Filosofiskt


Oj då, ett filosofiskt fönster vill Susanne som håller i temat se denna vecka i veckans fönster.
 
Filosofi ser en del som obegripliga svar på olösliga problem.
 
"Det finns inget så absurt att inte en filosof har sagt det."  citat: Cicero
 
eller några andra citat, kolla längre ner i inlägget. 
 
 
Rådhuset med sin julkalender i fönstren. Är de fönster eller luckor i kalendern?
 
 
Att förväntasfullt få se vad som göms bakom luckorna/i fönstren på en stor julkalender är ganska roligt när det görs som de gör på Rådhuset vid Stortorget i Örebro. Jag tycker också att årets julkalender på SVT är rolig och underhållande även för mig som vuxen. Varför rådhuset, jo som jag ser det kan det dölja sig något filosofiskt i själva lucköppnandet, på sätt och vis.

Själv har jag fångats av Laurence Gardners intressanta bok "Gåtan Maria Magdalena". Kanske tillhör du den stora skaran som läste boken "Da Vinci-koden" av författaren Dan Brown och/eller sett filmen med Tom Hanks i huvudrollen. Då kan Gardners bok ge en massa förklaringar och förslag till varför Bibeln har blivit som den blivit. Han försöker ge trovärdiga förklaringar till hur det var under Jesus och Maria Magdalenas levnadsår och plötsligt får en massa "konstigheter" i Bibeln sin mycket troliga förklaring.
 
För att sammanfatta lite grovt och enkelt så verkar det som om det har skett många felaktiga översättningar och tolkningar från de gamla originalskrifterna, skrivna på flera olika språk, till den sammanställda Bibeln som vi numera utgår ifrån. Så många olika påståenden om allt från jungfrufödslar till Jesus återuppståndelse ges trovärdiga förklaringar av Gardner. Ibland är boken trög och svårläst som en omfattande akademisk uppsats med otaliga fotnötter. Andra stunder är boken spännande som en deckare och man känner att förklaringarna blir som aha-upplevelser. Det verkar som en mycket trolig förklaring, den Gardner ger oss läsare.
 
Ett litet exempel bara. Inför sitt eget giftermål valde Jesus att bryta mot reglerna och tog det vanliga vattnet och bytte mot vin i samband med vigseln. Detta var häpnadsväckande och uppmärksammades och beskrevs i text, men blev senare misstolkat och felöversatt som att han förvandlade vatten till vin! Vilket han troligen aldrig gjorde, fanns inget magiskt där, han bytte bara ut vattnet mot vin! Jesus tyckte helt enkelt bara att det kunde vara trevligare, ja festligare att bjuda på vin i samband med vigseln. På detta sätt förklaras mycket!
 
Kan rekommendera Gardners bok Gåtan Maria Magdalena så här i juletid, boken finns i pocket. Några filosofiska citat till kan kanske vara skoj?
 
      
Filosofiska citat, klicka tavlorna större.
 
 
Mer fönster också kanske?
 
Snöiga gator i Örebro, här julljusen på Nygatan.
 
Snöigt i Örebro och snöigt i Stockholm. Tror hela Sverige är vitt. Trevlig helg!
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Jah Hollis:

Ja det var ett riktigt filosofiskt resonemang kring dina bilder. Hade Jesus kunnat förvandla vatten till vin hade han ju haft sin plats i vinbranschen klar (eller så hade konkurrenterna tagit honom av daga).
Även här i Malmö har vi snö på backen om än inte så mycket.

2 Anonym:

Filosofiska tankar och citat kan jag inte få nog av och mycket av det bjuder du verkligen på här!! Kan tro att det skett många felaktiga översättningar och tolkningar som lett till den bibel vi har i nutid. Klart att Jesus enkelt och lätt bytte vattnet till vin ;-)Vad vacker den är din sista upplysta bild! och sen gillr jag mittencitate mest, elller kanske det sista. Kloka tänkvärda ord kan man inte få för mycket av. Önskar dig en riktigt skön 2:a advent !!

3 larans:

Ett filosofiskt inlägg med många fönster och tolkningar. Bilden från ett snöigt Örebro är verkligen fin!

4 Anitas Blogg - Malta:

Hmm.. ja det ÄR jag däruppe som är den anonyma ;-) Glömde helt enkelt i all hast att fylla i raderna. Brukar få en varning annars men inte här ;-)

5 Susanne:

Rådhus som adventskalender - den liknelsen gillar jag.

Du vet väl att SVT:s julkalender är inspelade i mina trakter? Det är Hjularöds slott utanför Harlösa som är Greveholm. Och Harlösa ligger i Eslövs kommun: http://www.hjularod.se/

Svar: Så julkalendern har spelats in i Skåne. Där finns onekligen flera slott, så valet av inspelningsplats är inte så konstigt. Tack för din informationsrika kommentar. :-)
Erik

6 Hanna:

Nämen, se den där byggnaden känner jag igen ;0) Har du varit i krokarna i veckan eller är det gamla bilder? Snön påminner i alla fall om läget som varit här den senaste veckan. Fint bidrag, är dock för trött för att ge mig in på det religiösa just nu ;0)

7 Klimakteriehäxan:

Ömsom vin och ömsom vatten ... går att applicera på det mesta! Fast jag valde bort Da Vinci-koden. Gillar dock idén med adventskalender i storformat! Naturligtvis finns nåt tänkvärt i varje fönster, för alla filosofer att grubbla på!

8 Karin:

Härliga bilder och många filosofiska tankar!

9 llhertz:

Så trevligt att du gästar Närke! Visst är rådhukalendern en ljus - kanske tom filosofisk - idé.
Boktips är aldrig fel så här i klapptider :)

Kommentera här: