Bortglömt.Förfallet fortsätter tills rivningen startar. Industrilokaler i Liljeholmen.

Susannes fönstertema vill se något bortglömt fönster. Onekligen finns det fönster även i en storstad som lätt glöms bort. Det gäller helt klart äldre industrilokaler. På många ställen får industrilokaler ge vika för byggandet av nya bostäder. Byggnaden må vara gammal, men jag förvånas lite över att ingen ser något värde i dessa äldre industribyggnader. De rivs ofta utan några större protester! Det är som om denna del av vår historia ofta glöms bort, få ser värdet i en fin gammal fabrik. Undantag finns så klart. Det är kul att Ericsons industrilokaler vid Telefonplan numera huserar Konstfacks elever och lärare, att byggnaderna inte rivs utan får nya hyresgäster. Ibland byggs kontor om till bostäder. Så har skett med en del hus i Gröndal.
Men flera äldre industrier i Liljeholmen verkar gå mot obenhörlig rivning, redan har många industrier rivits vid Årstaviken för att ge plats åt bostäder. Vilket är bra, för bostäder behövs. Förtätningen fortsätter.Det kanske syns att fönstret har plank på insidan? Snart helt bortglömt fönster och hus!

Du kanske är intresserad av övergivna, bortglömda platser?
Då kan den här sidan kan vara intressant, Övergivna platser. Där finns det bilder! Ett album med foton från Lindgården ute på Djurgården. Nu är Lindgården helt borta!Andra bortglömda fönster här

Erik

Kommentarer:

1 Della / Var Dag ett Äventyr:

Det är förunderligt så fort ett ställe som inte används verkar förfalla.

2 Birgitta - foto CHIP:

Fin tolkning Erik! Trevligt med speglingen som gör att man ser i vilken miljö fönstret finns :)

Ha det gott!

3 Anna ....tassar in..:

Mmmmm du det finns alltför många sådana hus..men så ibland händer något o en ny ägare kanske tar tag i det hela o förvandlar det..

4 Leena:

Intressant och tänkvärt! Det är kul när byggnader får ny användning och lever upp igen.

5 Mona:

Jag förstår att inte allt kan bevaras, men det är synd att så mycket av det gamla rivs. Gamla industrilokaler brukar vara väldigt vackra. Snyggt fotat med fina speglinar i fönstret.

6 Jah Hollis:

Bra gjort att sätta in de bortglömda fönstren i ett sammanhang. Jag tror mycket rivs i onödan, för att det är lättast. Visst behövs det bostäder, men även gamla industrimiljöer kan vara värda att sparas. Om jag inte misstar mig helt är Norrköping föregångare där när man räddade industrier i innerstan från rivning.

7 larans:

Det är ofta, som dina fina bilder visar, en viss charm och bedagat med gamla förfallna hus och byggnader.

Intressanta reflexioner kring gamla industribyggnader. Visst går det att göra mycket med dem, exemplena är många.

8 LissenTo:

Javisst är det synd att man ofta river gamla hus. Det är väl billigast att bygga nytt. Staden blir vackrare om man bevarar mer.Ingen aning om vad växten heter.Ha en skön helg. // Lissen

9 Cecilia Artista:

Många gamla industribyggnader är riktigt vackra. Och visst bör en del bevaras!

Samtidigt tycker jag också att det är bra att gammalt förfallet rivs och att nya bostäder byggs. Tex vid vattnet där folk vill bo! Årstaviken låter som ett bra exempel!

10 Leena:

Vackert! Tänk att en gammal industribyggnad kan vara så vacker när man tittar närmare på den. Synd att de rivs men det är väl som allt annat en fråga om pengar.

11 Susanne:

Jo, bevara gamla industribyggnader kan man oftast göra med varsam renovering och på samma gång skapa vackra bostäder. Här i Eslöv lyckades man göra det med vårt gamla Lagerhus, ritat av Asplund d.ä. I Liljeholmen finns det väl en hel del gammalt kvar och det är ju bra att det förtätas genom att utnyttja dessa gamla byggnader.Jan Jörnmark är verkligen en duktig fotograf som gjort fina reportageserier från förfallet. Bl.a. har han fotograferat Eslövs spritfabrik som ligger alldeles bredvid Lagerhuset. Beslut är nu taget att renovera även den.

12 Heksann:

Även bortglömda fönster kan bli vackra bilder. Men visst är det slöseri att låta så mycket förfalla.

13 Erik "Semlan":

Tack för alla fina och intressanta kommentarer.

Kommentera här: