Gröna tak och smarta planteringar!

Ibland blir jag lite extra glad över fiffiga tankar som omsätts i verkligheten. Det är också bra att dessa tankar får större spridning. Då kan det vara bra med tv-program som väljer att belysa de fiffiga tankarna. 

Att Robert Redford är en klok man, det har han bevisat på många sätt. Ett "bevis" var att starta Sundance Filmfestival, en årligen återkommande festival där filmskapare utanför de större bolagen kan visa sina filmer och även sälja dem. Redford var också med och skapade Sundance Channel redan 1996, en tv-kanal där filmerna från festivalen visades, men också där nya tv-program skapas. För ett år sedan köptes Sundance Channel upp av Rainbow Media (som äger många kabelkanaler i USA) vilket gett S-kanalen mer resurser. Sundance gör mycket tv kring ekologiskt tänkande, att hushålla med våra resurser på vår planet. Se där hur klok Robert Redford är...
 
   
(Klicka på de små bilderna, så blir de lite större.)

Många av hustaken i storstaden New York är platta och ett projekt har startat där man gör taken gröna, dvs planterar växter på taket, skapar en grön yta i all betong och asfalt. Regnvatten rinner inte bara från taket genom stuprören ner i avloppen, och växterna på taket isolerar och "renar luften". Finns lite att läsa (på engelska) på en hemsida om du är sugen på att skapa något liknande... Säkert kan man lätt hitta mer information.Idag blev jag extra glad när jag råkade zappa till TV9. Där visades den intressanta "Big ideas for a small planet" som TV9 sänder på söndagarna. TV9 har även visat musikprogrammet "Live from Abbey Road" (även det Sundance Channel program). SVT har börjat visa Elvis Costellos pratshow, blir onekligen bättre/annorlunda när en musiker pratar med andra musiker. Nämner det som ett tredje exempel på bra tv från denna producent.  
                 
                 "Via Verde", en vision i Bronx.

Dagens avsnitt av "Big ideas for a small planet" handlade om dessa gröna tak och om att villaägare bör ta mer hänsyn till vad de har i trädgårdarna. "Släng ut de vattenkrävande gräsmattorna!" var en bra paroll i tv-programmet. Jag blev glad över vad jag såg och även om detta än så länge sker i liten skala, så är det i alla fall en början. Vi ska ju lämna över vår planet  till våra barn och barnbarn, trist om allt bara är en gigantisk soptipp.
Erik

Kommentarer:

1 ElStiffo:

Ja visst! Det finns bra TV, som inte ger upphov till tvkoma.Big ideas ska jag kolla upp.

Kommentera här: