Varité Velociped.

I början på påskhelgen (Skärtorsdagen närmare bestämt) var jag och sambon och såg en "himmelsk" Soppteater, Varité Velociped. (Finns liten koppling till Petunias fredagstema, ja du förstår säkert...)

Varité Velociped är en härlig, livsbejakande musikalisk vandring under en timme med synnerligen ovanliga ljudalstrare som musikinstrument. Tre musikaliska herrar, Erik Petersen, Bengt Johansson och Svante Drake spelade på flaskor, en bas-skida, glas, pingisracket, trasig cykel och gigantiskt stor blockflöjt bara för att nämna några ovanliga "instrument".


Mycket fart och rörelse på den lilla scenen full med instrument och ställningar med, som det såg ut, skrot och diverse begagnade prylar. Här ilar Svante över scenen.


Här ett av många udda instrument, flaskhals-slagverk.


Bengt spelar på "krumhorn".

Föreställningen började i regnskogen och tog lustiga krumbukter via svensk folkmusik, några visor, ett klassiskt orgelstycke (?) framfört på glas till ett roligt avslut vid ett klockspel. Knappt plats för applåder i det täta programmet, vi i publiken fick tvinga fram några avbrott med våra hyllande applåder!

Här finns ett YouTube-klipp (från Landskrona) med Varité Velociped!


Erik spelar vackert på glas. Svante syns bakom vid annat konstigt instrument.


Svante Drake redo att börja skapa trumljud med munnen efter lite väta på läpparna.

Kanske känner du igen Svante Drake, mannen som har ett helt trumset i munnen! Han utgjorde en viktig del i trions föreställning med sina trumljud, en duktig beatbox. Men alla tre var viktiga och skapade en härlig musikalisk resa under den timme som soppteatern har till förfogande. Mycket underhållande och jag skrattade så jag grät! Befriande med denna energi och galna upptåg. Påskhelgen kunde inte börja bättre!

Helt nytt för mig med denna Varité Velociped. Gruppen har funnits i ganska många år och turnerat över hela landet. Du har kanske haft turen att ha sett dem någonstans? Med tanke på succén hos publiken på Soppteatern tror jag trion kommer att komma tillbaka, missa dem inte när de dyker upp nästa gång!


Här tar Erik och Bengt (visst är han söt?) emot publikens jubel.

(Föreställningen påminner lite om vad den numera döda musikern och kompositören Maurice Kagel gjorde med sin grupp musiker, konkreta ljud som tillsammans skapade en slags musik och även en hel del humor under konserterna.
Men där Kagel är seriös så bevarar Varité Velociped barnasinnet och humorn hela tiden!)

Slutsumering: Ser du namnet "Varité Velociped" förekomma i någon annons i din lokaltidning, ta dig till platsen där trion uppträder! Denna smågalna trio kommer att ge dig en oförglömlig föreställning! Extremt högt underhållningsvärde!

Erik

Kommentarer:

1 Linnea:

Härligt att få följa med på teater!!!! Lovar, har rättat mina stavfel. Kul med bloggkompisar från Nabo, önskar mig många fler. Det är så himla roligt att blogga istället för att jobba. Du har väl kikat in i hönsgården hoppas jag.

Kommentera här: