Såg ni året var 1959?

Missade "året var 1959" igår. Men det går att lösa på nätet.


Svenska folket fick nöja sig med att lyssna på boxningsmatchen i radio, en natt i juni 1959 på Ingemar Johansson blev ny världsmästare i tungviktsboxning.

Härligt att se denna entimmesdokumentär om Sverige år 1959 på nätet. Kanske ser jag om klippfilmen på tv igen?

Här finns direktlänk till SVT Replay och filmen om det finns fler som missat sändningen igår eller vill se programmet en gång till. Bekväm metod att se missade svenskproducerade tv-program.

  
testbild från 50-talet, testbild 60-tal och gammal pausbild, då tv bara sände några timmar om dagen...

Vill man se det på tv igen, så går det repriser Året var 1959 vid två tillfällen 
SVT2 Torsdag 8 jan 2009 kl 16.20
SVT24 Lördag 10 jan 2009 kl 21.00

Så här sammanfattar SVT själva år 1959
Det är den varma getingsommaren, när halva Sverige sitter uppe klockan tre på natten och lyssnar på VM-matchen mellan Ingo och Floyd. Rock-Olga och Rockande Samen slår igenom och My Fair Lady drar storpublik till Oscars. Olle Möller åtalas för mordet på Rut Lind från Fjugesta och ATP klubbas igenom i riksdagen efter att Ture Königson lagt ner sin röst. En dokumentär av Jonas Fohlin, Olle Häger och Kjell Tunegård.


barntv med Humle och Dumle

Radiohandlarn började på allvar sälja tv-apparater, ganska stora möbler.


Här en lite lyxig och designmässigt udda modell från Luma med vridbar tvskärm.

Måste säga att jag häpnade stort över de som det verkade vuxna damerna som gick andra ring på gymnasiet och uttalade sig om detta med skola på lördagar. Begreppet ungdomar fanns ännu inte, fast det puttrade, rocken knackade på på allvar. Men dessa unga damer som intervjuades verkade redan vuxna... Men grabbarna i klippet innan, ja de var som killar är. Hårlängden må variera och kläderna ha ändrats med tiden, men helt klart mer barnslighet över killarna än tjejerna. Lustigt!

  
gamla mopeder från 1959, kostnad nypris då ungefär 1000 kronor styck

Satt och räknade och blev osäker på hur länge man gick och hade skola på lördagar. Enligt tv-filmen skulle jag haft det enda fram till sjätte klass..? Hmm, gick jag sex dagar i skolan per vecka såå länge?! Jag går med på att jag kan ha haft lördagar i plugget till och med i fjärde klass, men inte ens det känns bekvämt i mitt minne...
Men jag får väl anta att de talar sanning i tv-filmen.


Det var rätt stora sedlar på den tiden, men så räckte en femtilapp till mycket också...
En tusenlapp fick vikas flera gånger för att kunna stoppas i en plånbok.


En veckotidning som Se fick man för endast 75 öre! Notera damen på framsidan...

Gillar den här typen av dokumentärer, som visar gamla klipp. Man kan känna igen miljöer, som t ex Hötorgskraporna som invigdes av "gamle kungen". Fanns ett café på taket till Hötorgshallen (numera Filmstaden Sergel) där jag fikat med mina föräldrar och nyfiket tittat ner på torghandeln på Hötorget. 
Men tyvärr har jag inga direkta minnen själv från 1959, var lite för liten för det...

Avslutar med fint foto på Monica Zetterlund taget 1959 (fotograf Oddner)




Letat runt på internet och funnit dessa fina bilder från 1959 (och några andra).
Det är inte dumt med olika sökmotorer. Men ibland finner jag skrämmande lite...
(fast det är värt ett eget inlägg!)
Tror jag återkommer med några hemsidor som är roliga, som jag hittat idag...
Erik

Kommentarer:

1 trivago:

Det kanske man skulle ta och titta på...

Jag visste faktiskt inte att det varit 6 dagars skola i Sverige... Det har de fortfarande här, fast i en del skolor är det 5 dagar, men då med något längre dagar än för dem som går på lördagarna också...

2 Inger Maryissa:

Kul nostalgi.

Ja, jag känner igen testbilderna från 50 och 60 talet

och kommer ihåg att tv bara sände några timmar om dagen.

Och kommer ihåg när vi skaffade TV, så spännande vi tyckte det var.

Det var t.om roligt att titta på testbilderna ;-)



Och avsnitt av Humle och Dumle missade vi aldrig. Oj, vad vi skrattade.



Kommer också ihåg att de första åren så gick man i skola på lördagarna men kommer heller inte ihåg hur många år det var.

Och på söndagar var "vilodagen" då allting var stängt.



Tack för en trevlig nostalgitripp.

3 Fia:

Vilken festlig TV! Jag trodde att det bara fanns de stora, klumpiga varianterna på den tiden.

När det gäller skola på lördagar tror jag att övergången från 6-dagarsskola till 5-dagars varierade lite över landet. Men det var förmodligen någonstans år 62-64 som det blev 5-dagarsskola.

4 Erik:

Tack för kommentarerna!

Trivago: Jo faktiskt så hade vi plugg på lördagar! Då hade redan vanliga kontorsjobb gått ner till fem dagar, så föräldrar med ungar parkerade på skolgårdarna och bara väntade ut sina "kids" för att åka ut till sommarstugan eller väntande släktingar! Vad jag minns så hade vi bara halv dag på lördagar, "mattanterna" var lediga, så någon skollunch var det inte. Men sura föräldrar fanns det rätt gott om, trötta på att vänta ut oss ;-)



Inger Maryissa: Kul att du känner igen dig :-) Tänk att de hotade med att förkorta sommarlovet om lördagarna togs bort. Så verkar det på vad ungarna säger när de får frågan om ja eller nej till fortsatta lördagar. Då förstår man att omröstningen gav svaret fortsatta lördagar, då 1959!

Ja, de stängda söndagarna kunde säkert få en del mammor att tvingas ringa på hos grannar för att fixa något de råkat glömma köpa...



Fia: Nu känns det bättre Fia! Då kanske mitt minne är rätt! Jäkla SVT, tror de är fel ute. Narras med årtalen! :-)

5 Erika:

Jag missade programmet men det finns repriser som tur är. Minns den tv-fria onsdagen på den tiden. Bättre dom släckt ner tv-rutan i dagens tider, så dem som sitter där fastklistrade gjorde annat istället. På vår tid gjorde vi mer än satt vid tv-rutan, det lilla som nu fanns att se, och som man fick "se" för föräldrarna. Minns mamma hur hon ibland for upp och ner och svärtade ner bilden på tv:n. Hmm undra vad det var för hemska saker på den tiden vi inte fick se. Eftersom vi inte fick se det, vet jag heller inte vad det var.





Jag gick i skolan på lördagarna. Det jag minns var från tredje klass tills jag slutade. Första-andra klass minns jag inte om det också var på lördagarna. Men vi gick från 08:15 till 11:00 det var lördagens timmar. Skulle vilja se dagens skolelever sätta sig där på lördagen också. Snacka om ramaskrik. Tidningen SE minns jag...den satt prydligt i tidningsstället hos landhandlaren.

50:-kronors sedeln kommer jag också ihåg.



Minns nästan allt det du har på bilderna i ditt inlägg. Testbild och dom andra två bilderna som fanns i rutan på den tiden.

Humle och Dumle..med Farbror Dalbäck



Vilka tider och så fort dem har gått förbi tills nuet idag! Ofta längtar jag tillbaka till förr, det var en helt annan mentalitet då.



Vinkelevink.

6 Erika:

Kapten Bäckdahl var det och inte det jag skrev. Slog slint lite där. :)

Kommentera här: