Berömda fönster

Susanne som håller i Veckans fönster gav oss en knepig uppgift. Vi ska visa upp ett berömt fönster. Berömt? Det tog ett tag innan jag hittade några ganska intressanta och skapligt berömda fönster. Egentligen är det själva byggnaden och speciellt lökkupolerna som lockar än idag.


Detta är några av "kupol"-fönstren. Kanske svårt känna igen byggnaden på denna lilla del?

I många år, när Ryssland hette Sovjetunionen (före Gorbatjov och Glasnost och Perestrojkan), användes denna byggnad ute på Skatön och fick föreställa Moskva (Kreml) i många filmer (främst amerikanska actionfilmer, spion- och agentfilmer) och även andra delar av Helsingfors fick vara stand-in för Moskva. Det var mycket svårt, ofta i princip omöjligt att få tillstånd att ta in ett filmgäng och filma i Moskva och runt Röda torget. Först när Berlinmuren och Järnridån försvann började filmteam filma i det verkliga Moskva. Men före 90-talet valde många att skaffa tillstånd och filma i Helsinki istället, är det i filmen skulle föreställa Ryssland/Moskva.

                      
                       Kvällssolen lyser vackert upp tegelfasaden och guldpolerna.
      


Här syns mer av Uspenskijkatedralen i Helsingfors. Det finns en katedral i Moskva, i Kreml, som heter likadant men ser helt annorlunda ut (med tre stora lökkupoler och vitfärgad fasad).
Men för många filmskapare var det inte så viktigt. Det var rätt typ av ortodox kyrka, med de typiska guldtornen. Uspenskijkatedralen i Helsingfors är den största ortodoxa kyrkan i Nord- och Västeuropa. Den byggdes år 1868 av Aleksander M. Gornostajev. Kyrkan har 13 gyllene kupoler och varje år besöks den av över en halv miljon turister. Katedralen ligger fint ute på Skatudden uppe på en kulle och kan ses från olika platser i staden, vilket passat filmregissörer bra.
Så ser du filmer från 60-talet fram till tidiga 90-talet så kan det som ska vara Ryssland mycket väl vara Helsingfors. En film jag minns så här på rak arm där de filmat i Helsingfors är "Vita nätter" ("White nights", från 1985) med bland andra Gregory Hines, Isabella Rossellini, Michail Barysjnikov och Helen Mirren. En riktigt bra thriller med mycket dans (Hines och Barysjnikov), där även Lionel Richie sjöng "Say You, Say Me". Regissören Taylor Hackford som gjort bland annat "En officer och en gentleman"har lyckats kombinera thriller med dans i "Vita nätter".
Ha, ha, så blev detta fönster även ett filmtips, nej två. Kom på en annan film "(Brottsplats:) Gorkij parken" (den kom 1983) med William Hurt i huvudrollen som Moskvapolisen Renko och där även Lee Marvin och Brian Dennehy var med. Den filmen har förutom Helsingfors som Moskva även med filmscener från Sverige, bland annat Stockholm.
Nu får det räcka... lämnar in lite sent, men det blev ett fönster.


Vill du se andra Berömda fönster? Klicka här,

Erik

Kommentarer:

1 Jah Hollis:

Det blev det. Och en hel del intressant information därtill med.

2 Susanne:

Jodå, den kyrkan är känd även av mig. Minns hur vacker den är där uppe på höjden och vilken guldglans som finns inuti. Men allt det du berättar visste jag inte, så den informationen tackar jag för.

Kommentera här: