Internationella kvinnodagen

Har noterat att flera bloggare (lustigt nog mest kvinnor, hur nu det kan komma sig?) undrar varför vi fortfarande uppmärksammar 8 mars som Internationella kvinnodagen.
Vi har det väl bra..? Grupp 8 behövs väl inte längre? Rödstrumpornas tid är över... namnen varierar...
Jag fann några bilder på nätet som kan ge lite svar...


Kurdiska kvinnor i norra Irak protesterar mot förföljelser.


Kvinnor i Bern protesterar mot trafficking


Kvinnor samlas i Kandahar (Afghanistan), diskuterar då och nu och vad som kan bli bättre i framtiden.
Under talibanstyret förbjöds kvinnor att arbeta (talibanstyret 1996-2001), flickor över åtta år fick inte ens studera!I flera afrikanska länder pågår fortfarande kvinnlig könsstympning!


I huvudstaden Islamabad i Pakistan protesterar kvinnorna mot utländsk påverkan.


ett collage på några tidigare demonstrationer...

Självklart behövs en FN-sanktionerad dag då det tillåts för kvinnor att demonstrera, att ta om så bara små steg mot en friare tillvaro, närma sig ett mer jämlikt samhälle, slippa förtrycket. En lång väg att vandra i vissa samhällen där religion, kultur, ja det mesta (där män styr och fånigt nog verkar rädda för kvinnor) försöker hindra kvinnornas frigörelse och strävan efter jämlikhet! 
Själv tror jag på människan, medmänskligheten och kärleken. Humanism är inte dumt! :-) 

 
Erik

Kommentarer:

1 Soffy:

Ja, det är konstigt att just kvinnor anser det! Men då ser man kanske bara till hur bra vi faktiskt har det i Sverige, och glömmer bort resten av världen. Eller så tänker de att "kvinnans dag är väl alla dagar"- självklart! Men poängen med en dag är ju att vi ska uppmärksamma de orättvisor som finns! En fin tisdag önskar jag dig, hoppas semlan smakar :)

2 Pysen73:

Det dröjer nog ett tag innan vi med gott samvete kan göra oss av med den här dagen... Här i Italien tycker jag dock att firandet har blivit lite snett när damerna väntas gå ut på krogen och roa sig utan män och kolla på striptease

3 Lairama:

Visst behövs det en dag när sådana här orättvisor plockas fram och visas upp. Det är ju ett sätt att öppna upp ögonen på oss som har det så bra så att vi kan hjälpa till att göra något åt saken alla andra dagar.Tack för tipset om din tandläkare... jag ska kolla upp det bums.

4 Maria Berg:

Jo, nog behövd det ute i världen.

I en blogg från Italien skrev hon att den dagen går "alla" kvinnor ut och det delas ut mimosa blommor till alla kvinnor överallt - vi skulle uppmärksamma det mer här hemma för att som du så vackert visar med bilder så behövs det.

/MB

5 britten:

man kan väl förundras över att vi i dag 2009 i vårat sk jämnställda samhälle ska fortfarande behöva en sådan dag...det är ganska beklämmande att vi inte kommit längre tycker jag..

6 Erik:

Jag håller med flera kommentarer. Trist läge att en Kvinnodag fortfarande behövs. Min enda förklaring måste vara att det sitter en massa (under fasaden) svaga och rädda män och håller varandra om ryggen. Beslutsfattare, politiker, chefer, varför är det så många som inte vill släppa in kvinnliga chefer? Har själv en kvinnlig chef, ser inga problem med detta. Sverige har mycket kvar, även om vi nått en bit!

Såg en sak som oroade, även om just detta troligen är förbi för just mig. Det senaste är att EU kan komma att begränsa pappadagarna?? Hur skruvat som helst, att vi ska backa!? Ska läsa mer... lär återkomma! Men just EU verkar bitvis vara en stoppkloss, byråkratisk elefant med många män...

7 Ninni:

Det ÄR verkligen trist att Internationella Kvinnodagen fortfarande behövs. För det gör den!

Tyvärr så verkar den här i Brasilien bli ännu en av de "dagar" som affärsmännen tar över. Männen ska köpa presenter till sina kvinnor och sen är allt frid och fröjd...

Här är ett mycket ojämlikt(på alla sätt) samhälle fast naturligtvis inte alls på samma hemska sätt som i dina exempel.

Du..ät en semla åt mig också;)

Må så gott!

8 Inger Maryissa:

Ja, det finns mycket att göra för kvinnor på vår jord.

Visst är det bra med kvinnodagen

och att man uppmärksammas på att det finns många kvinnor som inte har det bra, är förtryckta, saknar rättigheter osv.

Men önskar att detta kom mera fram även på de övriga dagarna på året.

Jag har ofta undrat hur detta med t.ex. kvinnoförtryck, ojämlikhet mellan könen, kvinnosynen osv. hur det har uppstått.

Vore något att forska i kanske...

9 Bosse:

Noterar att det utöver Erik endast är kvinnor som lämnat kommentarer ...http://bosse67.blogg.se/2009/march/8-mars.html

Kommentera här: