Veckans fönster nr 28

Vill visa ett ovanligt fönster denna vecka, ett historiskt fönster.
Kan knappast påstå att fönstret är vackert, inte ens när det var helt.
Men detta "systemfönster" finns inte mer. Hela buteljeringsfabriken i Årsta är riven, där finns inget "Vin & Sprit" längre. Lite av arbetarhistoria har gått i graven, igen. Samma sak var det när Lugnet industriområde (nära Danvikstull), ett gyttrigt område med verkstäder, små fabriker och allehanda företagare revs och gav plats för bostäder. Kommer ihåg att bland andra Robert Aschberg uppmärksammade detta ovanliga område. 
Passerade förbi där längs Årstaviken med kameran när blott ett hörn av den rätt stora fabriken stod kvar, däribland dessa fönster. Flera grävskopor höll på att "äta sig in i huset" från andra sidan, ljudet var öronbedövande när man var i närheten.  


 

Andra fönster hittar du härLite mer?
Den gamla fabriken var helt klart knepig att riva. Väggarna och golven innehöll mycket armeringsjärn. Järn som pressades/böjdes ihop till kuber. Från Liljeholmsbron kunde jag se hur fabriken krympte, sakta men säkert under vintern. Nu är det bara några "grushögar kvar.

Bilderna från Vin & Sprits buteljeringsfabrik är tagna i början av januari.

    

Det gick att kika in i detta "legobitsbygge" av järn...


Fast detta har inte så mycket med fönstrena i början att göra, kanske?

Men jag kunde inte låta bli att visa lite kring fönstret också... :-)
Erik

Kommentarer:

1 britten:

epok som går i graven ja......Ha en fin dag

2 soffie:

å fönster kan verkligen se mystiska ut,

svar:mamma håller ju i kameran å kan inte va med på bild då;O)

3 Susanne:

Tycker det är jätteintressant att läsa historian runt fönsterfotot, så det får du hemskt gärna fortsätta med. Och nej, inte ser det vackert ut, men även det mindre vackra ska också dokumenteras.Foto på armeringsjärnet gillar jag skarpt. Tänk så mycket järn som användes till byggnaden.

Kommentera här: