten. Är stenen både platt och rund kan den studsa flera gånger, ganska många gånger. Tävla med någon och bli lycklig när stenen studsar hela åtta gånger. Kanske blir det vinstkastet? Ofta blir det bara två, tre eller kanske fyra studsar. En del stenar vill inte studsa alls, bara plopp och direkt ner under ytan. Det gäller att gå ner på huk och slänga ganska plant med vattenytan, då kan det studsa riktigt bra.
En ganska rolig lek, en stund i alla fall.
Här har du en länk till Illustrerad Vetenskap och "hur kastar man smörgås?"

Det händer att man vill spara några mjuka och lena stenar. Leta stenar på stranden kan vara skön avkoppling. Antar att de flesta har gjort det någon gång? Kanske bara ha den lena stenen i fickan och känna på den ibland. Ibland får några mjuka stenar följa med hem.

Så gick mina tankar nu när onsdagstemat är "rund lek". :-)



Här finns andra tolkningar

Erik

Kommentarer:

1 Ninnie:

Jag surfade runt bland tisdagstemats medverkande, men hamnade på ordlös onsdag här hos dej. Fastnade för din bild, jag är en stensamlare...plockar alltid med mig stenar eller andra strandfynd från när o fjärran! Och det där att kasta smörgås; det har jag aldrig lyckats med! Kan det bero på att jag inte lärde mig som barn? För som du säger är det väl något som killar/pojkar gör, mer än flickor!?!

Min man kan inte låta bli att kasta "macka", om det finns sten och vatten och självklart har han lärt våra söner denna lek/konst också!

2 llhertz:

Snygg tolkning!

Kasta smörgås har alla mina ungar gjort, både tjejen och killarna.

Nu kör vi med en liten rund boll som ska ska studsa mellan oss när vi simmar på djupt vatten i stor ring. Jag är sämst på kast, det är en moders rättighet ;)

3 Fia:

Det är jätteroligt att kasta macka, men jag kan få dåligt samvete när jag har kastat ut en sten som äntligen har hamnat på land!! Vet att det är löjligt att tänka så, men mina döttrar tänker likadant!!

4 Bildgatan:

Ler och ser att du också gått tillbaka till din barndom. Kasta smörgås kallade vi det (vet inte varför) när jag var liten men eftersom jag är uppvuxen med sommarstuga kant i kant med en fors så var det inte det vi först och främst gjorde. =) men tror att det var mina kusiner som introducerade mig vid deras sjö och kul var (och är) det. Tror inte det var min pappa i alla fall, även om han lärt mig en del roliga lekar.



Tycker det var kul när jag nu kikade in hos dig och såg barndomen framför mig.

5 Lena o Tommy:

Stenar kan ha många fina former och färger...även runda.

6 Birgitta - FOTO:

Den där grå är ju perfekt för en smörgåskastning :)

Kommentera här: